Damian D Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2011 Mam pytanie. Którą pompę obiegowa polecacie ze względu na cichą prace i niezawodność? EHEIM COMPACT + 3000 czy New Jet NJ3000? A może jakąś inną? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2011 Miałem i Mam NJ i mogę polecić - cichutka pompka, ale niestety nie mam porównania z Eheimem. Cytuj Było - Yarcio na słono 260 Obecnie - Yarcio na słono 650 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013 40 kg LR +40 kg LS, Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal Oświetlenie ATI 8x54w Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AdamB Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2011 A moja NJ1200 bardzo sie tlucze :/ Najcichsza pompe jaka mialem to aquael 1100. Szkoda, ze nie robia wiekszych Cytuj Delta 72x72x50; LED Cree by Tomasz; Hydor Slim-Skim; 2x6055 + multi Znajdziesz mnie rowniez na: http://www.bractwo-s...forum/index.php Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gienek Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2011 do jakiego baniaka szukasz ?? Cytuj www.kdp.rzeszow.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damian D Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2011 300L w obiegu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
k0k0z Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2011 NJ3000 byl cichy przez pierwszy miesiac, teraz sie ciagle tlucze mimo, ze byla czyszczona jak tylko tlcuzenie sie zaczelo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek Ch Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2011 300l w obiegu będzie akurat dla NJ1700-2300 (zależy od średnicy zrzutu) Cytuj http://www.brch-lampy.pl.tl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damian D Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2011 300l w obiegu będzie akurat dla NJ1700-2300 (zależy od średnicy zrzutu) Średnica zrzutu to 3/4 cala Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2011 Pod jaki odpieniacz szukasz i jaka wysokosc podnoszenia? Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
k0k0z Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2011 Pod jaki odpieniacz szukasz i jaka wysokosc podnoszenia? Ale to chyba obiegowka ma byc a nie do pieniacza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AdamB Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2011 Obieg z odpieniaczem jest w scislym zwiazku Cytuj Delta 72x72x50; LED Cree by Tomasz; Hydor Slim-Skim; 2x6055 + multi Znajdziesz mnie rowniez na: http://www.bractwo-s...forum/index.php Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2011 Po co placic za wyzszy model i prad skoro nie znamy przeplywu wody przez odpieniacz Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gienek Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2011 przy spływie 3/4 2300 spokojnie wystarczy. U mnie praktycznie całość sprzętu oparta jest o New Jety, które sobie chwalę - dobra jakość w przystępnej cenie. k0k0z - sprawdź sobie na magnesie wirnika czy nie ma rys jeśli są musi gdzieś bić - może uznają Ci w ramach gwarancji ? Możesz ściągnąc także same łopatki z wirnika może gdzieś pod nie coś nalazło i bije. Cytuj www.kdp.rzeszow.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gienek Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2011 Grzesiek masz rację z tym odpieniaczem. Obieg jak najbardziej dobierać pod pompę odpieniacza, choć przy takiej kubaturze pompa odpieniacza powinna mieć przynajmniej 2000l. Po odliczeniu poboru powietrza i strat popy głównej na podnoszeniu tak na oko obstawiałbym mimo wszystko za mocniejszą ale taki strzał na szybko Cytuj www.kdp.rzeszow.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
godeusz Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2011 Ja mam 230 l w obiegu, wysokość akwarium 50 cm. . Pompa odpieniacza AM Ph -2000 igła i współpracuje z pompą obiegową AB 2000. Obiegówka wyrabia się na styk. Wychodzi na to że obiegówka powinna być bardziej wydajna, niestety. AB 2000 bardzo cicha , AM PH-2000 niekoniecznie. Cytuj Akwarium - aktualnie brak. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damian D Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2011 Pod jaki odpieniacz szukasz i jaka wysokosc podnoszenia? Pompa odpieniacza to AM PH 2500 igła a wysokość słupa wody obiegowej 1 metr. Do teraz chodziła mi w obiegu AM OR 2500 ale czas na zmiany. Więc jaką pompę byście polecili i jakiej wydajności? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2011 Jezeli pomiedzy lustrem wody w sumpie a akwarium masz metr i po drodze bez kolanek to polecam Tunze Silence(1073.020) Tez mam jakies 300L wody wobiegu i nawet przy odpieniaczu na Tunze Hydrofoamer Silence (9420.040) nie widze powodu by montowac mocniejsza. Powrot po najprostszej lini oporu waz i fajka podobnie jak na zdjeciu ponizej ale juz bez trabki Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damian D Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2011 Dziękuję za wszystkie rady i spostrzeżenia. Wcześniejsza or 2500 była za mocna i przelewała mi czasami rewizją więc gdzie sens i logika. Kupiłem New Jet NJ 2300. Ma regulację przepływu i rozsądny pobór prądu a i cena zachęca do kupna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach