Skocz do zawartości
Marius

Komputer na pokladzie !!

Rekomendowane odpowiedzi

Napewno duzo osob juz to zna ja dzisiaj wpadlem na to

http://www.iks-aqua.com/html/engl/aquastar.php

calkiem przypadkiem, moze ktos wie cos wiecej na temat tego komputera i jego sensorow ?

-------------------------------------------------------

160 x 70 x 70 (800l)optiwhite, sump 200l, BK 250 intern, ATON 2x250 Watt (E40) + 4x54 W T5, pompa zwrotna red dragon 6500, cyrkulacja 2 x 6100 tunze + multikontroler, FR509, Profilux, pompki grotecha - balling i ZEOvit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm a myslalem ze cos sie dowiem na temat tej zabawki:(

Akwa 375l + sump 126l Odpieniacz ATI - Bubble Master 200,Lampa ATI Power Module T5 4x 80W ,Cyrkulacja pompy Tunze 6060-6080,Tunze -Nano Wavebox + Gł QuiteOne-4000l,GroTech - TEC III NG - dozownik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zabawka jest naprawde dobra, z tego co wyczytalem mozna ja podlaczyc do kompa i na bierzaco sprawdzac cos sie dzieje, nie wiem jak sprawa wyglada z SMS-ami w razie alarmu mam nadzieje ze nie tylko w niemczech to dziala.

http://www.iks-aqua.com/html/engl/anwendung.php

160 x 70 x 70 (800l)optiwhite, sump 200l, BK 250 intern, ATON 2x250 Watt (E40) + 4x54 W T5, pompa zwrotna red dragon 6500, cyrkulacja 2 x 6100 tunze + multikontroler, FR509, Profilux, pompki grotecha - balling i ZEOvit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

koszta sa spore takiej zabawki i nie funkcjonuej ona (jako tako sma ) potrzebne sa te zdo niej rozne moduly .

Profilux 2 jest idealnym odpowiednikeim tego IKS`a , przedewszystkim tanszy i posiada te same funkcje i nie potrzeba do niego dokupowac odzdielnei modulow , no moze tylko belke do sterowania ..Profilux posiada te zoczywiscie softa :D

Roznica w cenie Iks`a , a Profilux 2 jest duza .

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez przesady powoli mozna skapletowac calosc komputera, nie jest to suma nie do osiagniecia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Marius :

Bez przesady powoli mozna skapletowac calosc komputera, nie jest to suma nie do osiagniecia.

sam komp nie jest drogi ale za reszte trzeba zapłacić i tu pytanie czy warto i czy potrzeba itd?widziałem piękne zbiorniki bez tego sprzetu i takie które posiadają taki sprzęt , wybór nalezy do Ciebie jak masz kase na takie bajery to kupuj nie zaszkodzą monitoring - kontrole będziesz miał prawie pełną . pisze pelną bo sam jesteś w tym układzie nie zastąpiony i ty będziesz głównym komputerem i panem swego skrawka rafy

Moje akwarium http://nano-reef.pl/...-blekitna-rafa/

i FILMIK mojego baniaka

1 zlot Nano-Reef w Egipcie http://nano-reef.pl/...zdziernik-2007/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
grzesiek wo :

pisze pelną bo sam jesteś w tym układzie nie zastąpiony i ty będziesz głównym komputerem i panem swego skrawka rafy

Ale sam przyznasz Grzegorz,

ze tacy "elektroniczny pomocnicy" ktorzy pokaza Ci jakie jest pH, redox, konduktancja itp. sa wygodni.

Mozna robic testy recznie, ale o ile wygodniej jest spojrzec na wyswietlacz.

A jakby cos, "czerwona migajaca dioda" alarmuja ze cos jest nie tak.

Sa Fachowcy, ktorzy na pierwszy rzut oka na baniak wiedza juz ze cos jest nie tak ...ale do tego trzeba praktyki.

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No co Ci tu dozo pisać, wygoda jak djabli i pewien komfotr to jedno ,nawet dla fachowców . z czasem i ty się nim staniesz :), ale nie zapominaj o tym co pisalem wczesniej ty jesteś tym głównym kompem. a reszta to bajery wspomagające Ciebie.

Moje akwarium http://nano-reef.pl/...-blekitna-rafa/

i FILMIK mojego baniaka

1 zlot Nano-Reef w Egipcie http://nano-reef.pl/...zdziernik-2007/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Swirlej

Roznica w cenie Iks`a , a Profilux 2 jest duza .

Moglbys podac jakia, i jakie ceny maja :)

I czy myslisz o tym profiluxie http://www.aqua-it.de/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłopaki ja temat komputerów zanim wybrałem wałkowałem sporo - moim zdaniem IKS jest kompletnie nieopłacalny - 300euro kosztuje sama jednostka centralna do której NIC NIE MA. Możliwościo rozbudowy są spore ale każdy moduł kosztuje od ok 100 - 150 euro. Więc łatwo sobie wycenić jaki jest koszt w pełni funkcjonalnego IKSa (PH, redox, temperatura, belki sterujące, kontrola poziomu wody, sms alamrm, sterowanie światłem, zewnętrzny wyświetlacz, moduły sterujące 24V itp, itd...)

Ja wybrałem już ze 2 miechy temu komputer profilux plus - fakt że niezwykle okazyjnie go kupiłem na ebayu. Nowy w sklepie kosztuje 250 euro (i to nowa wersja profilux plus II ) w zestawie są już wszystkie wyjścia i czujka temperatury, do tego potrzebujemy właściwie tylko elektrody PH i belki sterującej gniazdami (100 euro).

Profilux ma dużo większe możliwości jeśli chodzi o sterowanie światłem - jedynie czego nie ma to kontrola redox ale w modelu profilux plus II już można dokupić moduł redox w formie karty wtykanej w złącze. Do tego jest darmowe oprogramowanie które przez kabel RS232 pobiera na bierząco dane z profiluxa i wysyła je do komputera i... automatycznie umieszcza na stronie internetowej w tabelce, no i gdy jakiś parametr przekroczy wartość graniczną to wyśle ... SMSa przez internet :) (ten soft nazywa się TIMO coś tam - mam go na laptopie jak bede w pracy to podam wam nazwe i linka).

Zestaw który kupiłem składa się z profiluxa plus, belki sterującej, elektrody PH i temperatury, wyświetlacza zewnętrznego, 4x54W belki sterowalne (ściemniane) T5 + 3 moduły sterowania 24V, no i kabla do PC. Za ten zestaw zapłaciłęm 400 euro - nie ukrywam że w sklepie było by to coś 2-2,5 raza tyle.

Na razie chodzi to w moim małym akwarium 112L na próbe na pół gwizdka (nie wykorzystuje płynnego sterowania pompami cyrkulacyjnymi, płynnego ściemniania belek T5) ale juz niedługo staje te 550L do którego to kupiłem i mój profilux rozwinie skrzydełka.

Już mogę powiedzieć że to były bardzo dobrze wydane pieniądze. Wygoda jak cholera już przez nawet taką pierdołę jak "futterpause" czyli przerwa prac pomp na czas karmienia, naciskam przycisk, pompy stają a za 10min same się uruchamiają i nie zdarzy się już taka tragedia jaką miałem że wychodząc z pracy zapomniałęm odpalić pomp rybkom i rano z braku tlenu udusiły mi się prawie wszystkie krewetki i ślimaki :D

A możliwości profilux ma spore szczególnie jeśli macie sterowalne belki T5 - wbijacie tylko szerokość geograficzną skąd macie rybki w programie konfiguracyjnym i komputer uruchamia automatycznie co do danej pory roku cykl oświetleniowy identyczny jak np. na maledivach (włącznie z porami dnia, dniami DESZCZOWYMI (!) itp. itd). Na noc praktycznie zbędne jest oświetlenie nocne bo świetlówka aktyniczna może pracować jako nocna lampka na np. 10% mocy i odpowiednio sterowana moc w zależności od faz księżyca w danym regionie - choć z rachunku ekonomicznego wychodzi chyba lepiej podłączyć oświetlenie na LEDach (rzadziej wymieniana świetlówka i mniejsze rachunki za prąd :D ).

Acha no i komputer sam ci wypala świetlówki (nowe świetlówki przy ściemnianych belkach powinny być najpierw wypalone aby osiągać maksymalną wydajność świetlną) i informuje na wyświetlaczu kiedy zmienić świetlówkę na nową.

Co do sterowania urządzeniami to są tu praktycznie nieograniczone: czasy załączeń i zdarzenia warunkujące odpalenie programujesz sobie za pomocą oprogramowania z komputera (orginalne po niemiecku, TIMO po niem/ang). Można sterować zarówno na zasadzie on/off jak i poprzez płynną regulację (oświetlenie, pompy np. tunze itp) dzięki czemu przy takim wykorzystaniu profilux plus jest dużo bardziej uniwersalny i dużo tańszy niż np IKS (spełnia role drogich sterowników do pomp tunze).

Ktoś ma jeszcze jakieś pytania co do możliwości profiluxa i jego przewagi cenowej nad IKSem? Jak coś to pytajcie to postaram się pomóc.

Tu fotka mojego profiluxa w akcji:

818-dsc06786.jpg

818-profilux3.jpg

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@smk dzieki za opis poprostu super jednak nawet 500 euro za uzywke to sporo a co myslicie o projekcie http://skalar.rrserwis.pl/ panuje to zbudowac i zobaczyc mysle ze ciekawie sie zapowiada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak skalar - ale komp od KPW jak tak policzyć to też wychodzi dość drogo + trzeba mieć umiejętności.

Ja dałem 400 euro nie 500e ale tak jak mowiłem to była okazja a nowy z tym wszystkim wyszedł by ok 1000euro.

Jednak na początek nie potrzebujesz wszystkiego tylko:

- komp profilux+ II 1000zł

- czujka temperatury w cenie kompa

- belka sterująca 400- 480zł

- elektroda PH 150zł

= 1550zł

i już możesz korzystać z większości funkcji profiluxa.

Nie mówie że 1550zł to mało ale komp akwarystyczny to droga zabawka i jeśli myślisz o poważnej automatyzacji w akwarium morskim to zapomnij o mniejszych wydatkach. Za tą cenę w AM kupisz kontroler PH + jakąś pierdołę a nie kompa.

Na IKSa z tym samym osprzętem musiał byś wydać:

- komp IKS basis system 1400zł (360euro)

- modul temperatury 440zł (110euro)

- moduł PH 760zł (190euro)

- belka sterujaca 520zł (130euro) = 2600zł

= 3120zł

To są ceny sklepowe - na ebayu troche taniej ale niewiele.

Ceny IKSa są po prostu chore - głupi wyświetlacz zewnętrzny do profiluxa kosztuje 70euro a do IKSa od 230-300 euro !!!! (w zależności od modelu)

nie wierzycie? podaje linka do sklepu z cenami:

http://store.aquaristic.net/AQ98faf4229885029bbaf8ff7cb12b6875/html/startshop.php?shop=1,830,0,0,435010,,0,&0.48060500+1128071502

Jedyne co trzeba oddać IKSowi to to że ma więcej dostępnych modułów - jak np. przewodności, redox, tlenu, przepływomierz itp. no ale za jaką cenę?!

Profilux II już nadrabia te niedociągnięcia i możesz dodać do 3 modułów dodatkowych (np. dodatkowy kontroler PH/redox w jednym, przewodności, bluetooth itp.) pożyjemy zobaczymy bo na razie z nowych rzeczy do profiluxa II jest dostępny tylko nowy zewnętrzny wyświetlacz (oczywiście pasują rzeczy od starszego profiluxa).

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem SMK jak Ty szukasz ale ja znalazlem 100 EURO taniej komp IKS http://www.akvarieudstyr.dk/database/vis_produkter.asp?ProduktID=5391

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Marius - Tak jak pisałem, jak poszukać to zarówno profiluxa jak i IKSa dostaniesz taniej niż napisałem - choćby na www.ebay.de

IKS basis system można dostać w niemczech nawet za darmo, ale jesli dobrze pamietam to musisz do tego dokupić w cholere sprzetu + placic jakies kaucje i abonament wiec suma sumarum nie zmienia to faktu ze IKS jest paskudnie drogi i cenowo blado wypada do profiluxa a profilux jest juz na rynku jakis czas i jest sprawdzony w działaniu.

U mnie działa pięknie - brakuje mi jednak drugiego kontrolera PH (do profilux II mozna dokupic 2 modul) no i przydal by sie redox - ale to dopiero do mojego nowega akwa.

Więc zobacze jak się sprawuje na rynku profilux plus II i jak już mu dopracują oprogramowanie to sprzedam swojego profiluxa plus i zamienie na ver 2 (wiadomo na poczatku różnie to bywa z nowościami).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziwna sprawa jest z cena za sam komputer firmy IKS. Znalazlem dwie strony na ktorych to sprzet kosztuje +-290 euro. Z ciekawosci zadzwonilem do firmy IKS i poprosilem o cennik gdyz jestem zainteresowany kupnem urzadzenia. Dostalem maila z cennikiem i tutaj niespodzianka wydawalo mi sie ze biorac to od samego produceta dostane to po "cenie produceta" ku mojemu zdziweieniu komputer kosztuje 369 euro. Czy ktos wie o co chodzi ?

W tym cenniku zwrocilem uwage na "V.2+" przy nawie komputera moze to jakas nowsza wersia ?

Wyslalem do nich zapytanie skad taka roznica w cenie razem z linkiem do stronygdzie komp kosztuje okolo 100 euro taniej. Zobaczymy co odpowiedza, o ile wogole odpowiedza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Natepny komputer znalazlem wato sie przyjzec http://www.aquatronica.com/eng/products/acq_products.htm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na ebay.de znalazłem kolejny komputer w całkiem rozsądnej cenie - 220euro za kompa ze sterowalnymi gniazdami i podobnymi możliwościami co profilux

http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&rd=1&item=7716957811&ssPageName=STRK:MEWA:IT

wcześniej zastanawiałem się czy wybrać BESS AQUARISTIK czy PROFILUXa no i wypadło na profiluxa bo dobra oferte znalazłem na ebayu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z calym szacunkiem smk ale czy to naprawde dobry sprzet ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Profilux? Moim zdaniem rewelacja. Działa świetnie choć jeszcze nie podłaczyłem do nowego akwarium i nie uwolniłem jego prawdziwej mocy.

A ten Bess Aquaristik? Nie wiem bo nie miałem go nigdy w rekach ale na niemieckich forach niezle sie o nim wypowiadają.

Na rynku niemieckim najczesciej spotykany jest IKS, profilux, a na 3 miejscu BESS (gdzies kiedys na jakiejs stronce widziałem statystyke)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak IKS na pierwszym miejscu ? Kreci mi to ze jego mozna podlaczyc pod PC i miec czarno na bialym co sie w akwarum dzieje np. wykresy ph, temp itp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Profilux`a oczywiscie tez mozna :( wielu sie u nas wypowiada ze niczym sie od IKS`a nie rozni jedynie cena ..czesc mowi nawet zej est lepszy bo bardziej compact`owy , nie potrzebne mu tyle tych wsyzstkich modulow , kabli i innego siana :]

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.