Skocz do zawartości
roberto1

Lampa led do nano

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się nad kupnem lampy led do nano rafki 30 litrowej.Czy warto? Może ktoś z was ma?

Jeśli tak to gdzie coś takiego można kupić?

kostka 90 l + sump 35l,obieg New-Jet 1200,cyrkulacja 2xkoralia nano 900,lampa led 80w odpieniacz tunze 9002

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajne!A w dodatku u moich sąsiadów. :thumbsup: ale myśle o czymś bardziej profesionalnym w kwadratowej obudowie .

kostka 90 l + sump 35l,obieg New-Jet 1200,cyrkulacja 2xkoralia nano 900,lampa led 80w odpieniacz tunze 9002

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam się jakie swiatło daje ta led lampka? i czy bez wentylatora nie bedzie przegrzewała solniczki ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ją pół roku i jest zaje...ta.Dziś był kolega,który się nad nią zastanawiał i już wie co kupi.

inmar żałuje że nie mieszkasz w mojej okolicy chetnie przy browarku zobaczyłbym efekt swiecenia tej lampli . :thumbup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czego ja nie pchałem do oświetlenia 45L nano rafki?! Łącznie z 35W HQI i "ksenonami" samochodowymi o podobnej mocy. Dziś po "mrocznych wiekach błędów i wypaczeń" wiem jedno LED. Tylko LED!

W przypadku 35W HQI przeszkodą jest brak żarników o odpowiedniej temperaturze barwowej i oddawaniu barw. W przypadku "ksenonów" zresztą podobnie. Pasmo nawet tych ~10k K jest delikatnie mówiąc nienajlepsze. Nawet w przypadku roślinnego słokowodnego ledwo ujdzie.

T5 może i byłoby niezłe ale jak weźmiesz pod uwagę koszty systematycznych wymian okresowych np. 3. kolejnych to okaże się, że oszczędność "na wejściu" bardzo szybko zostanie "zjedzona". Innym problemem jest jeszcze dobór długości T5 do zbiornika co przy stosunkowo krórkiej nanorafce może być rozstrzygające.

Sprawa grzania wygląda tak. Skoro LEDy blisko połowę energii przekształcają w światło to i tak będą nagrzewały wodę naj mniej w stosunku do HQI i T5.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ją pół roku i jest zaje...ta.Dziś był kolega,który się nad nią zastanawiał i już wie co kupi.

też mam 30l aquaela i zastanawiam sie nad ta lampą z rgblighting:

Lampa *** CREE 2 x XP-G oraz 3 XP-E Royl Blue z zasilaczem

może jakieś foto pogladowe jak to wyglada, z gory dziekuje

Patryk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

też mam 30l aquaela i zastanawiam sie nad ta lampą z rgblighting:

Lampa *** CREE 2 x XP-G oraz 3 XP-E Royl Blue z zasilaczem

może jakieś foto pogladowe jak to wyglada, z gory dziekuje

Patryk

Dzieki za zainteresowanie.Chetnie też bym fotki obejrzał i ocenił efekt swiecenia.Z góru dziekuje. :unworthy:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A możecie podać wymiary tej lampy LED za 228zł?...ok znalazłem już wymiary ;)

Pozdrawiam

www.podforak.rzeszow.pl --->PODkarpackie FORum AKwarystyczne

Parametry mojej solniczki

4626_4632.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.