Lunatic Zgłoś Napisano 22 Października 2011 Witam Mam standardowy baniak 112l 80x35x40, w tej chwili świeci się nad nim 150W HQI i 2x 24W aktynika, ale rachunki za prąd mnie dobijają. Czy lampy LED AquaSpot 12W które można kupić w eRybce dały by radę ? Miał ktoś z Was z nimi do czynienia w podobnym zbiorniku ? Jeśli tak to ile bym ich potrzebował ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 22 Października 2011 Jak znam życie (i lampy led z e...) to dane techniczne których właściwie nie ma są z kapelusza wyjęte. Ale owszem może 8-9 sztuk dałoby Ci tyle światła ile masz teraz. Z ekonomicznego punktu widzenia - bez sensu. Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lunatic Zgłoś Napisano 22 Października 2011 Jak znam życie (i lampy led z e...) to dane techniczne których właściwie nie ma są z kapelusza wyjęte. Ale owszem może 8-9 sztuk dałoby Ci tyle światła ile masz teraz. Z ekonomicznego punktu widzenia - bez sensu. Nie no 8-9 sztuk będzie kosztować prawie 3k zł, za to kupię już jakąś lampę LED. Co do ilości światła chciałbym trochę ograniczyć, bo i tak niewykorzystuje potencjału tego co mam. Miałem nadzieję, że ze 3-4 wystarczą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mari00sh Zgłoś Napisano 22 Października 2011 Będziesz potrzebował jakieś 60W w LEDach. Chyba że masz SPSy to więcej. W Aquaspoty chyba nie warto się pakować bo wyjdzie drogo. Albo LEDy chińskie - jedni chwalą, drudzy marudzą Albo jakies DIY - na forum znajdą się osoby które Ci zrobią za rozsądną cenę Cytuj 38x38x43 60L + Sump 20L + Dolewka 10L | Maxspect Razor Nano 60W | Tunze 9002 | Koralia Nano 1600 + Koralia Nano 900 + NJ1700 | 8 Kg LR + 4,5 Kg LS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 22 Października 2011 No to jeśli chcesz ograniczyć to kup pięć i sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. Ale co się stanie np. gdy dojdziesz do wniosku że światło jest dla Ciebie np za białe/sine/niebieskie? Będziesz kombinował z dodatkowymi świetlówkami. PS. Doczytałem jakie masz akwa. Jeśli nie masz wymagających zwierząt to oczywiście że można trochę ograniczyć ilość światła. Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lunatic Zgłoś Napisano 22 Października 2011 Na prądzie się znam także coś może faktycznie sobie skrobnę Dzięki za odpowiedzi, już wiem w którym kierunku muszę się zastanawiać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach