Skocz do zawartości
Gość Leon

Jak zmierzyć poziom Mg powyżej 1500 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Leon

Walczę z Bryopsis podbijając Mg.

Napewno jest powyżej 1500ppm bo test podczas normalnego sprawdzania nie zmienia koloru.

Czy jest jakiś sposób jak sprawdzić dokładny poziom magnezu testem salifert powyżej skali 1500ppm ?

Edytowane przez nika
pkt. 8 Regulaminu (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nabrac znowu plynu do szczykawki i zobaczyc ile wlales do pojemnika potem dodac 1500 i ten 2 wynik z drugiej szczykawki

Edytowane przez nika
pkt. 8 Regulaminu (wyświetl historię edycji)

OW 800l+sump240l,BK250,obiegowa RD6500,cyrkulacja 3*6105,profilux,oswietlenie 3 sztuki

Pacific Sun 120W Master,Kalkreaktor,a gratow to jeszcze wiecej co nie potrzebuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można mierzyć testem JBL. Briopsis zdycha gdy ten wskazuje ok 2100-2200. W zasadzie mozesz w ogóle nie mierzyć. Gdy zauważysz że glon bieleje wlej jeszcze dwie-trzy dawki i zakończ kurację (dawka podnosząca mg o 70-100)

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Tomasz

a podepne sie, bo jeszcze nie dobiłem sam do magicznych 2000 :)

- w miedzyczasie padło Ci jakieś życie?

Ja dostrzegam, że jak bardziej przywale MG to wężowidła "pijane" wyłażą z kryjówek

LED Maxspect, Tematy lufta

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przerabialem to samo :) dzwonilem do saliferta i powiedzieli ze mozna podwoic ilosc badanej wody a otrzymany wynik pomnozyc przez 2. Tylko ze baaaardzo traci wtedy na dokladnosci nawet +-100 :/

Nadchodzi nowe... :lol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Luft

Nie straciłem żadnego życia, chociaż wężowideł i ukwiałów nie miałem, więc tu moje obserwacje nie sięgają.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Leon

Ktoś mi rzucił taki temat wcześniej i sprawdzałem też tak:

Do testu należy pobrać 2ml wody. Natomiast pomysł był, żeby pobrać 1ml z akwarium i 1ml RO. Wynik pomnożyć przez 2.

Wynik wyszedł poniżej 1500 po mnożeniu.

chodi - sprawdzałem z podwójną ilością wody i kolor się nie zmienił. Oczywiście chemii lałem tyle ile dla prawidłowej ilości wody.

luft - ja mam węźowidło i zdarzyło mu się wyleźć raz na parę godzin z jego nory. Normalnie siedzi cały czas pod jedną skałą. Nie wiązałbym tego jednak z poziomem Mg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Leon

Tak też zrobiłem.

Po wciśnięciu 1ml odczynnika = brak zmiany koloru.

Napełniłem ponownie strzykawkę do pełna 1ml.

I wyraźna zmiana nastąpiła po dodaniu 0.15ml

0.15ml co daje w przybliżeniu 220ppm +1500 z pierwszej strzykawki daje ok 1720ppm

luft tak poza tematem co u siebie lejesz ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

leje rzeczy do ballinga. tyle ze wg wlasnego uznania odnosnie bryopsis

LED Maxspect, Tematy lufta

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.