gesco Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2011 Byś może ktoś podpowie co może byc nie tak z przyrostem caulastrea i euphylia. Korale w bardzo dobrej kondycji, mam je od ok5 miesięcy pompują się super. - Euphylia, nie widzę żeby coś z wody łapała, chciałem coś strzykawką w mordkę zapodać ale nie pobiera w ten sposób pokarmu. Na noc się zwija ale nie chowa do końca tylko wystawia chude polipy na oko 2 cm, w dzień do ok 10 cm każdy polip (2 główki). - caulastrea, w dzień jakby miało ją rozerwać, w pysk podaję jej co 2-3 dni mrożonki puchnie wtedy jak bombka, w nocy pomarszczony flak dużo mniejsza, nie wystawia polipów (nie jest głodna?) Oba korale w połowie wysokości akwa, bujają nimi lekko fale pomp. nie widać przyrostów, w sensie nowych główek ? Sól IO, akwa ReefMax T5 3x24 miniflotor,15kg LR 9 LS koralia nano 900 i nano 1600. parametry wody: NO2 0 NO3 2,5-5 - ciężko określić według skali CA 450 PH 8 KH 9,6 Mg 1380 Każda sugestia mile widziana. Pozdrawiam Paweł Cytuj ReefMax White /~15 KG LR/ 9 KG LS /Newa Wave 1,6 / Koralia Nano Evo 1600 / 3x24W T5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VDR Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2011 zdjecia wrzuc... najlepiej za dnia i w nocy, caluastree noca powinna sie otworzyc i polipowac - nie jest tez tak napompowana jak za dnia.. jest duzo, mniejsza euphylia u mnie w nocy sie chowa - w dzien widze jak lapie np. artemie jak karmie ryby.. Jak podawalem strzykawka to widac bylo jak polipy wciagaja pokarm - cos ala ukwial czy duncanopsammia Po 5 miesiacach z dwoch glowek euphyli mam juz z 7, caluastree ktora mam troche krocej z dwoch juz jest z 4 glowki - ale to nie regula. Cytuj 110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001 Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/ http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gesco Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2011 Poniżej zdjęcia dzień i noc: Pozdrawiam Paweł Cytuj ReefMax White /~15 KG LR/ 9 KG LS /Newa Wave 1,6 / Koralia Nano Evo 1600 / 3x24W T5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rekin Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2011 Może to być kwestia oświetlenia. Ja swoją mam postawioną ok 10 cm od lustra wody i w ciągu pół roku z 3 główek zrobiło się już osiem. teraz jak się napompuje to wygląda jak piłka p.s ja swojej nic nie podaje do jedzenia Cytuj Wreszcie zdymisjonowana..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2011 A jak Po4 ktorego juz najmniejsze ilosci zatrzymuja kacyfikacje? Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gesco Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2011 Niestety testu Po4 nie mam :/ Paweł Cytuj ReefMax White /~15 KG LR/ 9 KG LS /Newa Wave 1,6 / Koralia Nano Evo 1600 / 3x24W T5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2011 A absorbenta fosforanow uzywasz? Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
enigma17 Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2011 Moim zdaniem mają za mało światła...caulustrea będzie się mocno pompować jak ma mniej światła...dasz ją wyżej będzie mniej napompowana ale będzie się szybciej dzielić, z euphylią będzie podobnie...i tyle... Cytuj pozdrawiam Maciek Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! ! I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gesco Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2011 W takim razie przestawię je wyżej aby miały więcej światła. Z chemii nie używam dosłownie nic, poza solą i pokarmami reef pearls i hikari marine s. Staram się nie ingerować w baniak, a jedyne "wymagające" korale to te dwa LPS, reszta to zoa, clavularia, parazoa, palythoa, xenia, sarco, sinularia i rhodactis. Pozdrawiam Paweł Cytuj ReefMax White /~15 KG LR/ 9 KG LS /Newa Wave 1,6 / Koralia Nano Evo 1600 / 3x24W T5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VDR Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2011 u mnie euphylie oraz caluastree stoja na dnie i mimo to sie dziela i rosna... PO4 to dosc wazny parametr - w szczegolnosci przy sps/lps -- imho powinienec zaczac od sprawdzenia fosforanow. Cytuj 110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001 Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/ http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapuhy Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2011 Światło w RM-ie spokojnie wystarcza euphylliom, rosną nawet w ciemniejszych miejscach. Jeżeli nie lejesz ballinga, używasz soli IO i masz Ca 450, to sprawdź wodę innym testem na wapń. No i kombinuj pomiar PO4. Cytuj ReefMax i parę gratów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autograf Zgłoś Napisano 10 Marca 2014 od dwuch miesiecy mam i nie wiem co sie dzieke z caulastrea bo noe pompuje i jest schowana a parametry w normie. Prosze o rade. Dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
losi Zgłoś Napisano 10 Marca 2014 Autograf. Bo jej już nie ma to się nie pompuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotrek_D Zgłoś Napisano 10 Marca 2014 nie wyrzucaj jej może odżyje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
petrus1 Zgłoś Napisano 10 Marca 2014 nie wyrzucaj jej może odżyje niestety, ale z tego co widzę to z wapiennego szkieletu raczej nic nie odżyje. A tak przy okazji @Autograf, parametry w normie, tzn. w czyjej normie? Cytuj Pozdrawiam, Piotr "Wykrzyknik, który sflaczał, staje się znakiem zapytania." S. J. Lec Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autograf Zgłoś Napisano 10 Marca 2014 Szkoda ale poczekam do maja jak nie odzyje to wywale i kupie nowa. Dzieki za odpowiedz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
7220481 Zgłoś Napisano 11 Marca 2014 Szkoda ale poczekam do maja jak nie odzyje to wywale i kupie nowa. Dzieki za odpowiedz Super pomysł, ale jeszcze lepiej będzie jak poczekasz do maja, w tym czasie dużo poczytasz i ustabilizujesz parametry aż będą " w normie" i wtedy kupisz następnego korala Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
t2mek2 Zgłoś Napisano 11 Marca 2014 (edytowane) Autograf kupuj szybko preparaty GROTECH A,B,C miałem u siebie tak samo i z 3 prawie totalnie martwych głowek jest 10 i sie dalej dzielą Autorowi tez polecam te preparaty u mnie na drugi dzień było widać znaczną poprawę. Calustrea widze ładnie wcina wiec cierpliwości a bedzie sie dzielić, moze musi troche podrosnąc szkielet a to trwa sporo czasu. Co do Euphylii to karm ją delikatnie w dzień przy wyłączonej cyrkulacji (ja jak dam swojej za duzo to wypluwa ) Edytowane 11 Marca 2014 przez t2mek2 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Margo Zgłoś Napisano 11 Marca 2014 Mam 2 gatunki, furcata i echinulata. Furcata niezależnie od oświetlenia, zawsze jest napompowana jak balonik i namnaża się ekspresowo. W nocy wystawia polipy i tak jak ktoś pisał jest dużo mniejsza. Jednak echinulata jest zupełnie inna w zachowaniu. Na początku bałam się że coś jej nie pasuje bo nie polipowała wcale ani w dzień podczas karmienia ryb ani w nocy. W nocy miałam do tej pory oświetlenie nocne 1% niebieskiego (lampa maxspect razor 16K), okazało się że to dla niej za jasno, polipuje tylko z zupełnej ciemności, więc zrezygnowałam z oświetlenia nocnego... Cytuj Akwarium 90x60x55h (komin wewnętrzny) FullOW + sump; ponad 300l wody w obiegu, odpieniacz Deltec Sc1455; 2x Tunze 6045; Obiegowa Tunze Silence 1073.04; Lampa LED Maxspect Razor 16000K; 28,5 kg LR; 20kg LS; 200ml biopelletek. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ninepm Zgłoś Napisano 11 Marca 2014 Bardzo ciekawy temat tego oświetlenia nocnego, ja mam dokładnie to samo, szczególnie calaustrea echinulata polipuje tylko w pełnej ciemności. Jestem ciekaw jak takie oświetlenie wpływa na zdrowie i wzrost lub ewentualny jego brak u korali. Ja skłaniałbym się ku temu ,że korale wolały by w nocy pełną ciemność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Margo Zgłoś Napisano 11 Marca 2014 Nie robny OT ale wydaje mi sie, ze SPS wola ciemno. Jedna z moich acropor( druga jest pierzasta 24h/dobe) ma wyraznie wieksze polipy w ciemnosci niz przy nocnym. Na dole echinulata w ciemnosciach...zdjecie robione telefonem z fleshem wiec brzydkie ale widac o co chodzi:) ...mobilnie Cytuj Akwarium 90x60x55h (komin wewnętrzny) FullOW + sump; ponad 300l wody w obiegu, odpieniacz Deltec Sc1455; 2x Tunze 6045; Obiegowa Tunze Silence 1073.04; Lampa LED Maxspect Razor 16000K; 28,5 kg LR; 20kg LS; 200ml biopelletek. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rysio2000 Zgłoś Napisano 11 Marca 2014 A u mnie Caulastrea polipuje zaraz po zgaszeniu świateł w akwarium, pomimo że w pomieszczeniu jest jeszcze jasno (zapalona lampa) Cytuj było 450 l. (180x50x50). jest 100 l. z panelem (80x50x35) - Setka ze śledzikiem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lesiu23 Zgłoś Napisano 11 Marca 2014 @gesco, mam reefmaxa i z mojego doswiadzczenia- mysle ze masz za wysokie PO4. Odnosnie swiatla to moja caulastrea stoi na piasku, a swietlowki maja okolo roku i nie ma problemu ze wzrostem. Jesli nie masz ryb to sproboj karmic raz w tygodniu ale wieksza ilosc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Autograf Zgłoś Napisano 12 Marca 2014 Autograf kupuj szybko preparaty GROTECH A,B,C miałem u siebie tak samo i z 3 prawie totalnie martwych głowek jest 10 i sie dalej dzielą Autorowi tez polecam te preparaty u mnie na drugi dzień było widać znaczną poprawę. Calustrea widze ładnie wcina wiec cierpliwości a bedzie sie dzielić, moze musi troche podrosnąc szkielet a to trwa sporo czasu. Co do Euphylii to karm ją delikatnie w dzień przy wyłączonej cyrkulacji (ja jak dam swojej za duzo to wypluwa ) a czy moge zamiast grotecha dac red sea energe? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
t2mek2 Zgłoś Napisano 12 Marca 2014 ... nie wiem nie stosowałem, popatrz na składy co w sobie mają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach