radament Zgłoś Napisano 8 Listopada 2011 Witam Proszę o poradę czy ciąć korala czy zostawić w spokoju koral polipuje i ma przyrosty a mimo to pojawiło się bielenie od strony tylniej natomiast pozostałe montipory nie wykazują oznak bielenia parametry wody ph 8,2 kh 12,1 ca 440 no3 0 po4 0 nh3/nh4 0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomas kay Zgłoś Napisano 11 Listopada 2011 mam dokładnie ten sam problem tyle że u mnie mocniej polipują ale też lecą od dołu;/ no i parametry mam gorsze. tylko jedna monti orange nie bieleje wogóle a 3 inne regularnie. nie mam już pomysłu Cytuj Tisze jediesz dalsze budiesz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boogiee Zgłoś Napisano 11 Listopada 2011 może w nocy ci coś wychodzi u podstawy? Cytuj 54 l 250 L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
event Zgłoś Napisano 11 Listopada 2011 zobacz czy nie masz ślimaków takich malutkich białych, no i kh 12 to znacznie za dużo dla spsów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 11 Listopada 2011 Kh za duże na pewno. Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage Zgłoś Napisano 11 Listopada 2011 Coś mocno podbijałeś kh ? bo przy takim stabilnym byś nie miał chyba takich glonów - widzę ze skała zielona. Może za dużo jakiegoś dodatku lejesz? jak kwestia wymiany światła? jak cyrkulacja? Generalnie to nie ma co ciąć tylko skupić się na problemie bo nie za ciekawie wyglądają montipory i słabo coś polipują. Czysta woda , dokarmiasz mielonkami lub czymś korale? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomas kay Zgłoś Napisano 12 Listopada 2011 to nie problem kh bo u mnie jest 7-8, już prędzej te ślimaki, jak one wyglądają?? macie jakieś fotki? Cytuj Tisze jediesz dalsze budiesz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage Zgłoś Napisano 12 Listopada 2011 już prędzej te ślimaki, jak one wyglądają?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
radament Zgłoś Napisano 14 Listopada 2011 Coś mocno podbijałeś kh ? bo przy takim stabilnym byś nie miał chyba takich glonów - widzę ze skała zielona. Może za dużo jakiegoś dodatku lejesz? jak kwestia wymiany światła? jak cyrkulacja? Generalnie to nie ma co ciąć tylko skupić się na problemie bo nie za ciekawie wyglądają montipory i słabo coś polipują. Czysta woda , dokarmiasz mielonkami lub czymś korale? co do światła to 4x39 + 3x24 było tak świeci od 8:00 do 21:00 3x24 świeci od 11:00 do 18:00 4x39 teraz świeci od 8:00 do 21:00 4x39 świeci od 11:00 do 18:00 3x24 cyrkulacja jvp101-5000l na dniach przyjdzie jeszcze jedna 5000l tak korale dostają mrożonki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
event Zgłoś Napisano 14 Listopada 2011 thomas kay wpisz w wyszukiwarkę NR ,,nagoskrzelne'' tam jest ten temat wałkowany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage Zgłoś Napisano 14 Listopada 2011 Jedna jvp w 350l gdzie jest 80kh lr to faktycznie dramat - miedzy innymi tu masz powód. Mógłbyś mieć 3 jvp. Daj zdjęcia pełnego baniaka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
radament Zgłoś Napisano 14 Listopada 2011 Jedna jvp w 350l gdzie jest 80kh lr to faktycznie dramat - miedzy innymi tu masz powód. Mógłbyś mieć 3 jvp. Daj zdjęcia pełnego baniaka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcosB Zgłoś Napisano 14 Listopada 2011 Akwarium wyglada jakby miało dwa tygodnie, nie ma ani grama glonów wapiennych na szybach, pełno glonów zielonych, nadal dojrzewa a Ty wpakowałes do niego szczepki SPS`ów i prosisz o radę. No3 i Po4 masz zero bo glony je zżerają... Ile czasu minęło od wsadzenia tej skały ? Cytuj 1800L + 1500W + SPS = :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
radament Zgłoś Napisano 14 Listopada 2011 Akwarium wyglada jakby miało dwa tygodnie, nie ma ani grama glonów wapiennych na szybach, pełno glonów zielonych, nadal dojrzewa a Ty wpakowałes do niego szczepki SPS`ów i prosisz o radę. No3 i Po4 masz zero bo glony je zżerają... Ile czasu minęło od wsadzenia tej skały ? Skała jest od 3 sierpnia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage Zgłoś Napisano 14 Listopada 2011 puść cyrkulacje w skale lub za , tam nie ma ruchu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
event Zgłoś Napisano 14 Listopada 2011 i wywal ten tuf z prawej strony Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
radament Zgłoś Napisano 14 Listopada 2011 i wywal ten tuf z prawej strony Masz na myśli to czy to Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage Zgłoś Napisano 14 Listopada 2011 Chodzi o to że jeśli masz tuf to wywal kiedyś też próbowałem i w końcu do śmieci poszedł. Ps.Nie zauważyłeś że twoja monti jest nie tylko bez polipów ale i blada? - czyt "cała umiera" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
event Zgłoś Napisano 14 Listopada 2011 to drugie to na sto procent wapień czyli tuf to pierwsze nie wiem nie widzę za bardzo ale cała ta skała jakaś dziwna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
radament Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2011 akwarium teraz wygląda tak Monti z tematu połamana i szczepki rosną pozostałe monti wyglądają tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach