Skocz do zawartości
Szymon

POWIETRZE NA WYLOCIE OR3500

Rekomendowane odpowiedzi

moje frustracja siegnie zaraz zenitu.....:)Mam pompe glowna or3500, nie dlawiona, zapewnia mi prawie calosc cyrkulacji, z tym, ze wyrzuca czasami porcje bombelkow. Mial ktos taka sytuacje? Wszytstko byloby idealnie, gdyby nie to.......:)

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mój fluval też niestety często sie zapowietrza i wypuszcza bąbelki, w następnym czyt.(większym) akwarium będe mieć normalną pompe obiegową :)np OR

360+110-od 15 Grudnia 2006 sprzedam miejsce na reklame (300 znaków) :D www.fastquad.pl- dla morszczaków z nano-reef super zniżki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze masz gdzies instalacje nieszcelna i ciagnie powietrze na zasadzie podcisnienia?? Albo daj wiekszy przeplyw na komin.

jeszcze tu wroce:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

@Szymon, a jaki masz poziom wody w sumpie, jak uzupełniasz wodę odparowaną w sumpie, pompa musi być zakryta inaczej masz "mleko" w akwa, przerabiałem to, pomogły mi dwa zawory umiesczone pod przelewem tymi zaworami wyregulowąłem poziom wody w sumpie i nie mam problemu z "bąbelkami" w akwa.

Pozdrawiam Roman

gdzie jest nemo ? www.republika.pl/akwariummorskie/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pompa, nawet jak poziom wody w sumpie jest tuz przed wlaczeniem pompki przez czujnik dolewki automat. jest w pelni zanuzona, wiec naprawde to jest dla mnie zagadka, wiem, ze niektore powerheady potrafia wyczarowac z nikad bombelki powietrza, ale o takiej sytuacji przy or mnie slyszalem.

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Szymon :

wyrzuca czasami porcje bombelkow

Zaoberwuj, czy nie robi sie okresowo wir przy kroćcu ssącym pompy.

Czasem taki wir moze powstac samoistnie nawet przy kilku cm. zanurzenia pompy (rury ssawnej) pod lustrem wody.

Wir pojawia sie, osiaga swoje maksymalne rozmiary (czasem do 10 cm glebokosci) i samoistnie zanika, zeby po jakims czasie znowu powstac.

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szymon umieść nad pompom w poblizu kroćca ssącego kawałek płaskiej płytki coś wrodzaju parasola nad głową.

Moje akwarium http://nano-reef.pl/...-blekitna-rafa/

i FILMIK mojego baniaka

1 zlot Nano-Reef w Egipcie http://nano-reef.pl/...zdziernik-2007/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, wystarczy zaburzenie wiru, lub mechaniczna przeszkoda uniemozliwiajaca jego powstanie.

Oczywiscie plytka w poblizu to znaczy ze plytka ma byc nad kroccem ssawnym. Plytka moze byc pod powierzchnia wody, moze "plywac" po powierzchni.

Mozna zastosowac kawalek plexi/pcv/styropianu. Wazne jest, aby wydluzyc odleglosc miedzy koccem ssawnym a wolna powierzhnia wody.

Poza tym na krawedzi przeszkody (plyty) wir sie zalamuje i ma utrudnione powstanie.

No chyba ze bombelki powstaja z czegos innego - ale nic ineego nie przychodzi mi do glowy.

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widziałem takie rozwiązanie, że na króciec ssawny zakłada się kolano 90st skierowane do dołu (wadą jest to, że przez to kolano pompa może zasysać syf z dna sumpa, a więc trzeba utrzymać czastość.

niestety bez akwarium :( ale strasznie tęsknię

"opis moich ex-akwariów http://alexkoz.ovh.org/akwarium/index.html"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 niekiedy w pompach przy wirnikach zbiera się powietrze (czy to z powody wyższej temp, czy jakoś tak) i jak uzbiera się go trochę to je wywala.

2 jest takie zjawisko w pompach wysokociśnieniowych (nie pamiętam jak się nazywa:/) spowodowane czymśtam , że z wody "wytrąca się gaz" , to samo zjawisko powstaje gdy np wąż w którym płynie woda zegniemy, w miejscu zagięcia widać jak powstają bąbelki powietrza, chodzi chyba o różnice ciśnień, rozprężanie czy jakoś tak , to samo zjawisko może zachodzić na końcach łopatek wirnika.

To tak jeżeli okaże się, że pompa nie zasysa powietrza z zewnątrz :)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to zjawisko nazywa się kawitacją

i najogólniej polega na tym, że w wymiku spadku ciśnienia lub np. wzrostu temperatury w jednym miejscu w jednej chwili woda występuje w postaci dwóch faz: ciekłej i gazowej. to tak najogólniej rzecz ujmując

zjawisko oczywiście nie jest mile widziane ponieważ powoduje kilka nieprzyjemnych rzeczy: spadek wydajności, erozję kawitacyjną, hałas itp.

to tyle z teorii w tej kwestii, no chyba,że chcecie jakiś większy elaborat w tej kwestii :wink

pozdrawiam

Pozdrawiam Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzis wyeliminowalem ewentualna przyczyne. zdjalem pokrywe zabezpieczajaca wlot pompy, ta kratke uniemozliwiajaca dostawanie sie wiekszych syfow z sumpa do zbiornika(powietrze moglo zostac jeszcze z czasu poczatkowej manipulacji poziomem w sumpie), i pod nia bylo kilka cm3 powietrza. pompa dalej chodzi, nadal wyrzuca troche babli,ale chyba mniej, moze byc to spodowane tym, ze jeszcze gdzies w srodku troche tego powietrza zostalo. teraz postanowilem poczekac po prostu, mysle ze tydzien wytrzymam, ale jezeli nadal problem bedzie to chyba zmusze sie i kupie nowa pompe.

ps1. ewentualnie co dobrego i niedrogiego polecacie?

ps2. kawitacja to nie jest, skonsultowalem to ze specjalista, to zjawisko nie wystepuje w takich "pompeczkach"

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się, że pompa nie jest problemem. Weź latarkę i popatrz na ssanie pompy, czy aby żaden pęcherzyk powietrza nie wpada na króciec – jeżeli tak będzie to w akwarium będziesz miał jeszcze więcej takich pęcherzyków. Dzięki latarce łatwiej będzie Ci zauważyć pęcherzyki. Powodem może być także nieszczelnie poklejona instalacja PVC (zasysanie powietrza na łączeniu np. rura-kolanko) lub ogólnie za krótki sump (woda nie „gubi” pęcherzyków po spadzie z przelewu) i te idą na łopatki wirnika.

#NAZWA?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki Bogu narazie jest wszystko ok, zobaczymy jak dlugo. nieszczelnosc instalacji moze byc przyczyna? Jak mialem nieszczelna na poczatku, to po prostu ciekla woda, ale babelki nie lecialy.

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, nieszczelna instalacja to częsta przyczyna. Woda tłoczona może na łączeniach zasysać powietrze. Także zanim wyrzucisz kasę na inną pompę, to poklej na nowo instalację.

#NAZWA?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Szymon :

ps2. kawitacja to nie jest, skonsultowalem to ze specjalista, to zjawisko nie wystepuje w takich "pompeczkach"

Tego nie bylbym taki pewien. Mialem glowice atmana, wydajnosc 2000l/h, te same objawy, pojechala do producenta, gdzie przez dosc ktorki czas ja testowali - po czym silnik zaczal puszczac prad DO wody :)

(nie mylic z pradem wody)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.