ireck Zgłoś Napisano 30 Września 2011 Witam! Potrzebuje Waszej pomocy. Znajomy ma oceanik ok 600l w obiegu od 3 miesięcy, a problem jest taki że prawie wszystko pokryte dino brązowe gluty z bąbelkami powietrza.Jak zacząc to zwalczać wiem że jest sam tego nie miałem i nie wiem za bardzo od czego zacząc. Filtry pozmieniane, żywica też aleee chyba za póżno bo część poszła na starym!!!a wszystko do czerwca było w akwa 450l. Na pewno walka mechaniczna, chyba zaciemnienie akwa z 48 godz. i co dalej???? Jakieś porady?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 30 Września 2011 zaciemnienie nic nie da - to tylko chwilowe rozwiazanie. Co do samego problemu to bez podawania parametrow wody i jak najwiekszej ilosci informacji np obsady, filtracji swiatla etc chociaz podeslij szklana kule bo bez tego nie mamy szansy zgadnac. Pozdro Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marbecz Zgłoś Napisano 30 Września 2011 Hej miałem ostatnio podobny problem,skróciłem świecenie do minimum czyli jakieś 2 godziny dziennie (2 świetlówki 54W) +węgiel,odpieniacz na mokro i po 2 tygodniach wszystko jest ok,teraz zwiększam stopniowo czas świecenia i zwiększam ilość świetlówek pozdrawiam i powodzenia Cytuj Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 30 Września 2011 marbecz - dino nie powstaje od nadmiaru swiatla i nie swiatlem trzeba z nim walczyc Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ireck Zgłoś Napisano 30 Września 2011 Parametry podam jutro musiały po wznowieniu i restarcie na 100% runąć, może też lampy już padły nawet nie wiem kiedy zmieniane( chyba nie) od roku!!! obsada nie za duża ok 8 rybek, sump jest na pewno, zasolenie znam 1.024, ph 7,8 kh 8 bo to widziałem na kompie nie znam No3 i po4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 30 Września 2011 no wlasnie o te NO3 i PO4 sie rozchodzi a jak z cyrkulacja? Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ireck Zgłoś Napisano 30 Września 2011 właśnie wiem, a cyrkulacja też według mnie zle rozłożona za mało dmucha w środkową strefe akwa to chyba tez do poprawy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 30 Września 2011 no widzisz ireck. To teraz dzialaj chlopie bo w morszczyznie cudow nie ma i wszystko ma swoj powod Pozdro Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ireck Zgłoś Napisano 30 Września 2011 dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach