maskonur Zgłoś Napisano 16 Września 2011 witam mam problem, pewnie znany wielu osobom... na 6 pomp cyrkulacyjnych (roznych firm) tylko jedna ma 100% spawnosc (zawsze startuje po zalaczeniu). Pozostalem zazwyczaj nie chca - trzeba je stuknac lub ruszyc wirnikiem. Czy macie sprawdzone sposoby na przywrocenie ich do stanu uzywalnosci? Na mojej wsi dosyc czeste sa awarie sieci energetycznej a dodatkowo chcialbym podlaczy je do zegara i zalaczac okresowo. Cytuj 310 litrow Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 16 Września 2011 Moczenie w occie co by napewno kamienia na wirnikach, oskach i wewnatrz pomp nie bylo. Druga sprawa to firma, niestety tanie pomki tak maja. Po trzecie jak warto sprawdzic prad w gniazdku bo koledzy czesto pisza o nierowno pracujacych obiegowkach spowodowanego spadkami napiecia. Masz 6 pompoek w 30 litrach? Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maskonur Zgłoś Napisano 16 Września 2011 W dniu 16.09.2011 o 08:21, Grzegorz Dyzma napisał: Masz 6 pompoek w 30 litrach? Tak, hodowanie korali juz nie jest trendy - teraz prawdziwi twardziele hoduja pompki A na serio to uruchamiam 300 litrow. Razem z akwarium dostalem pare starych pompek i chcialbym z nich skorzystac, na razie swietnie sprawdzaja sie w mieszaniu solanki w wiaderku ale do tego az 6ciu nie potrzeba. Jak ich nie doprowadze do stanu gotowosci do pracy bede musial kupic nowe. Na razie ida do octu i do szorowania. Prad ostatnio byl ok. Cytuj 310 litrow Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość DarekB30 Zgłoś Napisano 16 Września 2011 W dniu 16.09.2011 o 09:36, maskonur napisał: Tak, hodowanie korali juz nie jest trendy - teraz prawdziwi twardziele hoduja pompki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
-seba- Zgłoś Napisano 23 Września 2011 Nie wiem czy cos z nich będzie. To chyba od firmy zależy. Dwie koralie startuja mi zawsze ok. Dwa JVP jak im się chce. Z czego jedna najczęściej do tyłu a druga do przodu ale wymaga kopnięcia. Od kiedy mam UPSa to przerwy w zasilaniu i start do tyłu nie są groźne a tej co ją trzeba na pych do mieszania solanki używam. Cytuj OptiWhite 250l 100x50x50 +sump,T5 6x39W, 2xKoralia3 + JVP101, New Jet 3200, IT 110, Biopaletki, 18 LS, 36 LR moczy i obrasta ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość kapitan Zgłoś Napisano 23 Września 2011 Spokojnie. Na stronce JVP napisano, że firma dostrzegła ten problem i wychodzi naprzeciw oczekiwaniom klientów. Już od tego miesiąca nowo wyprodukowane cyrkulatory JVP będą miały korbkę rozruchową w zestawie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maskonur Zgłoś Napisano 23 Września 2011 (edytowane) Potwierdzam ze JVP sa felerne. Wymoczylem je w lekkim kwasie przez tydzien, caly nalot znikl, wygladaja jak nowe. I dalej stroja fochy. Jedna rusza jak sie jej zechce, druga jest stabilna - bez palca nie pojdzie wogole a w trzeciej wirnik lata po osiwo... Faktycznie do mieszania soli sa ok... Edytowane 25 Września 2011 przez nika pkt. 8 Regulaminu (wyświetl historię edycji) Cytuj 310 litrow Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach