Skocz do zawartości
kiwalski

skala własnej roboty

Rekomendowane odpowiedzi

Gość nanokaczor

ceramic foam... ale taniej niż żywa skała chyba nie wyjdzie. Zresztą pianka musi mieć jeszcze odpowiedni wygląd a jeśli to ma być "oddzielny filtr" to lepiej i taniej zrobić DSB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

Figa z makiem. Jak warunkach beztlenowych moze zajsc zapotzrebowanie na tlen :ice:

Zaraz obale mit z ta temperatura :coffee:

W akwarium ze slona woda wykres wyglada inaczej

niestety nie

oxygen-solubility-water.png

przedłużenie tej zależności dla wyższych temperatur [dla wody słodkiej]:

oxygen-solubility-water-2.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wykresy w porzadku. Roznia sie jednak tym ze Twoje pokazuje pomiary w morzu, a ponizsza tabelka w akwarium. Z reszta zobacz jak nie wiele spada krzywa w zakresie 25-30 stopni

Ilosc rozpuszczonego tlenu w wodzie spada w zraz ze wzrostetm temperatury. Jednak w zakresie jaki mamy w naszy akwariach roznica jest naprawde niewielka. 6% pomniedzy woda o temperaturze 26 a 29 stopni. Gdy taki spadek zachodzi bez zmian temeparury nie ma tak wielkiego wplywu. Jednak w polaczeniu ze jej wzrostem wywoluje szereg reakcji zwiazany z tempem przemiany materii. Bije sie w piers, wzrasta zapotrzebowanie na tlen. Do tego dochodzi stres i szkodliwosc niektorych bakterii ktore w normalnych warunkach pracuja jak trzeba. W srodowisku zamknietym takim jak akwarium drastycznie wzrasta zageszczenie zwiazkow organicznych konsumujacych tlen. Ten drastyczny spadek tlenu tlenu powstaje z efektu domina a nie w wyniuku w gorszej rozpuszczalnosci tlenu w wyzszych temperaturach.

p1040492u.jpg

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybaczcie, że nie czytałem poprzednich postów. Chciałem się tylko podzielić doświadczeniem. Z układanych różnych kawałków skały, z róznych miejsc zakupu najgorzej wspominam skałę robioną (gruby kilku cm żwir koralowy połączony cementem). Niestety ten produkt po przepołowieniu w 40 % profilu był czarny i śmierdział. Normalna skała z tego samego miejsca pomimo podobnej kondycji, w przekroju czarna była tylko nieznacznie po obrysie czyli jakie 5-10% profilu.

LED Maxspect, Tematy lufta

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siarkowodor. Rozklad organiki przy udziale bakterii siarkowych bez atomu tlenu. Przy bakteriacach beztlenowych takie cos nie ma racji bytu. Dokladnie taka sama analogia wystepuje w nieudanym DSB. Jednak w tym co napisales wychodzi na to ze prznikanie przez "nasz beton" jednak zachodzi.

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siarkowodor. Rozklad organiki przy udziale bakterii siarkowych bez atomu tlenu. Przy bakteriacach beztlenowych takie cos nie ma racji bytu. Dokladnie taka sama analogia wystepuje w nieudanym DSB. Jednak w tym co napisales wychodzi na to ze prznikanie przez "nasz beton" jednak zachodzi.

czyzby pojawily sie strefy bez tlenu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

Siarkowodór powstaje wtedy gdy nie ma tlenu oraz nie ma azotanów i azotynów >> przynajmniej ja tak to rozumiem. Siarkowodór może powstawać w denitryfikatorze przez, który przepływa zbyt mało wody.

Beton jest porowaty i jeśli w pory "wejdzie" woda to mogą się w nich rozwijać bakterie a smród jak ze zgniłego jaja może świadczyć o tym że przez ten kawałek betonu nie było przepływu wody.

@Zachu wydaje mi się że do zrobienia żywej skały nie wystarczy tylko beton i piasek. Trzeba kupić piec, opracować na podstawie literatury i własnych badań odpowiednią "procedurę" zrobić piankę np z CaO o odpowiednim kształcie i potem wrzucić ją do 10000 litrowego DSB z naturalną żywą skałą i poczekać rok żeby pianka została zasiedlona i dopiero potem można robić eksperymenty z akwarium na "sztucznej skale". Jak zdobędziesz grant naukowy to ja chętnie pomogę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po primo to owszem taki beton sie ozywi ale do skutecznosci w filtracji do zywej skaly bedzie daleko. Material nie rowny materialowi. Dlaczego Eheim robi Ehfi Substrat Pro do kubelkow ? Bo struktura mikroporow powoduje ze zwieksza sie powierzchnia na ktorej moga osiedlac sie bakterie nitryfikacyjne. Keramzyt juz taki dobry nie jest, aleee znacznie tanszy i mozna go zasypac bylo wiecej za duzo mniejsze pieniazki.

nanokaczor - cos nie halo z tym rurowym jesli nie udalo Ci sie go odpalic. Nie wiem jak w morskim bo nie stosowalem ale w slodkim hula jak ta lala. Moze cukier w morskiej wodzie to zadna pozywka ? I trzeba czasu aby bakterie denitryfikacyjne sie pojawily ? Siarkowodor moze pojawic sie na poczatku. Zreszta to rowniez oznaka stref beztlenowych - do zaobserwowania jak ktos w slodkim mial duuuza warstwe piachu i malo zwierzakow kopiacych.

W ogole odnosnie tego tematu to polecam zaczac od tego co Bartek napisal:

http://nano-reef.pl/topic/35257-cykl-azotowy-w-swietle-najnowszych-badan/

110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001

Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz

http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/

http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

betonu w moich skalach jest max 20-25% reszta to martwe koralowce lub muszle.

tak ze nie jest to 100% beton, ciekawi mnie czy moje skaly tez beda czarne w srodku, ale sa jeszcze zbyt mlode zeby je lupac. siarkowodor rozpoznam na pewno bo jestem z Tarnobrzega.

ale jak jest siarkowodor to moze byc niezle bum, czy jak przy nieudanym dsb wiaze sie to z restartem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.