Skocz do zawartości
CNCRob

Odpieniacz Red Devil RDC-850

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuje opinii na temat odpieniacza Red Devil RDC-850, czy ktos go posiada i moze napisac kilka slow? Jest glosny? Nada sie na 300 litrow wody w obiegu?

Moze warto kupic Red Devil SDC-900, tylko czy jakos w poprzeg go wstawie do komory o szerokosci 170mm? A moze ktos moze polecic inny odpieniacz jaki dostane w UK za okolo 200f?

Akwarium:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napiszę Ci jedną zasadę dotyczącą odpieniaczy i zapamiętaj. Kup największy odpieniacz na jaki Cie stać i jaki wejdzie Ci do sumpa a resztę wyregulujesz obsadą. Za mocny odpieniacz ustawiasz na minimum a zapas zawsze sie może przydać.

Ehhh... żeby wyglądało tak jak kosztuje.:ph34r:

zawsze chciałem mieć takie coś, tylko po to, żeby dłubać wciąż..:blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie problem w tym, ze ograniczaja mnie przegrody w sumpie, mam 170mm szerokosci tylko, chyba ze wytne jedna przegrode bo sa trzy i zostawie dwie przegrody obok siebie, pierwsza bedzie podniesiona od dna a druga doklejona do dna. wtedy bede mial 190mm miejsca ale za to mocno spadnie mi poziom wody w komorze z odpieniaczem :(obecnie mam cos takiego jak na tym obrazku (znalazlem go w sieci, nie jest moj)

http://www.brianeberling.com/sump.gif

tylko u mnie pierwsza przegroda od odpieniacza jest wyzsza a druga nizsza, nie bardzo chce teraz zmieniac uklad sumpa i sklejac wszystko na nowo.

Akwarium:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam zadnej przegrody, za to odpieniacz sie miesci. :welcome:

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrzebujesz conajmniej 24cm w sumpie zeby Ci sie zmiescil RDC-850.Sama podstawa jest mniejsza, ale po zlozeniu calego pienidla jest kilka czesci, ktore "wystaja" po za wymiar podstawy.Podpytaj forumowicza Leon o RDC-900.On taki ma wiec bedzie w stanie Ci cos wiecej powiedziec.

4284_4296.png

Akwa 60x60x60 + 40L sump,oswietlenie LED 120W plus 4x24W T5,cyrkulacja Tunze 2x6055,Red Devil Cone Protein Skimmer RDC-850,obieg Rio plus 2100L,40kg LR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wymiar komory, gdzie chce go wstawic to 170 x 300mm a wysokosc wody jest stala na 290mm, rogalov producent podaje, ze ma on 24cm, ale tylko w jedna strone, czy nie wejdzie mi on w prostokat 17 na 30cm?

Akwarium:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaznaczylem na zolto, te czesci ktore wystaja po za wymiar podstawy.Ten czarny dziubek wystaje jakies 5cm, ale mierzac od poczatku podstawy do konca tego "dziubka" wychodzi okolo 22cm.Musisz jednak zostawic conajmniej 2cm przerwy pomiedzy szyba a tym "dziubkiem" zeby pompa mogla swobodnie zasysac wode.

173f099b06eb5decm.jpg

Sam musialem przerabiac sumpa bo kierowalem sie wymiarami podanymi przez producenta :wallbash:

Nie wejdzie Ci w 17cm na 30cm.Nie masz najmniejszych szans.

P.S Caly czas mowimy o RDC-850.

Edytowane przez rogalov (wyświetl historię edycji)

4284_4296.png

Akwa 60x60x60 + 40L sump,oswietlenie LED 120W plus 4x24W T5,cyrkulacja Tunze 2x6055,Red Devil Cone Protein Skimmer RDC-850,obieg Rio plus 2100L,40kg LR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Schuran 120 wejdzie.  

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzisz CNCRob juz Ci Stani podsunal rozwiazanie.Niestety kosztuje troche wiecej niz chcesz wydac.

4284_4296.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to lipa :( szkoda bo myslalem, ze cos tam zmieszcze, gdybym wiedzial wczesniej to przed zalaniem systemu bym cos z tym zrobil. teraz juz lipa. znalazlem na ebayu Schuran 120 ale same body bez pompy, jaka pompe moge do niego podpiac aby to ladnie pracowalo i bylo ciche?

Akwarium:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.