Skocz do zawartości
Marius

Komputer na pokladzie !!

Rekomendowane odpowiedzi

Prawda prawda :) - no i cenowo niższy. Jedynie co mu brak to modulów redox i drugiego pomiaru PH, ale już robią moduły do profiluxa II.

No i tak jak swirlej powiedział można kabelkiem podłączyć do kompa i na strone internetową bedzie ci wysyłał dane na bierząco a w razie alarmu SMSy wysyłał :) fajnie nie? A za ułamek ceny IKSa.

Minusem jest że musisz wybrać - albo połączenie do kompa albo zewnętrzny wyświetlacz (oba na rs232) :( ale ma sie pojawic moduł USB i bezprzewodowy. Ciekawe ile grosza za to będą sobie życzyć.

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Macie moze strona producenta tego Profilux Plus II ?

-------------------------------------------------------

160 x 70 x 70 (800l)optiwhite, sump 200l, BK 250 intern, ATON 2x250 Watt (E40) + 4x54 W T5, pompa zwrotna red dragon 6500, cyrkulacja 2 x 6100 tunze + multikontroler, FR509, Profilux, pompki grotecha - balling i ZEOvit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.ghl-kl.de/Produkte/Aquaristik/index.html

Prawde mowiac mogli by sobie zrobic jakas przyzwoita stronke bo ta jest - delikatnie mowiac - wiesniacka (no offense dla tych co sa ze wsi :( ).

Ale sprzet co by nie mowic maja 1 klasa.

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

smk chyba i tak pokusze sie o IKS bedzie o czym opowiadac :-)

160 x 70 x 70 (800l)optiwhite, sump 200l, BK 250 intern, ATON 2x250 Watt (E40) + 4x54 W T5, pompa zwrotna red dragon 6500, cyrkulacja 2 x 6100 tunze + multikontroler, FR509, Profilux, pompki grotecha - balling i ZEOvit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@marius - ja juz mam przydzielone zadanie napisać artykul dla nano o profiluxie, więc bierz IKSa i napiszesz swoj o IKSie bedzie ciekawiej i więcej wiedzy dla innych.

Potem możemy to jakoś poukładać wspólnie i wyjdzie nam np. "profilux vs IKS" co wybrac :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"to jak z naszymi sprawami Marius , kupiles tego IKS`a ? " Oj nie no rozmyslilem sie , kupilem Lajona bo kolega likwidowal baniak to sobie pomyslalem czego nie ? :0

pozdro..

WOLNOSC SLOWA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

250 euro komputer + listwa sterowalna 100 euro + elektroda PH 150 zł i możesz śmigać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Swirlej2 jakie nasze sprawy, nigdy z Toba nic nie uzgadnialem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marius kupuj IKs jak masz kase .ma większe możliwości niż inne tego typu komputerki , sam żaluje ze wczesniej nie zakupiłem duzego iks ,a połaszczyłem sią na wersje midi mV :( . z tego co smk pisał - opisywał to jego komp też ma niezłey wypas ale moim skromnym zdaniem iks jest lepbrzy w te klocki ,ma wieksze możliwości owszem sam komp . nie jest drogi i za pełne uzbrojenie trzeba zapłacić ale czego się nie robi dla tak pieknego hobby :) jakim jest akwarystyka morska ,moim zdaniem jeszcze raz to napisze ma większe możliwości ten iks , jest tu na tej grupie nano - reef kilku takich ,,osobników ":wink co tylko czytają , czytają i czytaja a mają takie sprzęty a o zbiornikach już nie wspomne i to kilku letnich wypchanych takimi spsami że głowa mnie boli jak ich odwiedzam , wiem że to czytacie - piszcie wkońcu , niebądzcie tajniakami czs pokazać co piekne , zwłaszcza ten zbiornik z k-kożla

Moje akwarium http://nano-reef.pl/...-blekitna-rafa/

i FILMIK mojego baniaka

1 zlot Nano-Reef w Egipcie http://nano-reef.pl/...zdziernik-2007/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@grzesiek wo

Jestem w 90 % przekonany ze wezme ta najlepsza wersie komputera IKS. Niestety IKS jest ostatni w kolejce. Zamowilem wlasnie pompe, odpieniacz, cyrkulacje i 40 kg zywego piachu. Natepny zakup to lampa. No i na samym koncu iks. Rozpalmowalem nawet w jakiej kolejnosci bede moduly kupowal :-). Nie mam z tym problem gdyz dogadalem sie z jednym sklepem online w niemczech ze kupie u niego caly sprzet do akwarium i zgodzili sie ze nie beda pobierac mi kasy za przesylke.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dal zainteresowanych znalazlem nastepny komputer

http://www.aquacontrol.biz/html/homeaqua1.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marius - pisałem o nim stronę wcześniej, nawet link do aukcji na ebayu dałem :) To są 3 komputerki które liczą się na rynku niemieckim: IKS, profilux, bess aquaristik

Apropos profiluxa - właśnie zamówiłem dziś do niego 5sztuk statecznikow ściemnialnych OSRAM Quciktronic Inteligent pasujące do różnych mocy świetlówek, bo postanowiłem że jednak wstawie 5x80W + 2x54W (wcześniej miałem tylko 4szt 1x54W ściemniane OSRAM QT-FQ dimmbar).

Teraz rybki będą u mnie miały jak w swoim koralowym raju :) Z rańca światełko delikatnie się rozjaśnia aby osiągnąć max w okresie południowym aż do wieczora kiedy delikatnie słabnie aż zgaśnie i zostanie tylko oświetlenie nocne :) Żadnego gwałtownego zapalania i gaśnięcia - miodzio. Dlatego właśnie wybrałem profiluxa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@smk, i co z tym artykulem?

Miales cos pisac?

Elektronika sterujaca to na razie dla mnie "piesn przyszlosci", ale zanim sie czlowiek obejrzy to zacznie byc potrzebny.

Ty masz profilux II czy profilux plus II?

Bo to chyba "mala" roznica.

A moze znasz jakies szczegoly nt profilux plus II profiset?

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Artykuł sie pisze i rzuce wam na razie na osłode pare wersów tekstu :)

Komputer ten występuje w 2 wersjach (a właściwie już w 4) – profilux i profilux plus (oraz nowe wersje profilux II i profilux II plus). Zasadniczą różnicą między wersją profilux i profilux plus jest brak pomiaru i mozliwości regulacji PH i temperatury w zbiorniku. Najmocniejszą stroną obu komputerów jest sterowanie światłem. Do tego został stworzony profilux, a dopiero potem przeobraził się w pełny komputer akwarystyczny profilux plus.

W szczegółach wygląda to następująco.

Możliwości komputera Profilux (i profilux II)

818-profilux_art.jpg

- sterowanie 4 kanałami oświetlenia (ściemnianie, rozjaśnianie)

- możliwość symulacji wschodu, zachodu słońca, burzy, dni deszczowych itp

- sterowanie jedną listwą z 4 gniazdkami 220V

- programowanie czasów pracy urządzeń i funkcji dozowania np. mikroelementów

- przerwa pracy wybranych urządzeń na czas karmienia

- licznik czasu pracy poszczególnych świetlówek

- automatyczny tryb „wypalania” nowych świetlówek

- automatycznie pobieranie daty i godziny z nadajnika radiowego

- automatyczne przełączanie na czas letni i zimowy

- połączenie do komputera PC (darmowy program konfiguracji i upgradu firmwareu)

- programowanie przypomnień w formie wiadomości tekstowych na wyświetlaczu

- sterowanie pompami (np. tunze), symulacja fal, przypływów odpływów

- zabezpieczenie kodem PIN

818-profiluxii_412x160.jpg

dodatkowo w nowej wersji Profilux II

- brak radiowego ustawiania czasu (tylko jako opcja)

- zegar podtrzymywany bateryjnie

- duży biało niebieski wyświetlacz

- podświetlana klawiatura

- miejsce na jedno gniazdo rozszerzeń

komputer akwarystyczny Profilux Plus

818-profiluxplus.gif

wszystkie funkcje komputera profilux i dodatkowo:

- sterowanie dwoma listwami z 4 gniazdkami 220V

- pomiar i sterowanie PH (wyjście na elektrodę BNC, sterowanie wzrostem, spadkiem PH)

- sterowanie temperatura (grzałka, ogrzewanie podłoża, chłodzenie)

- ustawianie temperatury dziennej i nocnej

- program o podwyższonej temperaturze podczas kuracji ryb

- funkcja alarmu (sygnalizacja na wyświetlaczu i uruchomienie wybranych urządzeń)

818-profiluxplusii_543x160.jpg

dodatkowo w nowej wersji Profilux II plus

- brak radiowego ustawiania czasu (tylko jako opcja)

- zegar podtrzymywany bateryjnie

- duży biało niebieski wyświetlacz

- podświetlana klawiatura

- miejsce na trzy gniazda rozszerzeń

- gniazdo na 2 czujniki poziomu wody

Moduły do wersji profilux II / II plus jakie się obecnie ukazały:

- moduł do radiowego odbioru czasu i daty

- dodatkowe wyjścia 1-10V (1 dla dodatkowej listwy 220V i 1 dla dodatkowego kanału oświetlenia)

- dodatkowe gniazdo z portem RS485 (szczerze mówiąc nie wiem po co jak jest RS232 w kompie)

w przygotowaniu nadal są:

- moduł PH

- moduł redox

- moduł przewodności

- moduł DALI (rewelacyjne sterowanie oświetleniem)

- moduł bluetooth i USB

@piotr rogalski - profiset to po prostu profilux II plus + listwa sterowalna 220V + elektroda + cośtam jeszcze - oszczędność taka sobie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.