Raf Zgłoś Napisano 7 Lutego 2012 Zastanawiam się nad oświetleniem ledowym niby takie tanie w utzrymaniu a mało kto ich używa dlaczego? Cytuj Deltec Microreef 200l Max spec 160w16k.3*mpw10wes.Reeflink. Vertex 150.Vertex Libra Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qba25 Zgłoś Napisano 7 Lutego 2012 bo dobre lampy led sa drogie w zakupie.....?????? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość kapitan Zgłoś Napisano 7 Lutego 2012 Jak w Dublinie pojawiły się Radiony to w pierwszych tygodniach sklep nie wyrabiał się ze sprowadzaniem. Ja niedawno kupiłem chińczyka 120W ale już wiem że też w najbliższych tygodniach kupię "Radka" bo ma wszystko to czego brakuje mi w "chińczyku". W Polsce straszą tanimi lampami, a na drogie nie każdego stać. Chińczyki 120W świecą w co drugim domu, ale u nas na forach dowiesz się że korale pod nimi nie rosną (kurczą się) i glony wywala, dino i cyjano też. Ryby ślepną i nie wiem co jeszcze. Dlatego ludzie nie piszą że mają je w domu, ale uwierz mi że są ledy w domach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 7 Lutego 2012 Jeśli ryby ślepną to czy ludzie też?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SkoczekPL Zgłoś Napisano 7 Lutego 2012 Kwestia umowna co rozumiemy pod pojęciami "tanie w utrzymaniu" , "dobre lampy są drogie" Bo to że mniej prądu biorą nie znaczy że na akwarium Ci mniej prądu idzie , a czemu ? a poczytaj czemu ( to też zależy od wielkości baniaka, mieszkania i wielu innych czynników) A czy są drogie ? To też pojęcie względne, dla jednych tak, dla innych nie. Zawsze zamiast nowej można kupić lampę z drugiej ręki, lub DIY......... albo na raty. Ale fakt faktem że sporo baniaków świeci już na ledach i nie koniecznie ludzie trąbią o tym na forach. Jeśli ryby ślepną to czy ludzie też?? No no, krewetki pierwsze Cytuj Pozdrawiam Skoczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raf Zgłoś Napisano 7 Lutego 2012 Panowie mi nie chodziło o oświetlenie baniaka tylko np,szkół urzędów wielkich sklepów wszędzie t5 t8,hqi w fabrykach. Cytuj Deltec Microreef 200l Max spec 160w16k.3*mpw10wes.Reeflink. Vertex 150.Vertex Libra Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SkoczekPL Zgłoś Napisano 7 Lutego 2012 HEehehhehe, ahaaaaaaaaa Cytuj Pozdrawiam Skoczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qba25 Zgłoś Napisano 7 Lutego 2012 Kwestia umowna co rozumiemy pod pojęciami "tanie w utrzymaniu" , "dobre lampy są drogie" A czy są drogie ? To też pojęcie względne, dla jednych tak, dla innych nie. Zawsze zamiast nowej można kupić lampę z drugiej ręki, lub DIY......... albo na r jak dla ciebie Przemek lampy led nie sa drogie to wybacz :") buhahahhaa podaj mi cene lamp PS na moj zbiornik , 130x80x50 pod same sps , i powiedz ze sa tanie tylko napisz mi co proponujesz i ile one kosztuja , tylko nowe jesli chodzi o szkoly to sie nie wypowiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość kapitan Zgłoś Napisano 7 Lutego 2012 Czytałem że w USA jest zakaz używania LEDów w miejscach właśnie publicznych(państwowych) i w wojsku. Zrobili badania i stwierdzili że LEDy są szkodliwe dla oka. A to dlatego że świecą mocno skoncentrowanym światłem i po prostu jest to trochę jak patrzenie w słońce, czyli na dłuższą metę niezdrowe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SkoczekPL Zgłoś Napisano 7 Lutego 2012 qba25 - oczka Cię już pieką ? Ludzi nie poznajesz ? Czy masz jakąś teorię na temat konta SkoczekPL ? A ofertę mogę CI dać tylko powiedz czy z T5 czy bez..... Cytuj Pozdrawiam Skoczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Qlfon Zgłoś Napisano 7 Lutego 2012 Ja tam widzę ledy codziennie: co drugi stary Golf musi mieć pasek ledów jako "światła dzienne" Cytuj Qlfon, Lublin Akwarium: 115x84x65, oświetlenie 6x39W T5 + BP XM140, odpieniacz BK200, cyrkulacja: 3x6055,1x6095, obieg: Red Dragon Mini 6000, Poprzednie akwarium Projekt Nautilus: 18,03,2012 - 27.07.2016. Obecnie: prawie FOWLR:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qba25 Zgłoś Napisano 7 Lutego 2012 a sorki pisze z "founa " i to lipnego sorrrrrrrki wielkie , sam mialem ochote zmienic na ledy ale cena coz nie dla mnie , jesli tylko kiedys nadejdzie ta chwila ze budzet pozwoli to napewno a co do szkol to wiem ze w niektorych juz sa stosowane zarowki na ledach wiec cos na oszczednosci zostaje @ Skoczek cos mi sie wydawalo ze macie podobne awatary z Przemkiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 7 Lutego 2012 @skoczek mi chodziło o ty czy od chińskich ledów bez certyfikatu europejskiego ludzie nie ślepną. Nie chciał bym stracić wzroku przez oszczędzenie 20 zł... Jeśli szkodliwość ledów wynika tylko z dużej intensywności tego źródła to każde sztuczne źródło światła może być szkodliwe. A krewetki czasem jak są larwami tracą jedno oko i nie wiedzieć czemu to oko im nie odrasta. Można z tego na siłę wysnuć wniosek, że hodowla krewetek w akwarium prowadzi to zaniku wzroku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SkoczekPL Zgłoś Napisano 7 Lutego 2012 @ Skoczek cos mi sie wydawalo ze macie podobne awatary z Przemkiem Noo co TY Kubuś Julian to Julian ja to Morys A co do oferty.... załatwię ci rabat @skoczek mi chodziło o ty czy od chińskich ledów bez certyfikatu ludzie nie ślepną. Jak będziesz się patrzył bezpośrednio w lampę to oślepniesz czy to ma certyfikat czy nie ....spoko Cytuj Pozdrawiam Skoczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 7 Lutego 2012 a ja Wam coś powiem - wkurzają mnie te ledy w samochodach zamiast świateł dziennych. Wielu wylicza jakie to straty przez włączone światła... a ja Wam powiem... stratą to będzie jeśli Was nie zobaczę w porę na drodze i nie zachowam ostrożności. Tyle mam do powiedzenia w sprawie ledów w autach Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SkoczekPL Zgłoś Napisano 7 Lutego 2012 Dla mnie za to też powinni walić mandaty, w d...pe te paski sobie można wsadzić na nie używać jako światło dzienne w samochodzie. Cytuj Pozdrawiam Skoczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 7 Lutego 2012 Ja tam widzę ledy codziennie: co drugi stary Golf musi mieć pasek ledów jako "światła dzienne" Ledy to niezły szpan, jak pier...ca rura i spojler w maluchu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VDR Zgłoś Napisano 7 Lutego 2012 Zareklamuje mojego pracodawce bylego A co http://ledon.pl/pl/ Chlopaki robia sporo roznych lamp i coraz wiecej ledow schodzi. Ja tak z 4 lata temu moze nawet 5 wzialem na probe kilka zarowek ledowych na testy Swieca do tej pory ;) Cytuj 110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001 Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/ http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Qlfon Zgłoś Napisano 7 Lutego 2012 Żeby nie było: jak ma toto homologację i jest poprawnie zainstalowane to niech będzie. Ale większość tego co spotykam to jakiś żart jest a nie lampa. I wygląda to jak nieszczęście. 5 diod na krzyż i ledwo to widać. Ale Policja ma to regulaminowo w d.... Cytuj Qlfon, Lublin Akwarium: 115x84x65, oświetlenie 6x39W T5 + BP XM140, odpieniacz BK200, cyrkulacja: 3x6055,1x6095, obieg: Red Dragon Mini 6000, Poprzednie akwarium Projekt Nautilus: 18,03,2012 - 27.07.2016. Obecnie: prawie FOWLR:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 7 Lutego 2012 Dla mnie absurdem jest to że samochód z pier..cą rurą jest dopuszczony do ruchu. Samochody mają być ciche. Podobnie jest z oświetleniem dziennym. Samochód po to ma światła żeby było go widać a nie po to żeby unikać mandatu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raf Zgłoś Napisano 7 Lutego 2012 A to co tam maja to Chinczyki,tak mi sie wydaje...? VDR. Na angielskim ebay niektóre żarówki posprzedawaly sie w ilościach po 5000..Wydaje mi sie,ze jeszcze jakieś dotacje od państwa można dostać za redukcję z używanej energii...? Cytuj Deltec Microreef 200l Max spec 160w16k.3*mpw10wes.Reeflink. Vertex 150.Vertex Libra Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VDR Zgłoś Napisano 8 Lutego 2012 A to co tam maja to Chinczyki,tak mi sie wydaje...? VDR. Na angielskim ebay niektóre żarówki posprzedawaly sie w ilościach po 5000? .Wydaje mi sie,ze jeszcze jakieś dotacje od państwa można dostać za redukcję z używanej energii...? Podzespoly chinskie - to normalne. Ale te chinskie diody u mnie swieca dlugo juz - i sa codziennie uzywane, a to jedne z pierwszych jakie trafily na testy. Ostatnio zajrzalem do nich i swiecila sie ta: http://ledon.pl/pl/halopakled/2353-lampa-uliczna-led-56w-230v-ip65.html i powiem szczerze ze dawala sporo swiatla -- a byl dzien Cytuj 110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001 Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/ http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raf Zgłoś Napisano 8 Lutego 2012 Buchaha ale maja niezłe ceny niektórych lamp ogólnie to maja wybrakowana trochę listę Cytuj Deltec Microreef 200l Max spec 160w16k.3*mpw10wes.Reeflink. Vertex 150.Vertex Libra Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VDR Zgłoś Napisano 8 Lutego 2012 Buchaha ale maja niezłe ceny niektórych lamp ogólnie to maja wybrakowana trochę listę Kazdy towar ma taka cene za jaka jest w stanie znalezc sie nabywca. Ty sie smiejesz a oni znajduja nabywcow i maja sie dobrze :thumbsup: Zreszta LEDy w zasadzie to "nowy profil" bo glowny od dawna to wirelesslan.pl Cytuj 110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001 Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/ http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaczal Zgłoś Napisano 8 Lutego 2012 Technologia produkcji LED tak się rozwija, że nie sposób na razie nadążyć za nowinkami. LED-y są coraz wydajniejsze (lm/W) i najlepiej chyba poczekać jeszcze trochę, aż technologia dojrzeje. Spadną ceny i poprawi się jakość. Co do 'Chinczyków', przecież tam są zakłady wielkich koncernów z zachodu. Cytuj 140l + 42l + 12l podmiana; obiegowa NJ4500; cyrkulacja JVP-101; DSR UAPS Zalane 18-11-2010 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach