boogiee Zgłoś Napisano 6 Października 2011 (edytowane) Mam pytanie co do wytzymałości. Posiadam pełne profile 50x30x3 i powstanie stelarz pod akwarium 100x50x50. Czy wystarczy prosta konstrukcja tzn cztery nogi? czy też dodać jakieś zastrzały? Kolejne pytanie to pokrywa i oczywiście oświetlenie ... tutaj po prostu nie mogę się zdecydować. Obecnie mam pokrywe nad 54 litrami ze spienionego 8 mm PCV ale nie wiem czy takowa wytrzyma prosto nad większym zbiornikiem z taką masą. Do oświetlenia chciałbym użyć mix: ledów i t5. Edytowane 7 Października 2011 przez nika pkt. 8 Regulaminu (wyświetl historię edycji) Cytuj 54 l 250 L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek Ch Zgłoś Napisano 7 Października 2011 Masz pełne profile (pręty) 50x30 czy rury prostokątne 50x30x3? Zwyczajny, prosty, dobrze pospawany stelaż z pierwszego materiału wytrzyma osiem - dziesięć ton, z drugiego około dwóch. Cytuj http://www.brch-lampy.pl.tl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek1oo Zgłoś Napisano 7 Października 2011 stelaż wytrzyma spokojnie, a co do pokrywy możesz dołożyć na długości jakiś kątownik aluminiowy który nie pozwoli pcv się wyginać. Cytuj 500 litrów, Deltec, Lampa - 150W LED, http://nano-reef.pl/...25l-z-mikolowa/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nanorafa Zgłoś Napisano 7 Października 2011 To ja się wepnę do dyskusji z jakich profili wyspawać stelaż pod 600l zbiornik (uwzględniając że woda będzie falowała (wavemaker), tak żeby było najekonomiczniej ale bez uszczerbku na bezpieczeństwie (czyli ze sporym zapasem tak powiedzmy do 1,5 tony wytrzymałości)? Cytuj Kostka 100x100x50cm, Oświetlenie: 12 x 39W, ATI Sunpower Cyrkulacja: 2 x Tunze 6095, 1x Tunze 6055 Obieg: NewJet 4500 Reaktor Ca, DIY Sól: Tropic Marine Pro Reef, RedSea. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zlota raczka Zgłoś Napisano 7 Października 2011 tak jak radek napisal, tak czy siak ciezar wytrzyma lecz musisz pamietac ze spawy musza byc dobre. jak zrobisz wegiel nie spaw to element z ktorego go robisz nie ma znaczenia nanorafa mozesz tak jak kolega 5x3 cm gr3 4 nogi pospawane dolem i gora spokojnie dadza rade, mozesz dac na plecach piata noge w polowie co znacznie usztywni go (z mysla pod weveboxa:) Cytuj zapomnialem na zlocie dac Monice zaswiadczenie o dyslekcji sry za ortografie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach