Skocz do zawartości
joopa

slimak bez muszli ?

Rekomendowane odpowiedzi

zobaczcie co wczoraj odkrylem w moim akwa

mam tylko nadzieje ze nie jest to jakis szkodnik

591-pict3007.jpg

591-pict3016.jpg

akwarium 100x55x45; lampa Ati sunpower 6x39; obieg Tunze Silence 1073.020; cyrkulacja 2x6055, odpieniacz DYI BK160

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaobserwuj czy wcina glony na szybie ( rusza gębą ) jak się tylko włóczy to moim zdaniem jest podejrzany Mam też ślimaka bez skorupki i elegancko wcina glony ale był też inny delikwent w skorupce ( z tego wynika że nie ma reguły ) który paradował tylko po szybach a po zakupie korala tak się do niego dorwał teraz u mnie wcina korale na trawniku

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

akwa 230x100x70 + sump 300l ,EcoTech Vectra x 2 ,BK 300 , 2x tunze6105 + 2x BlauWaveMotion 13000, 2x ATI Sunpower 4x39w  + 2x ATI Sunpower 6x39w

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jacek uwazaj na swojego bo moze to taki co je korale.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tego slimaka widzialem pierwszy raz, nie wiem czy cos zjada , a ostatnio dodawalem nowe koralowce jakies 5-6 miesiecy temu, wiec wtedy mogl sie dostac, niezle sie maskowal :)

jacek - twoj faktycznie ma wredny wyglad

akwarium 100x55x45; lampa Ati sunpower 6x39; obieg Tunze Silence 1073.020; cyrkulacja 2x6055, odpieniacz DYI BK160

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jacek ten twoj ślimak (Phyllodesmium sp) jeśli się nie myle był opisywane w którymś z ostatnich numerów koralle jako bardzo efektywna broń przeciwko apitasi.

Tam opisywali że ma bardzo wąskąspecjalizację pokarmową. Z kolei na meerwasser lexikon piszą że zżerał komuś montiporę - nie pamiętam dokładnie tego artykułu z koralle ale z tego co pamiętam tam nie było nic o podjadaniu korali.

http://www.meerwasser-lexikon.de/eng/81/1132/Phyllodesmium/sp%20?.htm

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czy Phyllodesmium czy Cuthona (Barbadiana ??), chyba raczej to drugie. Funkcjonuja czesciej jako pasozyty niz niegrozne bezkregowce. Niektorzy zawezaja ich szkodliwosc do gatunkow Cuthona ale czesto wszystkie Aeolidiny sa wrzucane do tego worka. Zra glownie montipory i czasami porites. Przerabialem, nie polecam. Usuwanie reczne to walka z wiatrakami, metoda naturalna to szesciopregi albo chrysus.

Pzdr

BK 250, 4 x SOW-20, LED 800W, TEC III NG, Deltec PF 601, ZEOvit-Filter Easy Lift Magnetic M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Jacka wygląda mi raczej na Apitazjożerce ale gdybym się mylił to za SPSy nie oddaje :)

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aeolidy to kilkaset gatunkow, ciezko identyfikowac go na podstawie jednego zdjecia.

Na Meerwasser jest typowy blad, slimak na zdjeciu nie odpowiada faktycznemu gatunkowi bo to nie verrucicornis

http://www.seaslugforum.net/factsheet.cfm?base=bergverr

Reszta wyjasnienia w opisie.

Osobiscie bym sie nie patyczkowal i eksmitowal tego goscia, Aeolidy to z reguly pasozyty a szansa ze trafimy na takiego co zeruje akurat na aiptasii jest raczej niewielka.

Pzdr

BK 250, 4 x SOW-20, LED 800W, TEC III NG, Deltec PF 601, ZEOvit-Filter Easy Lift Magnetic M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

koledzy, ja wiem ze fotka raczej slaba ale moze ktos napisze , ze to cos pozytecznego :)

po zgonach 4 slimakow (ostatecznie padlo na kraby, bo teraz juz turbo zyja) jestem troche przewrazliwiony :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@tdew slimak z Merrwasser-forum moze i nie jest verrucicornis ale Aiptazje je, na wlasne oczy nie raz widzialem.

Tak wiec wyglada na to ze ten co je Aiptazje to wcale nie verrucicornis ale dziwne to wszystko bo wszyscy w Niemczech mowia na niego verrucicornis, nawet hodowcy i sprzedawcy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak sie przyjelo, ktos kiedys popelnil blad i wszyscy go powtarzaja. Zreszta to nie ma znaczenia w tej dyskusji, sam balbym sie trzymac je w akwa, oczywiscie poza tym ktory zre aiptasie gdybym byl tego pewien. Ale decyzja zawsze nalezy do wlasciciela zbiornika :D

Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zalazłem ten artykuł o ślimaku Jacka - był nie w Koralle a w Coral - angielskiej edycji 10/11.2004r strona 42. Jak ktoś chce moge zeskanować i puścić w PDFie.

Ślimak się zwie Berghia Verrucicornis i jest doskonałym mordercą apitasi. Łatwo go rozmnażać - nic nie pisze żeby podjadał montipory - ale tak jak pisaliście wcześniej: cholera wie czy to dokładnie ten slimak ale obstawiałbym na to bo wygląda niemal identycznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj namierzyłem u siebie jakiegoś nagoskrzelnego, ale wygląda inaczej niż na Waszych fotach - jest zielony, przemykał po zarośniętym glonami kamieniu i gdyby nie wyszedł na białą skałkę to nigdy bym, go nie zauważył. Okaz ma około 0.5cm i trzy pary wypustek na plecach.

Pozdrawiam Jacek 3_2.gif 370l, sump 100l, 40kg LR, 4*T5 54W DSCF2002.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@smk - jak byś mógł wysłać artykuł na jac_hellow@o2.pl to byłbym wdzięczny thx

a co do ślimaczka to od czasu zrobienia fotki więcej się nie pokazał a szukam szukam :D:)

akwa 230x100x70 + sump 300l ,EcoTech Vectra x 2 ,BK 300 , 2x tunze6105 + 2x BlauWaveMotion 13000, 2x ATI Sunpower 4x39w  + 2x ATI Sunpower 6x39w

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Corals jest przedruk tego artykułu z reefkeeping który podał Kaziko, więc już masz w formie elektronicznej :) - zdjęcia i tekst te same

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.