Skocz do zawartości
twistman

Nowy Reef Max Lublin :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów.

Jest to mój pierwszy post na forum, w którym chciałbym się podzielić swoją "przygodą" z nowo zakupionym akwa morskim.

Po długich namysłach nad zakupem akwa zapadła decyzja o zakupie Reef Maxa. Dlaczego? Dlatego że wydaje mi się dobrym starterem dla początkującego (czyli mnie :-) ) oraz zbiornikiem na tyle nie miniaturowym, że pozostawia pewien bufor bezpieczeństwa dla zachowania odpowiedniej równowagi biologicznej i parametrów wody.

Poniżej zamieszczam opis etapów zakładania oraz bieżących parametrów wody.

Proszę o konstruktywną

Solniczka została odpalona w dniu 30.06.2011

etapy zakładania:

- w pierwszym etapie produkcja wody RO+Di i wymieszanie z solą Reef Crystals;

- pozyskanie i ułożenie 9 kg. pięknej (moim zdaniem) LR. Skała całkowicie odgazowana pochodząca z jednego z Lubelskich sklepów na M... (tutaj podziękowania dla Piotrka i Karola)

- Zalanie całości wodą pozyskaną ze zbiornika 700 l. (zbiornik ustabilizowany z przeważającą ilością korali SPS i LPS (tutaj znowu podziękowania dla Adama) i uzpupełnienie całości przygotowaną wcześniej solanką.

- pompa Coralia 1600 skierowana na skałę i 1 dzień "przedmuchiwania" brudów.

- na start 20 ml. JBL Denitrol + każdy kolejny dzień po 5 ml.

- zmiany w koszykach filtra zraszanego: od góry: pozotawiłem kilka "bio bali" + na wierzch Chemipure, koszyk drugi biobale przemieszane z Matrixem 500g., koszyk trzeci: biobale z Denitrixem 500 g.

- w drugim dniu wsypałem podłoże na ułożone skały: 9 kg. LS Natures Ocean Bio Activ Samoa Pink; Zasypywałem max ostrożnie starając się nie obsypywać skał. Efekt: woda "mleko" - jednak zrobiła się zupełnie czysta po 8 godzinach.

- po wyklarowaniu się wody zdecydowałem się na przepłukanie filtrów fizelinowych w wodzie RO - było tam sporo zanieczyszczeń.

Już drugiego dnia zaczeli pojawiać się mieszkańcy przemyceni ze skałą:

- krab: Actaeodes tomentosus (na chwilęobecną zostaje)

- rogwazdy: kilkanaście malutkich asterin (których się pozbywam)

- kiełże

- ok. 6 szt. rurówki chyba Bispira

- rurówka: Megalomma vesiculosum (? tutaj nie jetsem pewien ponieważ częściowo jest przysypana piaskiem i wystawia tylko pióropusz)

- bardzo dużo jaskrawo świecących na kolor czerwono różowy polipków (uaktywniły się dopiero po 3 dniach - jakby napompowały się wodą)

- ślimaki osiadłe (czarne wystawią czułki i badają otoczenie naaokoło - w razie zmącenia wody wysnuwają jakiś rodzaj sieci)

- gąbki: chyba Sycus

Pierwszego dnia świeciłem tylko godzinę.

Po pierwszym do dzisiaj świecę 4 godziny dziennie od godz 7.00 (podjąłem taką decyzjęze względu na ożywienie polipów korali, które mam nadzięję przeżyją proces dojrzewania baniaczka)

Podaję parametry wody robione po trzech dniach od zalania:

Woda praktycznie krystaliczna

temp: 25 st. C

zasolenie: 1,023

wg. testów JBL (kropelkowe)

PH: 8

KH: 10

Mg. + Ca: 1600 ?

Ca: 520 ?

NO2: 0

NO3: 0,7

Poniżej zdj. akwa

post-12386-0-60474200-1309768300_thumb.jpg

Proszę o konstruktywną krytykę: moim zdaniem lepiej dostać po uszach niż coś spratolić :-)

Pozdrawiam

Krzysiek.

Display: OPTI 160x65x55h +sump: 185x47x40h +dołączany zbiornik podmiany 53x27x47h
ATI SunPower 8x80W T5 + LED BAR, obieg DCS-12K, Skimmer TWISTMAN OB-200-EXT V2, Twistman Calc+ Medium Calcium Reactor ,Reactor ZEO-450-160,

OpenFlow Filter 200+ 7L Siporax, MediaReactor FP-1 x2, cyrkulacja 3xTunze 6105 +  1x6095 + Vawebox 6055, Profilux 2EX .... i trochę innych :-).....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swietna skałka po prawej, jakby obrosla zoanthusami to bedzie wypas :)

Powodzenia w zabawie z solniczka :)

Jest : BofT'owe +/- 288l w obiegu; 2x Maxpect Ethereal + ICV6, AquaMedic DC Runner 3.2, Gyre XF-330, Maxspect MJ- SK400, ~30kg rock, 10kg sand.

Było :  Mój Reefmax - Tunze 9002, 2 x Koralia nano 1600, Newjet1200, 1 x Ati Actinic, Aquablue plus, Aquablue special, ~15kg LR, ~6kg LS - start 13.01.2011 i nowy baniak 20L a w nim troche skałki i żwirku koralowego + krewetka modliszkowa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki też mi się podoba. Ale powiem szczerze miałem wahania co do tej skałki. Podobno takie częsci koralowca mniej filtrują od typowej LR. Ale jako że te są wyjątkowo grube i porowate zdecydowałem się je zapakować do baniaczka a w razie "diabła" dodałem 5 kg LR którą widać po lewej. Wg. mnie wizualnie jest fajnie a i filtracja powinna być OK.

Display: OPTI 160x65x55h +sump: 185x47x40h +dołączany zbiornik podmiany 53x27x47h
ATI SunPower 8x80W T5 + LED BAR, obieg DCS-12K, Skimmer TWISTMAN OB-200-EXT V2, Twistman Calc+ Medium Calcium Reactor ,Reactor ZEO-450-160,

OpenFlow Filter 200+ 7L Siporax, MediaReactor FP-1 x2, cyrkulacja 3xTunze 6105 +  1x6095 + Vawebox 6055, Profilux 2EX .... i trochę innych :-).....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.