rpp Zgłoś Napisano 11 Października 2011 Wczoraj zrobiłem sobie porównanie 8 i 10 bitowego PWM. Sterowanie z Profiluxa więc do dyspozycji 100 poziomów jasności (nawet udało mi się w miarę zgrać % wyliczony z mojego kontrolera z % podawanym przez Profiluxa - czasem tylko zdarzają się odchyłki o max. 1 pkt. procentowy więc całkiem nieźle). Zastosowałem algorytm opisany na stronach lediko więc teoretycznie wzrost jasności światła jest liniowy dla ludzkiego oka. Różnicę w pracy widać szczególnie na pierwszych 10% jasności. Przy PWM 10bit jest tam praktycznie 8 czy 9 poziomów jasności - przy PWM 8bit są bodajże 2 czy 3 (można dać oczywiście też 10 ale wtedy robi się to nieliniowe). Zmajstrowałem nawet filmik gdzie przy tych samych poziomach z Profiluxa widać różnicę ale niestety coś mi youtube fiksuje i po wrzuceniu filmiku cały czas widoczna jest tylko pierwsza klatka z filmu :-( pomimo, że film niby się odtwarza i jego długość jest zgodna z tym co wrzucam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malmo Zgłoś Napisano 5 Listopada 2012 hej mam pytanie, zrobilem sobie lampe LED DIY, uzyłem driver'ow http://www.forum.biolog.pl/oswietlacz-led-pwm-vt33737.htm jak w tym blogu 5000mA, czt jak zakupie do profiluxa II ex, GHL-Profilux-LED-Control-4-Passive bede mogl bez problemu sterowac swoja lampa ? dzieki za odpowiedz pozdrawiam Cytuj baniak: 400l, odpieniek: Bubble King 180, 2xtunze 6055, 1x Tunze 6105,1x tunze 6025, lampa 350W LED + 2*39W T5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 5 Listopada 2012 To są drivery mrelektronik. Jeśli nie zamawiałeś sterowanych sygnałem1-10v tylko pwm to nie możesz w prosty sposób podłączyć do profiluxa. Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi Zgłoś Napisano 5 Listopada 2012 URL=http://www.imagic.pl/files/view/21378/kontroler.JPG] [/url] URL=http://www.imagic.pl/files/view/21378/Obraz.png] [/url] dziala od przeszlo dwoch lat. koszt praktycznie zaden. ja wykorzystalem tunziakowy kabel bo mialem nadmiar Cytuj Nadchodzi nowe... :lol Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sledzik-wawa Zgłoś Napisano 5 Listopada 2012 Tomku wlasnie ten modul GHL-Profilux-LED-Control-4-Passive zalatwia ci translacje 1-10V na PWM. Z tym modulem mozesz sterowac lampami LED wymagajacymi sygnalu PWM do sciemniania. Cytuj 350l SPS tank, 4xTunze 6095 + Tunze7096, ATI Powercone 200i, Profilux 3ex + ext. module ATI mod 4xT5 39W + LED Cree 162W, DASTACO II Ca reaktor, NP Biopellets Kupuje uszkodzony sprzęt GHL, Tunze etc... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malmo Zgłoś Napisano 5 Listopada 2012 (edytowane) no walsnie, bo sa dwa moduly do prfiluxa jeste ten o ktorym pisałem i drugi starszy GHL Profilux LED Control. Czyli jak rozumiem uzywajace tego modułu passive, mogę podłączyć moje drivery do niego i bez problemu sterowac moja lampa z poziomu profilux'a pozdrawiam Edytowane 5 Listopada 2012 przez malmo (wyświetl historię edycji) Cytuj baniak: 400l, odpieniek: Bubble King 180, 2xtunze 6055, 1x Tunze 6105,1x tunze 6025, lampa 350W LED + 2*39W T5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sledzik-wawa Zgłoś Napisano 5 Listopada 2012 Tak, tak sa sterowane lampy np. reefshopu Cytuj 350l SPS tank, 4xTunze 6095 + Tunze7096, ATI Powercone 200i, Profilux 3ex + ext. module ATI mod 4xT5 39W + LED Cree 162W, DASTACO II Ca reaktor, NP Biopellets Kupuje uszkodzony sprzęt GHL, Tunze etc... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malmo Zgłoś Napisano 5 Listopada 2012 super, dzieki za info pozdrawiam tomek Cytuj baniak: 400l, odpieniek: Bubble King 180, 2xtunze 6055, 1x Tunze 6105,1x tunze 6025, lampa 350W LED + 2*39W T5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 5 Listopada 2012 Faktycznie, po to jest ten moduł. Miałem na myśli prostrze rozwiązanie - drivery sterowane 1-10v. Wtedy nic więcej nie potrzebujesz. Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rpp Zgłoś Napisano 5 Listopada 2012 Moim zdaniem wydanie 200zł na ten moduł do Profiluxa to wydatek bez sensu. Jeśli kupiłeś te drivery: MR2007Vxx to zgodnie z notą katalogową (str. 5 - diagram C) możesz bardzo prosto podpiąć je pod sterowanie 0-10V (czyli takie jak daje Ci Profilux). Koszt będzie rzędu kilku/nastu/ złotych. Swoją drogą zrobienie fajnego konwertera 0-10V na sygnał PWM uwzględniającego nieliniowość ludzkiego oka to koszt kilkudziesięciu złotych (przy masowej produkcji pewnie razem z fajną obudową można by się zmieścić w 50-70zł). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sledzik-wawa Zgłoś Napisano 5 Listopada 2012 (edytowane) rpp.... ja bym tak nie szalal i raczej nie podlaczyl bezposrednio profka do zadnego drivera. Tam nie ma optoizoliacji a przez taki modul jest ( lub przez konwerter dobrze zrobiony ) Wole nie spalic plyty od profka :-) Sam lubie DIY ale bez procka i kawalka softu raczej nie zrobimy ciekawego konwertera Linear-PWM za mniej niz 100zł ( wliczam troche czasu na kod :-)) ) Obudowa, scala, gniazda, plytka PCB robiona normalnie a nie w wannie :-) No chyba ze masz jakis ciekawy konwerter ktory zrobisz z czescami za 50pln. Edytowane 5 Listopada 2012 przez sledzik-wawa (wyświetl historię edycji) Cytuj 350l SPS tank, 4xTunze 6095 + Tunze7096, ATI Powercone 200i, Profilux 3ex + ext. module ATI mod 4xT5 39W + LED Cree 162W, DASTACO II Ca reaktor, NP Biopellets Kupuje uszkodzony sprzęt GHL, Tunze etc... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rpp Zgłoś Napisano 5 Listopada 2012 Sledzik - dlatego napisałem o kosztach przy masowej produkcji. Procek to kilka/naście/ złotych, gniazdka i pozostałe elementy spokojnie w 15zł się zmieszczą, obudowa 10zł, płytka przy masowej produkcji to kilka złotych. Napisanie softu dla wprawnej osoby to 2-3h max. (mi zajęło to ze 3 razy tyle ale to był pierwszy program na mikrokontrolery). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 5 Listopada 2012 Drivery można spokojnie podpiąć do profka. Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rpp Zgłoś Napisano 5 Listopada 2012 rpp.... ja bym tak nie szalal i raczej nie podlaczyl bezposrednio profka do zadnego drivera. Tam nie ma optoizoliacji a przez taki modul jest ( lub przez konwerter dobrze zrobiony ) Wole nie spalic plyty od profka :-) Tak patrzę na ten schemat blokowy i wg mnie w kontrolerze Profiluxa też nie masz optoizolacji wyjść z Profiluxa a wyłącznie masz to zrobione dla wyjść z kontrolera (co nie jest tym samym). Popatrz gdzie są umieszczone transoptory - na wyjściu całego ustrojstwa a nie na wejściu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sledzik-wawa Zgłoś Napisano 5 Listopada 2012 no to ja wiem, sa w punkcie styku ukladu Profiluxa z obcym ustrojstwem :-) no bo wyscie z profka wchodzi na scalak w w/w ukladzie obslugi LED - tam nie ma nic oprocz napiec 1-10V Mi wlasnie chodzilo o galwaniczne odciecie drv. mocy dla LED - tam moze byc juz roznie :-) No nic, wlasnie koncze sofcik :-) Plytki juz zaprojektowane ... Cytuj 350l SPS tank, 4xTunze 6095 + Tunze7096, ATI Powercone 200i, Profilux 3ex + ext. module ATI mod 4xT5 39W + LED Cree 162W, DASTACO II Ca reaktor, NP Biopellets Kupuje uszkodzony sprzęt GHL, Tunze etc... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach