Skocz do zawartości
rs4

NANO REEF - 2 MIESIACE DO OCENY !!

Rekomendowane odpowiedzi

ok wiec taki kosztorys :

1) akwa po bojowniku :) 0 zl lezalo gdzies w piwnicy

2) 1 kg piachu zywego 8 zl wraz z 1 l wody

3) skala pol mojej darowizna + 3 kg z filipin ok 100 zl

4) nowa swietlowka energo 11w philips 11 zl

5) 2 x blazen po 50 zl = 100 zl

6) jedna krewetka przyzadzona na ostro kolega marciniak przegrzal baniak 80 zl

7) ceramika 10 zl

8) zalozenie gratis

9) obsluga gratis

10) podmieniam wode tez gratis

koszt calkowity 310 zl + to co moje

mysle ze po kolezensku kazdy by oddal 2 kg skaly i troche wody nie ma z tym zadnego porblemu

a jesli chodzi o HQI zostala kupiona do baniaka 500l a tak dla smiechu odpalona nad nano

PRZEMEK SPOKO ZARAZ DO CIEBIE ZADZWONIE POZDRO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panoramiczny ludzie kupuja sprzet aby sobie ulatwic zycie !! przeciez zarowno jak odpieniacz mixer reaktor nie sa potrzebne zeby akwarium zylo jest to pewna wygoda ze nie musimy czesto podmieniac wody lac wapna czy czegos innego pewien sprzet musi byc ale w przypadku nano jak widzisz nie jest konieczny. Oczywiscie jakbym mial na akwa 1000 zl a nie jakies miedziaki to bym co innego wymyslil ale mysle ze efekt jak narazie zmierza w dobra strone i miejmy nadzieje ze za 2 mc jak znowu wywolam burze zrozumiecie o co mi chodzilo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rs4 powodzenia. Ja trzymalem prawie rok 25 litrow samymi podmianami (ale za to czesto, duzo i regularnie) Tropic Marin Pro Reef i wszystko bylo ok. Musialem zlikwidowac bo nie dalo sie temperatury utrzymac, musialem wyjechac na dluzej itd... :)

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Panoramiczny :

Ja bym powiedzial inaczej,

akwarium morskie nie jest ani proste ani tanie do zalozenia i utrzymania.

Potrzebne jest szereg rzeczy, zeby to utrzymac w ruchu i dobrej kondycji.

Sa osoby (jak chocby SMK czy rs4) ktorym udala sie sztuczka z ekspresowym zalozeniem akwa, ale trzeba przyjac ze jest to wyjatek niz regula.

Chociaz SMK zalozyl ekspresowo, a utrzymuje to juz standartowo.

Oczywiscie mozna wszem i wobec mowic, jakie to proste, latwe i przyjemne, oraz bardzo tanie.

Tylko ze efekt bedzie taki, ze sie wiele osob szybko zniecheci po pierwszych porazkach.

I grono morszczakow, zamiast sie rozwijac bedzie sie kurczylo.

Nie chce nic mówić ale moje nano 18litrów było załozone w pare godzin:) wraz z nowym akwa i żywymi koralmi!! Nie bede wspominał o krabach i nemo którym było naprawde przytulnie:)

Wszystko żyło bez zaawansowanej techniki, chemii, (kalkwasser + tropical mineral i sera fishtamin) a z techniki odpieniaczyk na kostek madeby Swirleyi pompka aquael najmniejsza jaka była, oswietlenie power compacty dulux s 8 i 11w no i grzałeczka)

Akwa zliwkidowane z powodu wakacji:(

Planuje na nowo odpalic albo cos większego albo najmniejszego!:):):)

Pozdrawiam

--------------------------------

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mia?em 25 litr?w, tylko podmiana co 3 dni ,przeprowadzka mnie zmusi?a ,?eby sprzeda?.

S? strony zw?aszcza ameryka?skie na kt?rych s? podane metody utrzymania twardych w 2 litrowych zbiornikach- i to wg. nich udane...

A oto linki do moich fotek akwa:

http://www.owady.republika.pl/akwa1.jpg

http://www.owady.republika.pl/akwa2.jpg

http://www.owady.republika.pl/akwa3.jpg

http://www.owady.republika.pl/grzybpodzial.jpg

O?wietlenie jedna energooszczedna niebieska+ hqi 4200'K 150W ?wiec?ce z do?? daleka...

Piach 1 kg morze czerwone + 4 kg morze ba?tyckie...

Poprostu jak si? troch? pomysli i ma si? pewn? wiedz? o akwarystyce, chemii fizyce to uda? si? powinno za?o?y? akwarium z dnia na dzie? bez specjalnego dojrzewania- ale podstawa to wg. mnie dobra ?ywa ska?a... a do mikro akwari?w to ma?y koszt(ma?o ska?y) w zamian za prac? jak? wykonuje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rs4 Co tu duzo pisać o twoim 700l zbiorniku jest przepiękny ,rozumie że nie wytrzymałeś :wink i się szarpnełeś :) na tz.,, ekstreme :):) .

Moje akwarium http://nano-reef.pl/...-blekitna-rafa/

i FILMIK mojego baniaka

1 zlot Nano-Reef w Egipcie http://nano-reef.pl/...zdziernik-2007/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zauwaazyl Przemek, dyskusja troche zboczyla.

Ja w kazdym razie mam troche inny poglad nt. funkcjonowania akwa (czy w ogolnosci calego mojego otoczenia)

To nie ja jestem dla akwa, ale akwa dla mnie.

Wg mojej filozofi wszystko ma sie dziac na tyle automatycznie, na ile jest to tylko mozliwe.

Akwa ma dostarczac mi przyjemnosci z obserwacji, a nie zabierac srednio na dobe iles tam czasu wiecej.

Nie mam zamiaru biegac z wiaderkiem i podmieniac wiecej wody niz to konieczne.

I tez nie traktuje akwa jak sprawy "od wakacji do wakacji".

No ale to jest moj osobisty poglad.

Jezeli jakas darowizne lub sprzet ktory kiedys juz kupilismy liczymy jak ZERO zl. to sie zgodze.

Mozna miec znacznie wieksze akwa za nawet duzo mniej niz 300zl.

Jak sie ma "zaplecze" w postaci dzialajacego baniaka i odpowiednie doswiadczenie to naklad pracy do zalozenia nowego malego baniaka zdecydowanie spada.

Na zakonczenie (bo swoj poglad przedstawilem wyczerpujaco w calym tym topicu) chcialbym napisac @rs4, ze zarowno 700litrow jak i ten mniejszy sa bardzo ladne i naprawde masz sie czym pochwalic.

Co nie zmienia mojego pogladu,

ze NIE JEST to trywialnie latwe,

bo malo ktory poczatkujacy bylby w stanie SAMODZIELNIE powtorzyc to co Ty zrobiles, nie majac zaplecza takiego jak Ty masz.

A jezeli mowimy ze cos jest latwe, to oznacza ze kazdy moze to zrobic/powtorzyc.

Howgh.

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzesiu nie przesadzaj poczekaj na jutro wyciagne asa z rekawa i cos wam pokaze moja rafa w niczym nie odbiega od twojej ba nawet bym powiedzial ze twoaj ladniejsza :) pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panoramiczny JA SIE NIE CHWALE ot tak postanowilem wam pokazac co mam zreszta juz dlugo bylo w galerii a co do tego czy jakis laik sobie by poradzil to od czego NAS MA jesli ktos mnie poprosi to pomoge doradze cos odstapie moze nawet nie widze problemu.

ps. nie wiem kto ale ktos dal mi ocene 1 w galerii opanujcie sie nie zanizajcie mi sredniej :) pozdrawiam wszystkich zazdrosnikow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rs4 jak tam akwarium, pochwal sie jakimiś fotkami

wsadziłeś juz acropory do tego 30l? :)

360+110-od 15 Grudnia 2006 sprzedam miejsce na reklame (300 znaków) :D www.fastquad.pl- dla morszczaków z nano-reef super zniżki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

musze was zmartwic akwa nano reef dalej stoi i wyglada pieknie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niewiem jak inni ale ja sie nie zmartwiłem :)

chętnie zobacze jakieś fotki jak sie rozwija

360+110-od 15 Grudnia 2006 sprzedam miejsce na reklame (300 znaków) :D www.fastquad.pl- dla morszczaków z nano-reef super zniżki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe jak zacząłem czytać od początku ten topic to przypomniały mi się stare czasy :)

star.gifTo,że nie mam w tej chwili czasu na morszczyznę nie znaczy, że jš porzuciłem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja siedziałem i się śmiałem w monitor, jak Szymon z wątku o pąkalach. Zauważyłem tu jedną prawidłowość i stereotyp, który niestety stereotypem się nie okazał -"polskie piekło"...jak ktoś zrobi coś ładnego, to trzeba się zaraz do czegoś doczepić, znaleźć jakąś dziurę, jakieś "ale", a prawda jest taka, niestety dla niektórych bolesna, że rs4 jest jednym z najlepszych tutaj i nie ma się co wkurzać, trzeba to po prostu zaakceptować.Pomimo iż masz Panoramiczny rację i wszyscy, którzy mają krztynę rozumu i odrobinę doświadczenia akwarystycznego wiedzą, że tak od zera bez zaplecza się nie da, lub ewentualnie jest baaardzo ciężko wystartować, to nie musisz tego na okrągło powtarzać bo już przynudzasz:)

@rs4 respect, ale nie wsadzaj tam akr (szkoda ich), żeby co niektórym coś udowodnić...Ty raczej nic udowadniać nie musisz po tym, co w galerii jest pod Twoim nickiem

@Świrlej...Twój psychiczny defekt jest elementem koniecznym do zachowania odpowiedniej porcji śmiechu na tym forum.Broń Boże nie chcę Cię obrazić, wprost przeciwnie!

@piona tekst o akwarium na klatce schodowej i sypaniu chleba - mistrzowski.

I tomasza jeszcze w obronę muszę wziąć - co Wy Panowie od niego chcecie? Ci co goszczą tu regularnie, to wiedzą, że tomasz jest bardzo mądrym facetem i szerokiej wiedzy na różne tematy, a kultury jego języka mogło by mu pozazdrościć 99% polskich parlamentarzystów.A że język ma cięty, broni się po prostu...Ja tego osobiście nie pochwalam, ale rozumiem...i nie przesadzajmy - jakby miały być bany za każdą docinkę to na forum by została tylko Ewa i Jan Fitas:yes A piona to jaki język ma? Nie mówię, że to dobrze bo czasem odbywa przymusowe wakacje:) i musi przepraszać, ale jak już wraca to nadrabia zaległości.

I jak to mówi mój znajomy - "kultura nie jest dla chamstwa, ale dla pięknych dam":) może to i nie po chrześcijańsku, ale chociaż śmiesznie brzmi:yes

I jeszcze jedno...serce mi krwawi jak widzę, komuchów, no ale cóż....przecież nie zbanuję:)

Szykuje powrot do morszczyzny w wielkim stylu :)

TYLKO WIDZEW

''Su ludia,ktorich mam proste v pici:-)))''

Aurel Hatala

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.