Qlfon Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2012 Powitać, jeszcze dobrze nie zacząłem a już awaria. Jeden ze stateczników 2x39W najwyraźniej się przestraszył wiszenia nad pustym baniakiem i postanowił odmówić współpracy. Mruga jedną świetlówką i nie zapala drugiej. Mruganie po chwili ustaje i ciemność widzę. Świetlówki przekładane -sprawne, zawsze mruga ta na tej samej parze przewodów. Sprzedawca mówi żeby odesłać. No i tu zagadka: jak wydłubać te małe kabelki co idą do oprawek i zasilania z tych malutkich "zworek" w stateczniku? Wpycham tam jakieś szpilki, wkrętaki i inne wsuwki do włosów ale coś się nie chce odblokować Jest na to jakiś trik? Cytuj Qlfon, Lublin Akwarium: 115x84x65, oświetlenie 6x39W T5 + BP XM140, odpieniacz BK200, cyrkulacja: 3x6055,1x6095, obieg: Red Dragon Mini 6000, Poprzednie akwarium Projekt Nautilus: 18,03,2012 - 27.07.2016. Obecnie: prawie FOWLR:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2012 Też jestem ciekaw,zawsze albo wyszarpywałem albo wyszarpywałem i naciskałem od góry śrubokrętem. Cytuj http://nano-reef.pl/...__1#entry380116 było http://nano-reef.pl/...__1#entry214523 było http://nano-reef.pl/...rojekt-nano-30/ było http://www.sma.org.p...tawiam+zbiornik było Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marbecz Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2012 ja to zawsze robiłem końcówką przewodu do miernika w dziurę i wyciągam kabel..zawsze działało Pozdrawiam Mariusz Cytuj Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Michal (suchy) Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2012 Jak masz sztywne przewody to sa one wcisnietne w zatrzask, okrecaj przewodem w lewo i prawo wokol osi i ciagnij delikatnie, powinno pojsc. Najlepiej pokaz fotki jak to wyglada.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Michal (suchy) Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2012 Jak masz stateczniki tridonic to chyba wszystkie tak samo maja... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2012 Zalezy oczywiscie od konstrukcji bo sa rozne. Najczesciej jest tak, ze od przodu jest otwor na przewod a od gory szczelina. Wewnatrz sa dwie blaszki ustawione pod skosm w ten sposob, ze przewod latwo wepchnac do srodka ale juz nie idzie go wyciagnac. Do tego wlasnie sluza owe szczeliny od gory. Odpowiedniej srednicy "szpikulcem" wpychanym od gory rozszerzamy blaszki umozliwiajac wysuniecie przewodow Cytuj Nadchodzi nowe... :lol Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
skoti79 Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2012 marbecz dobrze pisze albo w dziurkę przy wtyku trzeba włożyć coś i przydusić albo blaszkę lub plastik zdusić najlepiej jak byś dał fotki bo każdy statecznik inny Cytuj baniaczek 450+160sump oświetlenie t5+led obsada koralin mieszana mieszana Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VDR Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2012 Zalezy oczywiscie od konstrukcji bo sa rozne. Najczesciej jest tak, ze od przodu jest otwor na przewod a od gory szczelina. Wewnatrz sa dwie blaszki ustawione pod skosm w ten sposob, ze przewod latwo wepchnac do srodka ale juz nie idzie go wyciagnac. Do tego wlasnie sluza owe szczeliny od gory. Odpowiedniej srednicy "szpikulcem" wpychanym od gory rozszerzamy blaszki umozliwiajac wysuniecie przewodow Dokladnie tak - z tym ze ja uzywam malego wkretaczka - jednego z tych zwanych "zegarmistrzowskimi" -- tylko ostroznie aby nie uszkodzic tych "blaszek". Wkretak od gory i przewod wyciagam rowniez do gory. Cytuj 110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001 Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/ http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Qlfon Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2012 O, Panowie dzięki za wskazówki. Na tak szybką reakcję nie byłem przygotowany:) Tak, to jest Tridonic właśnie z tym dwiema blaszkami. Fotka: To całe wtykanie ma się odbyć od strony statecznika czy kabelków? Cytuj Qlfon, Lublin Akwarium: 115x84x65, oświetlenie 6x39W T5 + BP XM140, odpieniacz BK200, cyrkulacja: 3x6055,1x6095, obieg: Red Dragon Mini 6000, Poprzednie akwarium Projekt Nautilus: 18,03,2012 - 27.07.2016. Obecnie: prawie FOWLR:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jami Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2012 O, Panowie dzięki za wskazówki. Na tak szybką reakcję nie byłem przygotowany:) Tak, to jest Tridonic właśnie z tym dwiema blaszkami. Fotka: To całe wtykanie ma się odbyć od strony statecznika czy kabelków? Naciskasz na blaszkę od góry tam gdzie jest to przetłoczenie i przewód wychodzi bez większych oporów. Cytuj Keep an open mind, but not so open that your brain falls out Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kubek_77 Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2012 no ale uwaga jak będziesz naciskał za mocno na blaszkę w części bliżej przewodu nastąpi jej deformacja i będziesz miał problem... problem z wyjęciem, a później jakbyś chciał wkładać znowu przewody to będą luźne i będą miały tendencję do wypadania i niekontaktowania... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2012 Ja zawsze wyjmowałem wsuwając igłę do szycia razem z przewodem ,tam gdzie siedzi przewód a potem razem wyciągałem i szło bo igła jest twarda i śliska. Cytuj Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Qlfon Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2012 Podziękował za wszystkie rady. Wrócę jutro do domu to zabiorę się za to ponownie. Ta igła do szycia do mnie przemawia:) Cytuj Qlfon, Lublin Akwarium: 115x84x65, oświetlenie 6x39W T5 + BP XM140, odpieniacz BK200, cyrkulacja: 3x6055,1x6095, obieg: Red Dragon Mini 6000, Poprzednie akwarium Projekt Nautilus: 18,03,2012 - 27.07.2016. Obecnie: prawie FOWLR:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2012 Qlfon rusz wyobraznia po to masz przetloczenia na zatrzaskach w ksztalcie plaskiego srubokreta zeby go uzyc do wyjmowania przewodow a nie wpychac igle Cytuj Nadchodzi nowe... :lol Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Qlfon Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2012 Chodi: chodzi CI o te wyżłobienia na tych blaszkach w środku, na fotce od strony kabelków? Wciskałem to ale chyba jakoś niedobrze - nic to nie dało:( Teraz mam do nich 400 km więc muszę do jutra poczekać z wciskaniem:) Ale na szczęście nie jestem sam z tym problemem - matka potrzebą wynalazku czy jakoś tak to szło:) Cytuj Qlfon, Lublin Akwarium: 115x84x65, oświetlenie 6x39W T5 + BP XM140, odpieniacz BK200, cyrkulacja: 3x6055,1x6095, obieg: Red Dragon Mini 6000, Poprzednie akwarium Projekt Nautilus: 18,03,2012 - 27.07.2016. Obecnie: prawie FOWLR:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach