Skocz do zawartości
ireck

Pomocy dino!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Potrzebuje Waszej pomocy. Znajomy ma oceanik ok 600l w obiegu od 3 miesięcy, a problem jest taki że prawie wszystko pokryte dino brązowe gluty z bąbelkami powietrza.Jak zacząc to zwalczać wiem że jest :wallbash: sam tego nie miałem i nie wiem za bardzo od czego zacząc. Filtry pozmieniane, żywica też aleee chyba za póżno bo część poszła na starym!!!a wszystko do czerwca było w akwa 450l. Na pewno walka mechaniczna, chyba zaciemnienie akwa z 48 godz. i co dalej???? Jakieś porady??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zaciemnienie nic nie da - to tylko chwilowe rozwiazanie.

Co do samego problemu to bez podawania parametrow wody i jak najwiekszej ilosci informacji np obsady, filtracji swiatla etc chociaz podeslij szklana kule :) bo bez tego nie mamy szansy zgadnac.

Pozdro

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej miałem ostatnio podobny problem,skróciłem świecenie do minimum czyli jakieś 2 godziny dziennie (2 świetlówki 54W) +węgiel,odpieniacz na mokro i po 2 tygodniach wszystko jest ok,teraz zwiększam stopniowo czas świecenia i zwiększam ilość świetlówek

pozdrawiam i powodzenia

Pozdrawiam

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Parametry podam jutro musiały po wznowieniu i restarcie na 100% runąć, może też lampy już padły nawet nie wiem kiedy zmieniane( chyba nie) od roku!!! obsada nie za duża ok 8 rybek, sump jest na pewno, zasolenie znam 1.024, ph 7,8 kh 8 bo to widziałem na kompie nie znam No3 i po4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie wiem, a cyrkulacja też według mnie zle rozłożona za mało dmucha w środkową strefe akwa to chyba tez do poprawy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.