Marqo Zgłoś Napisano 13 Października 2011 Pompa newjet 1700 chyba . Wąż silikonowy , całość leży jeszcze na gąbce a mi w głowie buczy od pompy przed snem . Nie ukrywam , że coraz bardziej mnie to denerwuje . Śpię 30 cm od akwa Co jeszcze można zrobić aby uciszyć to....... Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adrianpotocki Zgłoś Napisano 13 Października 2011 Gdy pompa dzala poprobuj nia poobracac, moze trafisz na pozycje przy ktorej nie ma wibracji- u mnie tak bylo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
miesoarmatnie Zgłoś Napisano 13 Października 2011 Skoro śpisz 30cm od akwa to spiac przygniataj pompe nogą hijihi taki se joke pozdrawiam Cytuj Zbiornik: 330+Sump Swiatlo: ATI Sunpower 8x54 Odpieniacz: Deltec APF600 Pompa Obiegowa: Jebalo 3000 Cyrkulacja: 2xJebalo wp25/R8 RO/DI: RO-MAN 75GPD SOL: Tropic Marine Start: 01.01.2015 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi Zgłoś Napisano 13 Października 2011 Przewaznie to nie sama pompa buczy tylko ten uporczywy rezonans powstaje na rurach w miejscu ich styku z sumpem, szafka czy akwarium. Czasami wystarczy opatulic rure w tych miejscach kawalkiem szmatki by nastala bloga cisza. Cytuj Nadchodzi nowe... :lol Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pio7 Zgłoś Napisano 14 Października 2011 często powodem tego dzwięku jest właśnie wirnik Cytuj 550 w obiegu gg 3606492 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 14 Października 2011 Ale co z tym wirnikiem zrobić ? Jeszcze mi się przypomniał patent z magnesami.. Tak dokładnie to jak to działa ? Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pio7 Zgłoś Napisano 14 Października 2011 Prawdę mówiąc nie wiem ale jutro zajrzę do swojej igły w odpieniaczu bo zaczyna mi hałasować i jak by co podzielę się spostrzeżeniami. Cytuj 550 w obiegu gg 3606492 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nemezis Zgłoś Napisano 15 Października 2011 Możesz jeszcze spróbować podłożyć oring pod wirnik z zapalniczki jednorazowej Cytuj LPS-ZOA http://nano-reef.pl/...894-nano-rafka/ <> http://reefcentral.c...d.php?t=1639117 Schuran Jetskim-100,Aqua Medic Nanoprop 5000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 15 Października 2011 Ktos pisal ostatnio tu na forum o owijaniu magnesu wirnika czkiy oski tasma teflonowa, ale nie wiem gdzie to bylo i jak dlugo dziala PS a jak nie palisz to tnij cienniutka z wezyka napowietrzajacego. W cyrkulacyjnych sie sprawdza Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rodzyngit Zgłoś Napisano 15 Października 2011 miałem dwie NJ1700 i były cichutkie ale faktycznie jak "wpadła w rezonasns" to buczenie nie do zniesienia na jaką wysokość podnosi wodę i czy czasem nie jest "skręcona" na wejściu/wyjściu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pio7 Zgłoś Napisano 15 Października 2011 założyłem nowe podkładki na ośkę pomiędzy wirnikiem i u mnie załatwiło sprawę Cytuj 550 w obiegu gg 3606492 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 9 Listopada 2011 Trochę ogrzeje temat ponieważ problem wciąż nie rozwiązany . Może trochę przesadzam ale przyzwyczaiłem się do ciszy , która panowała przy słodkim . Teraz w inną stronę spróbuję . Jaka pompa zamiast newjet'a ? Może coś z tunze silence ? Jaki faktycznie powinien być przepływ dla zbiornika ~105l ? Akwa reefmax z sumpem. Najcichsza pompa z podobnymi parametrami ? Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
7220481 Zgłoś Napisano 9 Listopada 2011 Często hałas powoduje nie sama pompa ale komora w sumpie, w której ta pompa się znajduje. Jeśli komora jest maleńka to siłą rzeczy odstępy pomiędzy ściankami są małe i to powoduje drgania. Jak chcesz pokombinować zupełnie w inną stronę do wyłącz pompę i spróbuj odpieniacza wew/zew np.wiszącego z tyłu.pzd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 9 Listopada 2011 Komora pompy jest faktycznie mała ale pompa nie dotyka ścianek . Odpieniacz jest wyłączany na noc , obiegówka trochę hałasu robi . Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach