maskonur Zgłoś Napisano 16 Września 2011 witam mam problem, pewnie znany wielu osobom... na 6 pomp cyrkulacyjnych (roznych firm) tylko jedna ma 100% spawnosc (zawsze startuje po zalaczeniu). Pozostalem zazwyczaj nie chca - trzeba je stuknac lub ruszyc wirnikiem. Czy macie sprawdzone sposoby na przywrocenie ich do stanu uzywalnosci? Na mojej wsi dosyc czeste sa awarie sieci energetycznej a dodatkowo chcialbym podlaczy je do zegara i zalaczac okresowo. Cytuj 310 litrow Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 16 Września 2011 Moczenie w occie co by napewno kamienia na wirnikach, oskach i wewnatrz pomp nie bylo. Druga sprawa to firma, niestety tanie pomki tak maja. Po trzecie jak warto sprawdzic prad w gniazdku bo koledzy czesto pisza o nierowno pracujacych obiegowkach spowodowanego spadkami napiecia. Masz 6 pompoek w 30 litrach? Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maskonur Zgłoś Napisano 16 Września 2011 Masz 6 pompoek w 30 litrach? Tak, hodowanie korali juz nie jest trendy - teraz prawdziwi twardziele hoduja pompki A na serio to uruchamiam 300 litrow. Razem z akwarium dostalem pare starych pompek i chcialbym z nich skorzystac, na razie swietnie sprawdzaja sie w mieszaniu solanki w wiaderku ale do tego az 6ciu nie potrzeba. Jak ich nie doprowadze do stanu gotowosci do pracy bede musial kupic nowe. Na razie ida do octu i do szorowania. Prad ostatnio byl ok. Cytuj 310 litrow Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość DarekB30 Zgłoś Napisano 16 Września 2011 Tak, hodowanie korali juz nie jest trendy - teraz prawdziwi twardziele hoduja pompki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
-seba- Zgłoś Napisano 23 Września 2011 Nie wiem czy cos z nich będzie. To chyba od firmy zależy. Dwie koralie startuja mi zawsze ok. Dwa JVP jak im się chce. Z czego jedna najczęściej do tyłu a druga do przodu ale wymaga kopnięcia. Od kiedy mam UPSa to przerwy w zasilaniu i start do tyłu nie są groźne a tej co ją trzeba na pych do mieszania solanki używam. Cytuj OptiWhite 250l 100x50x50 +sump,T5 6x39W, 2xKoralia3 + JVP101, New Jet 3200, IT 110, Biopaletki, 18 LS, 36 LR moczy i obrasta ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość kapitan Zgłoś Napisano 23 Września 2011 Spokojnie. Na stronce JVP napisano, że firma dostrzegła ten problem i wychodzi naprzeciw oczekiwaniom klientów. Już od tego miesiąca nowo wyprodukowane cyrkulatory JVP będą miały korbkę rozruchową w zestawie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maskonur Zgłoś Napisano 23 Września 2011 (edytowane) Potwierdzam ze JVP sa felerne. Wymoczylem je w lekkim kwasie przez tydzien, caly nalot znikl, wygladaja jak nowe. I dalej stroja fochy. Jedna rusza jak sie jej zechce, druga jest stabilna - bez palca nie pojdzie wogole a w trzeciej wirnik lata po osiwo... Faktycznie do mieszania soli sa ok... Edytowane 25 Września 2011 przez nika pkt. 8 Regulaminu (wyświetl historię edycji) Cytuj 310 litrow Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach