Skocz do zawartości
jedikk1

Zoa nieśmiały

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :)

Założyłem temat, ponieważ chciałbym się dowiedzieć co może powodować słabe otwieranie się zoasków? U siebie w baniaku mam kilka oczek i ogólnie raz się otworzą wszystkie, razem nie, i tak kilka razy dziennie jakby 'migają' jeden się otworzy a drugi zamknie. Może to naturalne? Choć nie sądzę. Mam wirki i powoli z nimi walczę, sytuacja wydaje się poprawiać po wlaniu preparatu Capitox, ale nie mam zamiaru przesadzać, łącznie w chyba 3 czy 4 partiach wlałem 20 ml, być może dokończę buteleczkę ale potem już nie mam zamiaru lać. Liczę na hexataenię. Co jeszcze może powodować taką sytuację? Dodam, że tylko zoaski figlują, reszta m się dobrze. Czy kąpiel w ro by mogła pomóc? I ile miałaby trwać?

Jak potrzebujecie parametry to podam jutro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kąpiel w RO pomoże, jeżeli pasożyty są tylko na koralu (o ile faktycznie są-lepiej sprawdzić w baniaku przed stresowaniem zwierzaka kuracją), a w baniaku wytrzebione. Inaczej znowu przelezą ze skał na zoa i historia się powtórzy.

Już po kilkunastu-kilkudziesięciu sekundach kąpieli robactwo odpada, trzeba tylko sprawdzić, czy żaden nie został na koralu.

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem kilkuminutową kąpiel, następnego dnia był cały ładnie otwarty. Ale okazało się, że problem leżał gdzie indziej. Małe asteriny uznały, że algi im już nie smakują to zaczną wcinać kolorowe mięsko. Teraz się zastanawiam, czy wyłapać je ręcznie, wiele ich nie mam, czy kupić krewetkę harlekina która ze smakiem by wszystko wciągnęła, ładnie by przy tym ozdobiła akwarium jednocześnie zwalniając mnie z obowiązku mycia rąk w baniaku. Hmm, co sądzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż, medal ma jak zwykle dwie strony. Zoa w pewnym momencie rosą jak chwasty, a pozbyć się ich trudniej niż aiptasi, także specjalnie bym nie rozpaczał.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do tego momentu jeszcze nie doszedłem i mam... hmm lekki 'deficyt' zoanthusów, wole mimo wszystko je niż rozgwiazdy które dzisiaj wcinają zoa a kiedyś może dobiorą się do innych koralowców. A one tak fajnie 'świecą' w aktynice :D Teraz pytanie, piękna krewetka na rozgwiazdy czy ręcznie się ich pozbywać? Pytam, bo nie wiem czy oprócz pokarmu są jakieś inne problemy z tym stworzonkiem, jak nie ma przeciwwskazań to może się skusze :p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli asterina tak bardzo Ci przeszkadza, i masz jej w nadmiarze to kup harlekina.

Pamiętaj że rozgwiazdy kiedyś się skończą... i będziesz musiał kreweci kupować mrożone rozgwiazdy... ;] Swoją drogą, krewetka jest piękna ;]

ReefMax

2,5 l. spiorax
Odpieniacz DIY +BM SP-1000
refugium 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie przeszkadza, nawet je lubiłem dopóki nie przyłapałem na gorącym uczynku, ale skoro je mam to mam spełniony podstawowy warunek do hodowli harlekina :D

Fakt, to że się skończą to może być problem, kwestia jak szybko będą zjadane. Sam nie wiem xd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak napisałem wyżej, możesz kupować mrożone, a jak szybko... to zależy od wielu współczynników

ReefMax

2,5 l. spiorax
Odpieniacz DIY +BM SP-1000
refugium 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.