MarcosB Zgłoś Napisano 27 Sierpnia 2011 Witam! Kupiłem w czwartek nowe opakowanie 20KG soli Preis, przy zasoleniu 1.25(po korekcie temp) spławik TM. Ca - 410 (salifert) KH - 6.4 (Hanna) Mg - 1200! (salifert) Poprzednie opakowanie Ca - 470 KH - 8 Mg - 1500 lub więcej bo było poza skalą. Czy używa któś tej soli i bada parametry przed dodaniem do zbiornika ? Cytuj 1800L + 1500W + SPS = :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 27 Sierpnia 2011 zakladajac ze wyniki dobre to sugeruje dobrze wymieszac sol. Jako ze mieszanina krysztalkow roznych zwiazkow nie jest jednorodna to male krysztalki opadaja na dno. Biorac sol z gornych warstw opakowania mozemy miec brak lub nadmiar jakichs zwiazkow Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szymon68 Zgłoś Napisano 27 Sierpnia 2011 Miałem dokładnie ten sam problem z 20kg opakowaniem Preisa. Też mieszałem w poszukiwaniu kryształków, ale im bardziej mieszałem, tym bardziej ich nie było .... więc przeszedłem na ATI Coral Ocean Plus. Preisa dosypuję po trochu do ATI, przy podmiankach, w ramach oszczędności. Cytuj Pozdrawiam Szymon ReefMax - Start 11 wrzesień 2009; Cyrkulacja: Koralia 2800 + Koralia nano 1600 + Hydor Smartwave Wymieniona pompa obiegowa na NewJet 1200 Sól: ATI Coral Ocean Plus Skała: 50% LR + 50% Riffkeramik Dolewka dr.Witt sterująca zaworem przed RO+DI Balling i VSV na dozowniku AquaTrend Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lemon Zgłoś Napisano 27 Sierpnia 2011 sól to mój ulubiony temat:) tak z nimi bywa. Miałem 40 kg Preisa - Mg 900, 20 kg KZRB Ca powyźej 500... mieszanie to jedno, a walnięte sole to drugie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcosB Zgłoś Napisano 27 Sierpnia 2011 Ok Panowie, dziękuje za pomoc ale sól jest ok, mam nowy spławik i przeliczałem jako density a miałem na nim gravity. Po "dosoleniu" 15% aby faktycznie podnieść zasolenie na 1.025 - parametry są w normie. Już sprawdzaliśmy refraktometrem i dwoma spławikami także jest OK. Cytuj 1800L + 1500W + SPS = :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach