Skocz do zawartości
piotr7

Pytanie o moduły świetlnye Econoline f-my Aquael

Rekomendowane odpowiedzi

..czyli pracujące w pokrywach Decoline Duo, zestawach Nano Reef czy też we wlasnych konstrukcjach.

Słyszałem, że Aquael miał problemy z jakością tych modułów, jednocześnie zauważyłem że występują w dwóch kształtach rurek:

- końcówka w kształcie jakby dwóch rurek połączonych poprzeczką tuż przed ich końcem,

i

- końcowka zaokrąglona.

Czy mieliście awarie tych modułów, która wersja rurki i jaka barwa?

Cel mojego pytania jest następujący: na skutek niezdecydowania mam kilka takich modułów i nie wiem których używać najpierw, aby ich awaria była objęta gwarancją.

P.

Takie tam 53L, 50x30x35, Koralia Nano, Tunze 9001,  kaskada HBL501, lampa LED, SPECTRA, 30W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te zaokrąglone są strasznie awaryjne, ale nie ma problemu z wymiana na nowe w okresie gwarancji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokladnie, pierwsze co zrobilam jak dostalam aktynike zaokraglona to pojechalam ja wymienic do serwisu. Ale ogolnie bardzo fajne do malych zbiorniczkow ;)

pozdrawia Magda :)

100l niefoto -start styczen 2013

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie padły dwie actinic dzień po dniu, ale na gwarancji na szczęście, więc nie było problemu (o ile są na stanie).Jeśli chodzi o kształt to były te zaokrąglone, (tyle tylko że tu nie idzie ich kształt tylko o podwykonawcę, bo ponoć te moduły wykonują dwie firmy) problrm tkwi w elektronice...a dokładniej to w tej kosteczce, w której jest umieszczony załącznik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może ja dopiszę swoje przeżycia. :p

Miałem już 5 tych świetlówek i wszystkie ładnie się upaliły w nie więcej niż rok użytkowania.

Pierwsze 3 moduły miałem w krewetkarium (pierwszy był tej kosteczki jeszcze - pierwsza partia). Pierwszy 6500K padł po ok. roku zapalając się dosłownie nad akwarium - dym i ogień chwilę po włączeniu go do zasilania. wacko.gif

Na wymianę dostałem moduł z "bezpiecznikiem" (kostka na kablu) - padł po 3 miesiącach, kolejno dostałem 8000K - ten od razu sprzedałem, ale doszły mnie słuchy, że też długo nie pożył.

Kolejne dwa w sumie nie u mnie, bo u kuzyna, ale spaliły się po 1,5roku 8000K i ta niby aktynika - o dziwo ten drugi moduł z tej podwójnej działa już 3ci rok. w00t.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwolę sobie odświeżyć temat, czy ktokolwiek słyszał o możliwości naprawy elektroniki w takim module?

P.

Takie tam 53L, 50x30x35, Koralia Nano, Tunze 9001,  kaskada HBL501, lampa LED, SPECTRA, 30W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.