maro76 Zgłoś Napisano 8 Lutego 2012 Witam was serdecznie i mam takie małe pytanko, czy ktoś z was wycinał przegrody w sumpie i czym to robił. Czy ta operacjia niesie za soba ryzyko uszkodzenia sumpa. Musze wyciąć przegrody ponieważ chce podnieść poziom wody w sumpie ( komora z odpieniaczem ), dletego te musze usunąc i wklejic wyższe.Z góry dzieki za info. pozdrawiam maro76 Cytuj Akwarium Red Sea 300XL. 90/57.5/55 sump54L, 27 kg LR oświetlenie 2*ReefLed 90w ,odpieniacz Bubble King 160 mini, cyrkulacja 2*6055Tunze ,pompa obiegowa Maxspect Jump 6k ,ogrzewanie Aqua Medic Tytanium 200w. Start 15.07.2020 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qba25 Zgłoś Napisano 8 Lutego 2012 ja wycinalem kiedys nozykiem , mozesz tez zylka sprobowac , powinno dac rade , Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bahama Zgłoś Napisano 8 Lutego 2012 a nie mozesz poprostu nakleic szybe na szybe ? bez zabaw w usuwanie ?? Cytuj 135/70/43 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 8 Lutego 2012 a ja proponuje dokleić wyżej ile potrzebujesz do tych co masz wąskie kawałki szyby ile chcesz podnieść poziom wody i normalnie silikonem wkleić,oczywiście bez wody.ja tak robiłem Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Qlfon Zgłoś Napisano 8 Lutego 2012 Struna gitarowa powinna dać radę. Tylko jakieś uchwyty dorob do tego żebyś palców nie stracił Cytuj Qlfon, Lublin Akwarium: 115x84x65, oświetlenie 6x39W T5 + BP XM140, odpieniacz BK200, cyrkulacja: 3x6055,1x6095, obieg: Red Dragon Mini 6000, Poprzednie akwarium Projekt Nautilus: 18,03,2012 - 27.07.2016. Obecnie: prawie FOWLR:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar Zgłoś Napisano 8 Lutego 2012 Jak koledzy piali wcześniej,doklej pasek szyby lub nawet można dołożyć całą nową szybę o odpowiedniej wysokości.Jak dobrze wymierzysz to bez klejenia się obejdzie,wtedy też będziesz mógł sprawdzić czy wszystko OK.Jak miałem za wąską szybę to nałożyłem na boki rozcięty wężyk fi 8mm. Cytuj http://nano-reef.pl/...__1#entry380116 było http://nano-reef.pl/...__1#entry214523 było http://nano-reef.pl/...rojekt-nano-30/ było http://www.sma.org.p...tawiam+zbiornik było Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcmonk Zgłoś Napisano 8 Lutego 2012 dokładnie tak jak mówią koledzy, doklejenie to najlepsze rozwiązanie. ja wczoraj wycinałem wzmocnienia z akwarium które zostało zaadoptowane na SUMP. Robiłem to nożykiem (takim zwykłym tapeciakiem). ważne żeby wysunąć go dość sporo z obudowy i elegancko udaje się to zrobić . Cytuj Pozdrawiam mm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Danielj Zgłoś Napisano 8 Lutego 2012 A ja potrzebuję zrobić odwrotny manewr. Została mi wolna przegroda , wcześniej służyła jako zbiornik dolewki. Potrzebuję wyciąć połowę przegrody , wtedy powstanie mi komora na glonowy. Da radę bez problemu uciąć w połowie wklejoną szybę? Cytuj 90x55x50+ sump. ATI 8x39W,Deltec A{F600. LPS-owo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darecky3 Zgłoś Napisano 8 Lutego 2012 A ja potrzebuję zrobić odwrotny manewr. Została mi wolna przegroda , wcześniej służyła jako zbiornik dolewki. Potrzebuję wyciąć połowę przegrody , wtedy powstanie mi komora na glonowy. Da radę bez problemu uciąć w połowie wklejoną szybę? szyb sklejonych w calosc sie nie wycina z reguly, bo mozna pociac wiecej niz planowo, jedynie co najwyzej otwory ale tez bardzo wprawna reka. Niestety sadze ze w tym przypadku musisz szybe wyjac i docieta wkleic ponownie Cytuj 122x61x61 + sump cyrkulacja 2x6045 tunze H&S 150 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maro76 Zgłoś Napisano 8 Lutego 2012 Oky dzieki wszystkim za podpowiedzi ,dokleje do kawałki szyb do istniejących juz przegród tak chyba bedzie najprościej i bez zbędnego ryzka. Pozdrawiam maro76 Cytuj Akwarium Red Sea 300XL. 90/57.5/55 sump54L, 27 kg LR oświetlenie 2*ReefLed 90w ,odpieniacz Bubble King 160 mini, cyrkulacja 2*6055Tunze ,pompa obiegowa Maxspect Jump 6k ,ogrzewanie Aqua Medic Tytanium 200w. Start 15.07.2020 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach