kokos Zgłoś Napisano 10 Września 2011 Jestem nowy na forum wiec witam wszystkich!!!! Mam krotkie pytanko; mam pokrywe z 4 miejscami na T5 39W. Jakie dobrac oswietlenie? Poprosze o konkretne odpowiedzi tj. marke swietlowek, kolor itp itd Jestem poczatkujacy wiec nie beda w akwa zadne wymagajace koralowce czy ryby. Z gory dziekuje za odpowiedzi. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 10 Września 2011 Panie kokos witamy na forum. Pewnie nikt nie da Ci dokladnej opdowiedzi poniewaz kazdy dobiera swiatlo do swoich indywidualnych potrzeb i... obsady w zbiorniku. Nic nie wiemy o Twoim zbiorniku oprocz objetosci a to ciut malo zeby dac dobra rade. Jesli zbiornik jest nowy (tak przypuszczam) to proponuje na start tylko dwie swietlowki. Powiedzmy wlasnie takie jak u czyli Aqua Pink i Aktynik Plus . Potem mozesz tolozyc kolejne dwie wedle uznania Pozdro PS koniecznie uzupelnij profil Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość kapitan Zgłoś Napisano 10 Września 2011 Sporo o tym pisano poszukaj. Ja bym dał 2x 10.000k (np: aquamedic reef white) + 2x 14.000k (np: 2x ati blue plus, albo ati blue plus + ati actinic) to zależy co się komu podoba, jeden woli mieć niebiesko, drugi biało w akwarium. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qba25 Zgłoś Napisano 10 Września 2011 to zalezy jaka barwe swiatla lubisz, ja bym dal ati 2 niebieskie , actynice i fiji, ale to tylko moje zdanie, temat rzeka bo nikt dokladnie ci tego nie powie, najlepiej jakbys podjechal do kogos kto ma baniak i zobaczyl u niego pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość kapitan Zgłoś Napisano 10 Września 2011 Na youtube można zobaczyć jakie światło dają różne świetlówki i czasem ich kombinacje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kokos Zgłoś Napisano 10 Września 2011 dziekuje wszystkim za odpowiedzi. tester- profil uzupelniony! akwa bedzie robione na spokojnie, bez wymagajacej fauny i flory. pytanie jeszcze dotyczy podloza; dac zwir koralowy czy zywe podloze (zywy piasek)? odnosnie oswietlenia w akwa to chce aby nie bylo zbyt ciemne- chce aby bylo wszystko ladnie widoczne i tak aby zwierzeta w nim dobrze sie czuly. myslalem nad polaczeniem AquaMedic Reef Blue i Reef White 15000K- ale czy nie bedzie zbyt niebiesko w akwarium i czy nie bedzie potrzeba troche bardziej bialego oswietlenia?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach