Skocz do zawartości
kaspy

komin zewnętrzny po środku tylnej ścianki?

Rekomendowane odpowiedzi

Planuje zastosować wavebox-a. Żeby uniknąć chlupania wody w kominie i zmian poziomu wody w sumpie, postanowiłem umieścić komin na środku tylnej ścianki (zresztą zgodnie z zaleceniami Tunze). Początkowo planowałem komin wewnętrzny, ale zacząłem zastanawiać się nad wersją zewnętrzną skoro i tak za akwarium zostawiam trochę wolnego miejsca. Widziałem kilka fotek zewnętrznych kominów na bocznej ściance i jeden na krawędzi tylnej. Nie trafiłem jeszcze na fotkę z zewnętrznym kominem po środku. Czy takie rozwiązanie ma sens? Akwarium ma mieć wymiary 110x70x60 (długość,szerokość, wysokość). Zakładam że szkło do tylnej ścianki będzie musiało być policzone tak, żeby wytrzymać bez wzmocnień, szyba będzie musiała być docięta na wysokość do krawędzi komina, a po bokach będą wklejone paski szkła sięgające krawędzi akwarium. Czy nie będzie problemu z zamontowaniem grzebienia na krawędzi komina przy grubej ściance?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czasami w kominie trzeba cos porepecic, sprawdzic. Umiejscowienie go na tylnej scianie, na srodku jeszcze na wysokim stelazu moze calkowice uniemozliwic jakiekolwiek prace. Nawet z pomoca drabiny wszelkie zabiegi beda przypominac cwiczenia na trapezie jak to w cyrku co moze zakonczyc sie tragedia.

Moim zdaniem takie rozwiaznie ma sens jak dbam o estetyke frontu i dojscie do baniaka, cala jego obsluge mam od zaplecza. Filtrownia od tylu zamiast sumpa pod spodem. Wtedy tak jak piszesz cala szyba docieta nizej, doklejone paski i pomiedzy nimi grzebien. Wtedy widzisz caly komin masz latwy dostep, jaki tam masz poziom wody co siorpie, a moze ryba wpadla itd.

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kaspy, jak masz dobrze wyregulowany spływ to wody w kominie nie słychać, a tej zmiany poziomu wody w sumpie to już wcale ni rozumiem.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest to też najlepsze rozwiązanie patrząc pod kątem naprężeń w tylnej długiej ściance akwarium. Myślę, że podążasz złą drogą. W sumpie jeśli masz poprawnie ustawione przegrody, prześwity między nimi i odpowiednie pojemności komór to nic nie będzie chlupało. Roboty na sumpie są dużo bardziej przyjazne również dla kieszeni jak zabieranie się do ścianek zbiornika głównego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kaspy, jak masz dobrze wyregulowany spływ to wody w kominie nie słychać, a tej zmiany poziomu wody w sumpie to już wcale ni rozumiem.

Chodzi mi o chlupanie spowodowanie falowaniem, takie jak poniżej. Tego się nie da wyregulować, bo przy kominie z boku woda raz jest poniżej grzebienia, a za chwilę się przelewa górą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czasami w kominie trzeba cos porepecic, sprawdzic. Umiejscowienie go na tylnej scianie, na srodku jeszcze na wysokim stelazu moze calkowice uniemozliwic jakiekolwiek prace. Nawet z pomoca drabiny wszelkie zabiegi beda przypominac cwiczenia na trapezie jak to w cyrku co moze zakonczyc sie tragedia.

Moim zdaniem takie rozwiaznie ma sens jak dbam o estetyke frontu i dojscie do baniaka, cala jego obsluge mam od zaplecza. Filtrownia od tylu zamiast sumpa pod spodem. Wtedy tak jak piszesz cala szyba docieta nizej, doklejone paski i pomiedzy nimi grzebien. Wtedy widzisz caly komin masz latwy dostep, jaki tam masz poziom wody co siorpie, a moze ryba wpadla itd.

Niestety mam przygotowane miejsce na akwarium w rogu pokoju, więc dostępny będzie tylko przód i prawa ściana która będzie w dosyć eksponowanym miejscu, więc komin przy niej nie wchodzi w grę. Liczyłem nawet na to, że komin na zewnątrz zapewni mi lepszy dostęp (bo jest płytszy) i podgląd sytuacji z boku. Tak to ma wyglądać:

locationz.png

Uploaded with ImageShack.us

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Owszem, ale gdy trzymasz wysoki poziom wody w kominie - ok 1,5-2 cm poniżej grzebienia, odgłos jest prawie niesłyszalny. Gość ma zalane najwyżej połowę komina lub wogóle i ma co chwila wodospad. Poziom w kominie trzeba dobrać doświadczalnie - on takze nie będzie stały - będzie go "huśtało". Trzeba znaleźć jak najmniejszą amplitudę. Jak się chce, to się da.

Ale o zmiennym poziomie wody to pisałeś w sumpie. Cały czas czegoś nie rozumiem czy się pomyliłeś?

Edytowane przez nika
pkt. 8 Regulaminu (wyświetl historię edycji)

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Owszem, ale gdy trzymasz wysoki poziom wody w kominie - ok 1,5-2 cm poniżej grzebienia, odgłos jest prawie niesłyszalny. Gość ma zalane najwyżej połowę komina lub wogóle i ma co chwila wodospad. Poziom w kominie trzeba dobrać doświadczalnie - on takze nie będzie stały - będzie go "huśtało". Trzeba znaleźć jak najmniejszą amplitudę. Jak się chce, to się da.

Ale o zmiennym poziomie wody to pisałeś w sumpie. Cały czas czegoś nie rozumiem czy się pomyliłeś?

Wiem że aby wyciszyć komin powinien być on prawie wypełniony, ale nie wiem czy będzie trudno utrzymać ten stan przy ciągłym falowaniu jeśli komin jest z brzegu. Zakładając że komin ma np. 3 dm^2 powierzchni, przy cyrkulacji 1500l/h, w ciągu sekundy poziom spada o ponad 7 cm. W komorze sumpa z pompą obiegową o powierzchni np. 15 dm^2, poziom zmieni się o prawie 1,5 cm, przy poziomie normalnym np. 20 cm, to chyba spora różnica - choć ciśnienie na wejściu pompy nie zmieni się znacząco, ale ja nie mam doświadczenia żeby ocenić jak to wpłynie na jej charakterystykę. Jeśli nawet markowe pompy są wrażliwe na wahania poziomu napięcia w sieci, to boję się że cały układ może wpaść w jakieś trudne do opanowania oscylacje. Poza tym, tak jak napisałem wcześniej, komin w lewym rogu będzie równie niedostępny jak po środku, a po prawej będzie wyglądał paskudnie. Jeśli dałbym go na zewnątrz zyskałbym gładki tył i podgląd z boku akwarium - prawa krawędź zbiornika będzie się kończyć na równi z framugą otworu drzwiowego więc mam łatwy dostęp do całego tyłu od prawej strony.

Tak to sobie wyobraziłem na szybko:

externalweir.png

Uploaded with ImageShack.us

40cm długość, 10 szerokość, 30 głębokość. Zaznaczyłem doklejone fragmenty. Założyłem że przód i boki będzie ze szkła opti 10mm ze wzmocnieniami poziomymi na krawędzi, tył ze zwykłego float 12mm bez wzmocnienia (ewentualnie pasek do ochrony przed rozbryzgami na doklejonych fragmentach ale nie pełniący roli wzmocnienia), na komin "użyłem" grubości 7mm.

Dodatkowa informacja: planuję aquascaping w postaci dwóch wysokich wysp-kolumn. Chcę dać światło przesunięte o 10 cm względem osi zbiornika do przodu. Tło będzie czarne i czyszczone z glonów tak żeby nie było go widać. Prawa kolumna będzie wyższa i będzie miała ciekawy wygląd też z prawego boku, lewa będzie niższa (żeby też nie blokować wypływu z waveboxa zawieszonego na prawej lewej ściance).

Edytowane przez kaspy (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej kaspy %29.gif

Przy takim rozwiązaniu będziesz miał ciężko operować w nim jedynie przy klejeniu hydrauliki gdy jeszcze akwarium nie będzie zalane .

Ja na twoim miejscu zrobił bym akwarium 10cm krótsze i komin zewnętrzny na lewej stronie boku. Potem to fajnie zabudujesz a dostęp będziesz miał na pewno lepszy i bez kombinacji na drabince :yes

Komin zrób z 10mm będzie bezpieczniej

http://imageshack.us...eztytuuzgu.jpg/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmmmmmmm :question: moze nie jest az tak zle jak na poczatku sobie to wyobrazilem, jaki wysoki stelaz planyjesz?

Mysle ze zabezpieczenie komina jakas ratka przed dostaniem sie zwierzakow i dobre wyregulowanie zaworami juz pod szafka moze ograniczyc Twoja ingerencje do okresowego patrzenia z boku na poziom wody w kominie. Na pewno zastosowalbym durso z zaworkiem do ktorego podlaczam wezyk w celu zassania i zalania kolanka i dwie rewizje przez ktore minimalnie przelewa sie woda. Bedzie super cicho i bezpiecznie. Cale probne zalanie zrobic przez kilka dni na odsunietym baniaku os sciany zeby dopracowa wszystko na tip-top. Jezeli bedzie dzialac bedzie super estetycznie

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej kaspy %29.gif

Przy takim rozwiązaniu będziesz miał ciężko operować w nim jedynie przy klejeniu hydrauliki gdy jeszcze akwarium nie będzie zalane .

Ja na twoim miejscu zrobił bym akwarium 10cm krótsze i komin zewnętrzny na lewej stronie boku. Potem to fajnie zabudujesz a dostęp będziesz miał na pewno lepszy i bez kombinacji na drabince :yes

Komin zrób z 10mm będzie bezpieczniej

http://imageshack.us...eztytuuzgu.jpg/

Za dużo litrażu stracił bym odejmując 10 cm od długości - mam bardzo ograniczone miejsce na długość. Choć tak naprawdę najbardziej jeszcze bardziej martwi mnie strata miejsca w szafce. Jedyna opcja z kominem w rogu którą rozważałem to płaski komin na lewej ściance (czyli funkcjonalnie podobny do proponowanego do ciebie, ale z trudniejszym dostępem). Ma on tą zaletę że nie zajmuje wizualnie dużo miejsca i umożliwiłby mi zawieszenie obok waveboxa. Wady tego rozwiązania - wahania poziomu (nie pomyślałem o tym wcześniej, ale powrót też musiałby być głębiej zanurzony żeby nie robić hałasu) oraz problem z przejściem do wnętrza szafki - rury przecież muszą przejść przez płytę i ominąć ściankę boczną lub krawędź stelaża. O ile krawędź stelaża chyba można przesunąć w kierunku środka, to w przypadku szafki z płyt (której wolałbym uniknąć, ale nie wiem czy mi się uda) może to być problem. Zastanawiam się ile osób zrobiło stelaż i akwarium i poniewczasie zorientowało się że otwory w szkle wypadają na wprost metalowej rury. ;-)

Hmmmmmmmm :question: moze nie jest az tak zle jak na poczatku sobie to wyobrazilem, jaki wysoki stelaz planyjesz?

Mysle ze zabezpieczenie komina jakas ratka przed dostaniem sie zwierzakow i dobre wyregulowanie zaworami juz pod szafka moze ograniczyc Twoja ingerencje do okresowego patrzenia z boku na poziom wody w kominie. Napewno zastosowalbym durso z zaworkiem do ktorego podlaczam wezyk w celu zassania i zalania kolanka i dwie rewizje przez ktore minimalnie przelewa sie woda. Bedzie super cicho i bezpiecznie. Cale probne zalanie zrobic przez kilka dni na odsunietym baniaku os sciany zeby dopracowa wszystko na tip-top. Jezeli bedzie dzialac bedzie super estetycznie

Tak, od początku planuję dobre zabezpieczenie komina. Prawdopodobnie korona ograniczyła by większość skoczków, a do zabezpieczenia pozostała by tylko szczelina między krawędzią grzebienia a krawędzią korony. Acha - nie planuję kolanka, komin zewnętrzny ma mieć normalne otwory na spodzie.

Co do szafki to potrzebuję około 45 cm na sump (23 cm pod odpieniacz + rezerwa) i ze 40 cm nad nim (czy uda mi się upchać osmozę?), myślę że w 90 cm się zmieszczę. Bez drabinki się nie obejdzie, bo żeby włożyć rękę do akwarium będę musiał i tak zdejmować koronę.

Co do hydrauliki to planowałem zminimalizować ilość rur w szafce - chciałbym zorganizować sump tak żeby rury miały jak najmniej zagięć, tylko dwie komory, jedna na sump (+ ewentualnie reaktor), a druga na pompę. Pomiędzy nimi bubble-stop. Reszta sumpa jako zbiornik na solankę do automatycznych podmianek. Dolewka prosto z osmozy. Po lewej stronie szafki chcę zawiesić osmozę, a po prawej elektrykę. CO2 liczę że uda mi się zawiesić na tylnej ściance.

Edytowane przez nika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisz priva do uzytkownika Strugas. Niech Ci podesle fotke bo chyba nie zrozumales mnie dokladnie z tym durso dla ktorego wiercisz normalnie otwor (zadne kolanko), a przez to ze jest cale zalane nie slychac siorpania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Projekt wygląda estetycznie, teoretycznie można założyć że od momentu zalania akwarium nic nie będzie się działo ze śrubunkami a do komina nic nie wskoczy, ale praktyka pokazuje że brak dostępu do elementarnych części akwarium w przypadku potrzeby obsługi może zagotować krew w żyłach. Szerokość akwarium 70 cm nie jest wcale taka mała a dostęp do śrubunków od dołu komina z boku akwarium to już będzie majstersztyk, obyś nie miał takiej potrzeby. Myślę że mniejszy problem stanowiłoby ustawienia akwarium na lewej ścianie z odpowiednim odstępem do prawej.

*Moja Rafka 200 l* (zlikwidowana z końcem 2016) 100x40x50, Sump 40L, Pudełko przelewowe, Lampa HQI 2x150+2x39W T5, Odpieniacz Deltec MC500, Obieg Eheim 1260, Cyrkulacja 2x Koralia3 6400l/h, LR 34kg, LS 21kg

Sprzedam wąż silikonowy 32 mm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Projekt wygląda estetycznie, teoretycznie można założyć że od momentu zalania akwarium nic nie będzie się działo ze śrubunkami a do komina nic nie wskoczy, ale praktyka pokazuje że brak dostępu do elementarnych części akwarium w przypadku potrzeby obsługi może zagotować krew w żyłach. Szerokość akwarium 70 cm nie jest wcale taka mała a dostęp do śrubunków od dołu komina z boku akwarium to już będzie majstersztyk, obyś nie miał takiej potrzeby. Myślę że mniejszy problem stanowiłoby ustawienia akwarium na lewej ścianie z odpowiednim odstępem do prawej.

Zakładałem że śrubunków po zainstalowaniu i sprawdzeniu szczelności się już nigdy nie dotyka, czy jest inaczej? Planowałem zamówić komplet: akwarium z szafką i hydrauliką zrobiony i zmontowany przez specjalistę, więc z tym nie powinno być problemów bo nie będę musiał w tej kwestii polegać na swoim zerowym doświadczeniu. Czy mógłbyś jakoś rozwinąć ostatnie zdanie - nie do końca załapałem.

W przypadku komina z boku zastanawia mnie kwestia skuteczności zbierania nieczystości z powierzchni. O ile rozumiem, komin i grzebień jest po to, żeby zbierać wierzchnią warstwę wody gdzie gromadzą się (?) aminokwasy, tłuszcze i białka które są wyprowadzane z systemu przez odpieniacz. Czy, jeśli komin omywany będzie przez krawędź rozbijającej się fali, to nie zmniejszy to jego skuteczności? Czy nieczystości nie skumulują się na osi zbiornika, tam gdzie woda nie zmienia poziomu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi mi o ustawienie akwarium na sąsiadującej ścianie, wówczas komin wykonany z prawego boku byłby mało widoczny a dostęp do niego łatwiejszy, kwestia zbierania nieczystości z powierzchni jest uzależniona głównie odpowiednim ustawieniem pomp cyrkulacyjnych i tutaj miejsce usytuowania komina jest mniej istotne, chociaż śmiem twierdzić że kominy ustawione bliżej boków akwarium będą lepiej zbierać kożuch niż taki ustawiony centralnie, wynika to z ustawienia pomp, z praktyki najlepsze ustawienie to takie które wymusi okrężny obieg wody od jednego do drugiego boku z jedną pompą ustawioną do lustra wody spychanej w kierunku komina.

*Moja Rafka 200 l* (zlikwidowana z końcem 2016) 100x40x50, Sump 40L, Pudełko przelewowe, Lampa HQI 2x150+2x39W T5, Odpieniacz Deltec MC500, Obieg Eheim 1260, Cyrkulacja 2x Koralia3 6400l/h, LR 34kg, LS 21kg

Sprzedam wąż silikonowy 32 mm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie komin zewnetrzny jest na lewym tylnym boku akurat przy scianie myślałem tez aby zrobic go na tylnej szybie lecz... nie widzi mnie się wkladanie reki za akwarium o ile dalo by tak rade ... a czasem trzeba tam cos mojasterkowac wiec pomysl i o tym czy bedzie to dla Ciebie takie proste ?

Edytowane przez nika

135/70/43

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi mi o ustawienie akwarium na sąsiadującej ścianie, wówczas komin wykonany z prawego boku byłby mało widoczny a dostęp do niego łatwiejszy, kwestia zbierania nieczystości z powierzchni jest uzależniona głównie odpowiednim ustawieniem pomp cyrkulacyjnych i tutaj miejsce usytuowania komina jest mniej istotne, chociaż śmiem twierdzić że kominy ustawione bliżej boków akwarium będą lepiej zbierać kożuch niż taki ustawiony centralnie, wynika to z ustawienia pomp, z praktyki najlepsze ustawienie to takie które wymusi okrężny obieg wody od jednego do drugiego boku z jedną pompą ustawioną do lustra wody spychanej w kierunku komina.

Niestety inne ustawienie nie wchodzi w grę, gdybym mógł użyć drugiej ściany, to dałbym dłuższy baniak. Mógłbym za to umieścić komin na tylnej szybie po prawej - dostęp byłby zgodny z twoją propozycją, nie traciłbym nic z bocznej szyby, a mógłbym cały tył zasłonić z boku pionową listwą w kolorze szafki/korony. Muszę to rozplanować.

Muszę jeszcze skontaktować się z firmą robiącą akwaria i dowiedzieć się co oni o tym myślą, może w ogóle nie mają doświadczenia z takimi kominami i odmówią.

u mnie komin zewnetrzny jest na lewym tylnym boku akurat przy scianie myślałem tez aby zrobic go na tylnej szybie lecz... nie widzi mnie się wkladanie reki za akwarium o ile dalo by tak rade ... a czasem trzeba tam cos mojasterkowac wiec pomysl i o tym czy bedzie to dla Ciebie takie proste ?

Mój problem to znikome doświadczenie. Zakładałem że po eliminacji biobali z kominów, cała obsługa sprowadza się w dzisiejszych czasach do regulacji poziomu wody za pomocą zaworu w szafce, czyszczenia grzebienia i łapania przypadkowych wycieczkowiczów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.