ragoo Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2012 Witam, Wymieniam właśnie prefiltry w moim RO i pojawił się problem przy filtrze węglowym. Chciałem go przepłukać i gdy podłączam go zgodnie ze strzałką "flow" to strasznie ogranicza mi przepływ. Właściwie blokuje go prawie całkowicie. A gdy podłącze go "odwrotnie" to woda płynie bez żadnych ograniczeń. Czy to normalne, czy może ktoś się pomylił naklejając naklejkę z kierunkiem przepływu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaspy Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2012 Czy płukałeś/namaczałeś go przed podłączeniem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ragoo Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2012 Czy płukałeś/namaczałeś go przed podłączeniem? Chciałem go właśnie przepłukać i zauważyłem, że w jedną stronę nie ma prawie wogóle przepływu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2012 masz standardowa instalacje RODi? tzn 10" filtry w postaci '"rury"? U mnie nie ma znaczenia w ktora strone podlaczasz prefiltry a na samych filtrach nie ma strzalek oznaczajacych kierunek przeplywu/ Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ragoo Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2012 masz standardowa instalacje RODi? tzn 10" filtry w postaci '"rury"? U mnie nie ma znaczenia w ktora strone podlaczasz prefiltry a na samych filtrach nie ma strzalek oznaczajacych kierunek przeplywu/ Tak dokładnie taki filterek mam. Na poprzednich prefiltrach też nie było kierunku przepływu, a na tych kóre teraz ząłożyłem są strzałki z napisem przepływ. Dziwne to, ale podłączyłem ten filtr węglowy przeciwnie do wskazanego kierunku. Spuściłem jakieś 20 litrów i po DI na TDS mam 0. Więc zacząłęm zalewać nowy zbiornik:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2012 Czy masz węgiel przed membraną czy nie to po membranie, kationicie i anionicie TDS będzie pokazywał 0. Węgiel i polipropylen przed "membraną" przedłużają "żywotność membrany". Polipropylen [Filtr mechaniczny] dobrze jest też dać za węglem. Najlepiej taki "dokładniejszy" np 1 um. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ragoo Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2012 Czy masz węgiel przed membraną czy nie to po membranie, kationicie i anionicie TDS będzie pokazywał 0. Węgiel i polipropylen przed "membraną" przedłużają "żywotność membrany". Polipropylen [Filtr mechaniczny] dobrze jest też dać za węglem. Najlepiej taki "dokładniejszy" np 1 um. Mam tylko jeden filtr mechaniczny i jest ustawiony jako pierwszy przed węglem. Wiem że przydałby się jeszcze jeden po węglu przed membraną. Ale już nie mam miejsca w szafce pod zlewem:) Ogolnie tylko sie zastanawiam czy jak przepływ wody przez filtr węglowy jest odwrotny niż producent zakłada, to ten filtr spełnia swoje zadanie? Sprawa się wyjaśniła. Zadzwoniłem do sklepu i Pan mi powiedział, że strzałka jest ale kierunek przepływu nie ma znaczenia. Filtr jest zbudowany dokłądnie tak samo z każdej strony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach