Skocz do zawartości
andr1962

CORALVUE / ReefLux HQI 12000k

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zakupiłem właśnie nowy żarnik CORALVUE / ReefLux HQI 12000k.

Wyczytałem,że przy stosunkowo niskiej temperaturze barwowej dają niesamowicie dużo niebieskiego światła.

Po zapalenie w akwarium okazało się ,że ni daje niebieskiego światła lecz bardziej białe z lekkim dodatkiem żółtego.

Poprzednio maiłem świetlówki t5 i chciałem zmienić na hqi.

Czy jest ktoś w stanie mi to wyjaśnić bo nie znam się na żarnikach.

Proszę o pomoc-pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko to kwestia balastu, w jaki wyposażona jest Twoja lampa. Zakładam, że posiadasz balast magnetyczny, podczas gdy żarnik ReefLux dużo lepiej współpracuje w balastem elektronicznym. Jest to żarnik amerykański, a że za wielką wodą stosuje się prawie wyłącznie balasty elektroniczne to i do pracy z takim został dopasowany.

pzdr

Michał

gallery_7670_2202_6981.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak jest w praktyce ale kilka osób wypowiadało się mając większe doświadczenie niż ja.

Mówili że na balaście magnetycznym jest bardziej niebiesko a na elektronicznym jaśniej.

Niech teraz zgadnę jaki balast ma kolega?lub lampę?

Z tego co widzę opinie są odmienne zdaje się ze zależy od żarnika :

http://nano-reef.pl/topic/36305-elektroniczny-statecznik-hqi/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że nie ma reguły i wszystko zależy właśnie od konkretnego żarnika. Świeciłem ReefLuxem 12KK w lampie z balastem magnetyczny i elektronicznym. Na magnetycznym był właśnie biało-żółty, może z lekkim dodatkiem różu. Na elektronicznym był biały z niebieską poświatą, choć jeśli chodzi o widzenie kolorów to ufam tylko kobietom ;]

pzdr

Michał

gallery_7670_2202_6981.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat wczoraj sie wkurzyłem i podłączyłem w końcu Lumateki do żarników 14K 250W Phoenix. I jestem w szoku, światło na statecznikach magnetycznych jest białe z nutką niebieskiego, natomiast na statecznikach elektronicznych jest piękne niebieskie!. Wkrótce zamieszcze fotki i recenzje. Żałuje iż tak zwlekałem z założeniem tych ballastów bo różnica jest kolosalna pod każdym względem.

Ale... Mam też lampę 150W na magnetycznych ballastach i żarniki 150W PHOENIX 14K i tutaj pomimo stateczników magnetycznych światło jest niebieskie! takie jak na elektronicznych + 250W 14K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się ze Snocho mam te żarniki w lampie "elektronicznej" 2x150.

Nie świeciłem nad baniakiem ale w pokoju po odpaleniu ściany były zdecydowanie niebieskie.

Teraz używam dwóch innych żarników am 12k i coś tam 10 czy 12k (dopalam je i będzie wymiana)uwierz mi nawet jeśli nie widzisz niebieskiego w świetle tych żarników to kupując innych firm nawet 14k nie uświadczysz go wcale.

666 w obiegu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w takim razie jaki jest odpowiedni żarnik do standartowego balastu magnetycznego montowanego w lampach aquamedic o mocy 250w,jakie proponujecie aby w pełni wykorzystac lampe?

akwa 200*70*70 giessemann 3*150 HQI 6*80 T5,tunze mulicontroler 2*6100 +JVP+aqel circulator,calk reactor,obieg DELTEC HLP 8070,odpieniacz DELTEC AP702

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w takim razie jaki jest odpowiedni żarnik do standartowego balastu magnetycznego montowanego w lampach aquamedic o mocy 250w,jakie proponujecie aby w pełni wykorzystac lampe?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może ktoś wie gdzie można kupić tanio balast elektroniczny ?

z góry dziękuję,pozdrawiam. :yes

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.