Skocz do zawartości
salamander74

Nie cyjano, nie dino więc co?

Rekomendowane odpowiedzi

Pojawiła się u mnie kolejna plaga. Wcześniej przeżyłem dino i cyjano. Nowa plaga wyglądem "wzorów" jakie tworzy na piasku przypomina cyjano, kolorem zaś dino. Nie pojawiają się jednak jak w przypadku dino pęcherzyki powietrza i ciągnące się ze skał "gluty". Na skale jest jednak osad kolorem przypominający dino. Zbiornik ma przeszło 3 miesiące. Postawiony był na wodzie i skale z pracującego zbiornika i świeżym piasku. Jak dotychczas drastycznych objawów dojrzewania nie było. Parametry wody:

NO2 - 0

NO3 - 2,5

PO4 - 0

PH - 8

KH - 7,7

NH4 - 0.

Co to takiego i jak ewentualnie z tym walczyć.

Przetrenowałem już algeaX oraz chemiclean.

160 litrów (100X40X40), Ok. 12kg skały (start na suchej), 4X39W, Deltec MCE600, 2X Aquael 2600.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okrzemki. Sprawdź żywicę w RODI. Do zbiornika wrzuć absorber na krzemiany.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na ręcznym TDS wodę po żywicy mam 001 więc? O 001 za dużo?

160 litrów (100X40X40), Ok. 12kg skały (start na suchej), 4X39W, Deltec MCE600, 2X Aquael 2600.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TDS może kłamać, a może też w piachu było trochę krzemianów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaraz czegoś poszukam, chyba że coś specjalnie możecie polecić?

Właśnie wyczytałem że sól kenta nie cieszy się dobrą opinią w związku z między innymi krzemianami. Ja takiej własnie używam. Jaką więc stosować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...nie przeginajmy Panowie,jezeli TDS pokaze milion zer a potem "jeden"...wtedy na pewno jest plaga...moze masz za duzo oswietlenia w akwa...Pozdrawiam...

Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście Iceberg całkowicie się z Tobą zgadzam. Jednak warto najpierw wykluczyć najprostsze przyczyny bo np. naprawdę może być na TDS-ie np 40. To wiesz jak z samochodem który nie chce zapalić - najpierw sprawdzamy czy jest benzyna, a dopiero potem rozbieramy silnik.

Edytowane przez tomasz
pkt.8 Regulaminu (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbiornik ma 144litry. 90X40X40. Oświetlenie 4X39W, actinica, biała i 2Xblue.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego, co wiem TDS krzemianów nie pokazuje, kup absorber Sery na silikaty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na ręcznym TDS wodę po żywicy mam 001 więc? O 001 za dużo?

U mnie jak się pojawia 001 za żywicą znaczy że żywica do wymiany.

Standardowy odczyt mam 000 :)

Mój baniak: ReefMax 60

Cyrkulacja 2x Koralia nano 1600, Tds i parę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymieniłem dzisiaj żywicę i po 2 minutach spuszczania wody na TDS-ie 000. Kupować absorber czy wystarczy że podmiany i dolewki wody odbywać się już będą z czystej wody? Generalnie chodzi mi o to czy jeżeli przyczyną była żywica i zakładając że krzemiany nie będą już dostarczane w świeżej wodzie to one same znikną z akwarium?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z czasem powinny zniknać, ale ten absorber Sery na silikaty ponoć też świetnie działa. Choc to tylko zaslyszane opinie, sam osobiscie do tej pory nie musialem go stosowac.

110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001

Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz

http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/

http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sam absobent posłuży do usunięcia skutków a nie przyczyny, zmiana wkładów + DI obowiązkowo, pozdrawiam

ps. żużyte t-5 wykluczyłeś ?

.:: 300L ::.

44b76ffc60a5d020.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaraz czegoś poszukam, chyba że coś specjalnie możecie polecić?

Właśnie wyczytałem że sól kenta nie cieszy się dobrą opinią w związku z między innymi krzemianami. Ja takiej własnie używam. Jaką więc stosować?

Jaką sól? to zależy co zamierzasz mieć w baniaku. Czy masz baling czy jedziesz na samych podmianach. Temat rzeka. Ja nie mam balinga od zawsze jechałem na reef crystal i nigdy nie miałem ani cyjano ani dino. Teraz kupiłem jeszcze preisa i jestem w szoku jak moje szczepki sps przyśpieszyły. O kencie dużo złego już napisano choć też czytałem złe wątki o preisie których nie potwierdzam:) Teraz mam 50/50 reef cryst/preis i jestem zadowolony. Polecam

Sprawdź też świetlówki może ich czas już dobiegł końca.

Pozdro!

Tisze jediesz dalsze budiesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetlówki właśnie także wymieniłem bo i one przyszły mi do głowy więc mam teraz nóweczki. Ich wybór konsultowałem z Sebem. Sól także zmieniam. Wczoraj poszła pierwsza podmiana z IO. Zobaczymy jak sytuacja się rozwinie. Ballinga nie stosuję aczkolwiek zdarzyło mi się dolać ABC podczas stosowania kenta. Może przekarmiłem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli to faktycznie krzemiany tak jak piszesz to brał bym pod uwagę albo ro +DI albo światełko, jeśli byś przedawkował ABC to spsy pociemnieją, co do soli Kenta nic się nie wypowiem bo używałem ją 3 lata temu.

Pozdrawiam Andrzej

Edytowane przez nika
pkt. 8 Regulaminu (wyświetl historię edycji)

.:: 300L ::.

44b76ffc60a5d020.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj zrobiłem test na krzemiany. Test Saliferta, krzemiany na 0. I co dalej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ha,ha. To samo pomyślałem :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli RODI wykluczyłeś, światło wykluczyłeś to popraw cyrkulację w dolnych partiach, przejdź na sól IO i włącz do systemu absorber - może być Sera, chyba jedyne co im sie udało, a i cen przyzwoita.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Światła jeszcze nie wykluczam. Dopiero co założyłem nowe świetlówki. To samo z RODI. Wymieniłem w piątek żywicę i mam upragnione 000. Pożyjemy zobaczymy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko wymaga czasu. Krzemiany nie pokazują się przez TDSa, więc tak nie wykryjemy. A salifertowi też bym nie wierzył. Ja miałem OGROMNĄ plagę okrzemek - pomogła wyimana żywicy, dokupienie drugiego korpusu DI i Silicate clear z Sery (2 sztuki).

Pozdrawiam, Krzysiek!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.