Skocz do zawartości
michalzgierz1989

Książki i Prasa akwarystyczna

Rekomendowane odpowiedzi

Jakiś czas temu kupiłem Książkę o tematyce Akwarystyki Morskiej, Autorstwa Łukasza Kura i Pawła Zarzyńskiego "Pierwsze akwarium morskie" i muszę powiedzieć że jest w miarę dobrze wydana oprawa gruba dużo opisów i zdjęć co należy robić a czego powinno się unikać, Jednym słowem tytuł godny polecania początkującym lub tym którzy nie lubią za bardzo przesiadywać przed ekranem, Druga książka jaka wpadła mi w ręce to "Akwarium Morskie" Joanna Skrzypecka i Tomasz Henryk Skrzypecki oprawa również tak jak poprzednia jednak znacznie mniej ilustracji jednak do końca jeszcze jej nie przeczytałem więc się jeszcze wstrzymam z opinią :)

z kolei najgorzej sprawa wygląda z Gazetami, Nasze Akwarium chyba zaprzestało swojej działalności od początku 2011 Roku nie wyszedł ani jeden nowy numer z Kolei Akwarium jest też trudno dostępne w Kioskach :)

w tym temacie wymieńmy wszystkie tytuły które coś do akwarystyki wnoszą :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kapitan

W Polsce w sumie wyszły tylko 3-4 książki o akwarystyce morskiej z tego co wiem.

Ja mam te dwie, które wymieniłeś i polskie tłumaczenie Wernera Baumeistera.

Mnie wszystkie te książki zawiodły przyznam. Są świetne jak ktoś jest bardzo zielony, ale gdy ja je zacząłem kupować miałem już 1/4 nano-reefa wykute na pamięć. W tych książkach nie ma konkretów. Ale żeby je tam zmieścić trzeba by wydać książkę na 1000 stron która by przeraziła początkującego.

Mimo to uważam, że lektura wszystkich jest podstawą, żeby potem nie wchodzić na fora z głupimi pytaniami, czy sól kuchenna może być, piasek kwarcowy z piaskownicy, oraz czy będzie potrzebna grzałka... A opisane jest to tam w bardzo przystępny sposób.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta pierwsza ma ładne zestawienie przykładowych baniaków i rozwiązań technicznych w nich użytych, do tego ładne zestawienie co robić z czego nie. Ciekawe też przedstawienie początkującego życia do pierwszego baniaka.

Co prawda strasznie krótka i pożarłem ją w czasie drogi do szkoły niemniej jednak często do niej powracam :welcome:

54 litry od Aquael'a ^^,

Akwarium: 60x30x30, Oświetlenie: 2x Aquael ECOLIGHT DUO (2x11W), Filtracja/Cyrkulacja: Kaskada FNZ3 1200L\H (aktualnie pusta), HYDOR Koralia Nano 900, Sól: RedCoral, Odpieniacz: brak, Suplementy: brak

START - 24.01.2013 - KONIEC 20.06.2015

30 litrów od Aquael'a ^^,

Akwarium: 30x30x35, Oświetlenie: Aquael ECOLIGHT DUO (2x11W), Filtracja/Cyrkulacja: Kaskada FNZ3 1200L\H (purigen, chemi pure elite, aniphos, żywa skała) HYDOR Koralia Nano 900, Sól: RedCoral, Odpieniacz: brak, Suplementy: brak

START - 22.07.2011 - KONIEC 26.01.2013

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam tą pierwszą i powiem ,że więcej się dowiedziałem na forum ;) ale można się podeprzeć jak czegoś szybko potrzebujesz a nie chcesz szukać na forum .

12litrów- było,28 grudzień 2011- ‎9 ‎lipca ‎2012 216+36sump- było, ‎9 ‎lipca ‎2012 160litrów- było, ‎22 ‎lipca ‎2013-wiosna 2014 23litry- 05.01.2015-01.08.2015 60litrów 01.08.2015-15.06.2016

240litrów + 112sump- 15.06.2016-01.04.2018

360+240 sump- 01.04.2018

98+64  sump-13.12.2018

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z czasopism należy jeszcze dodać magazyn koral który ma na dzień dzisiejszy 9 numerów :) (miał być wydany już 10 ale znów cisza na ten temat)

akwarium: 300 litrów + 70 litrów sump, 65 kg LS, oświetlenie 8x54W, odpieniacz turbo 1000

57402030.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja będąc ostatnio w Manufakturze z ciekawości, spojrzałem czy mają coś ciekawego w Empiku z lektury nawet jednej nie mieli dosłownie nie wiedzieli o co mi chodzi jak bym do ściany mówił widać że słowo Akwarium Morskie jest wielu ludziom obce , na Dziale filmowym tylko dwie produkcje Ocean Przygód i Oceany wyprodukowane przez BBC..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Forum jest największą kopalnią wiedzy- spokojnie można by napisać książkę z tej wiedzy i to dobrą

IMHO wyróznia się książka M.Kosteckiego to dzięki niej zrozumiałam jak działa sump i co zrobić by było bezpiecznie. Bo wyłozone jak krowie na rowie. jano i przystepnie. Reszta ksiażek jest +/- podobna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety rynek polskich książek o akwarystyce morskiej jest bardzo ograniczony. Mnie zmobilizowało to do nauki języka angielskiego i kupowaniu książek po angielsku. jest dużo większy wybór..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kapitan

Ostatnio zapoznałem się z Coralem i jakimś angielskim magazynem akwarystycznym (nie pamiętam nazwy).

Czołowy chyba magazyn Coral Magazine zawiera w sobie więcej reklam sprzętu niż faktycznej pożytecznej treści. A to angielskie pismo akwarystyczne jeszcze stoi gorzej z artykułami. Jeśli ktoś chce naprawdę zgłębiać tajniki morskiego życia to niech uda się w empiku na dział z książkami biologicznymi, a nie magazyny kolorowe :smoke:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie - ja przez rok prenumerowałem Corala anglojęzycznego i też mam wrażenie, że więcej jest tam reklam niż treści (ale to tak wygląda chyba w każdej prasie - w magazynach o grach jest podobnie). Ale to co już tam jest wydaje mi się dość ciekawe (nie jestem w stanie tego zweryfikować w praktyce jako, że jestem na etapie czytelnictwa:))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.