Marqo Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2011 Sklepałem sobie obiektyw DIY . Wszystko ładnie pięknie. Zakładam a tu niemiła niespodzianka "nie zamontowano obiektywu" . Da się coś zrobić aby współpracował z nim ? Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2011 czasami tylko pomiaru światła nie ma Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lizard Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2011 (edytowane) Ale jemu Mariusz lustro nie wykrywa obiektywu i chyba nie chcę działać wogóle Edytowane 1 Sierpnia 2011 przez nika pkt. 8 Regulaminu (wyświetl historię edycji) Cytuj Stary reefMAX | Mój kanał na Youtube pozdrawiam Lukas Szendzielarz www.lukas-szendzielarz.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kmirko Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2011 Obiektyw diy nie może współpracować z body w sensie współpracy elektronicznej bo niby jak, diy możemy wykorzystać tylko i wyłącznie jako obiektyw makro z ostrzeniem na kiwaczka i mimo informacji że nie zamontowano obiektywu to wstawiony w body obiektyw diy spełnia swoją funkcję i można nim robić zdjęcia. Ja swój zrobiłem ze starego aparatu produkcji CCCP marki Triplet ale chyba lepsze rezultaty uzyskuje się ze Smieny 8M bo sam gwint jest dłuższy co pozwala bez problemu przykręcić go do dekielka od body. Cytuj *Moja Rafka 200 l* (zlikwidowana z końcem 2016) 100x40x50, Sump 40L, Pudełko przelewowe, Lampa HQI 2x150+2x39W T5, Odpieniacz Deltec MC500, Obieg Eheim 1260, Cyrkulacja 2x Koralia3 6400l/h, LR 34kg, LS 21kg Sprzedam wąż silikonowy 32 mm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2011 Obiektyw diy nie może współpracować z body w sensie współpracy elektronicznej bo niby jak, diy możemy wykorzystać tylko i wyłącznie jako obiektyw makro z ostrzeniem na kiwaczka i mimo informacji że nie zamontowano obiektywu to wstawiony w body obiektyw diy spełnia swoją funkcję i można nim robić zdjęcia. Ja swój zrobiłem ze starego aparatu produkcji CCCP marki Triplet ale chyba lepsze rezultaty uzyskuje się ze Smieny 8M bo sam gwint jest dłuższy co pozwala bez problemu przykręcić go do dekielka od body. Jak mam robić zdjęcia skoro nie mogę ? Kiwaczka ? Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kmirko Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2011 Przestaw pokrętło na literkę M, ostrość ustawiasz jakbyś operował lupą Cytuj *Moja Rafka 200 l* (zlikwidowana z końcem 2016) 100x40x50, Sump 40L, Pudełko przelewowe, Lampa HQI 2x150+2x39W T5, Odpieniacz Deltec MC500, Obieg Eheim 1260, Cyrkulacja 2x Koralia3 6400l/h, LR 34kg, LS 21kg Sprzedam wąż silikonowy 32 mm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lubusikk Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2011 nie wiem jak w nikonie , ale w sony alfie , z obiektywami na m42 np , można było robić fotki tylko w trybie manual Cytuj jest: 30x30x30 opti ,lampka diy cree 20W ,koralia nano ,refugium na aquaclear ,dolewka diy bedzie dodatkowo: skimmer hob na maxi jet , dozownik diy , komputerek diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2011 Ustawione pokrętło na M . Na podglądzie lv jest obraz , pstrykam i.... no właśnie coś tam pstryknie ale zdjęcie jest czarne ??? Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VDR Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2011 a czas i przeslona jak ustawione ?? zwieksz czas, ustaw najnizsza wartosc przyslony czyli maksymalnie otworz dziure i rob... zobacz czy cos wiecej niz czern sie pojawi (nie przejmuj sie ostroscia ;P). Nie znam Nikona, nie wiem czy w tym calym lv przymyka przyslone i pokazuje ekspozycje czy tylko pi razy oko ? Cytuj 110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001 Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/ http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2011 a czas i przeslona jak ustawione ?? zwieksz czas, ustaw najnizsza wartosc przyslony czyli maksymalnie otworz dziure i rob... zobacz czy cos wiecej niz czern sie pojawi (nie przejmuj sie ostroscia ;P). Nie znam Nikona, nie wiem czy w tym calym lv przymyka przyslone i pokazuje ekspozycje czy tylko pi razy oko ? Fotogram ze mnie żaden póki co. Czas , przesłona ? Nie mam pojęcia jak to ustawić . Dodam , że bez obiektywu też zrobi czarne zdjęcie. Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2011 Załóż kitowe szkło, porób trochę fotek bawiąc się czasem i przesłoną, tak długo az zrozumiesz jakie sa między nimi zależności, to dopiero zacznij się bawić obiektywem DIY. Pozdrawiam seb Cytuj Z akwarystycznym pozdrowieniem Seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2011 Czas migawki był za krótki Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach