Skocz do zawartości
nowy_zarażony

Znalazlem pokrywe:)

Rekomendowane odpowiedzi

moje akwa ma 50cm i mialem problem ze znalezieniem w miare tanich i w miare atrakcyjnie wygladajaca. I znalazle. Firmy ATMAN:) Spelnia wszystki warunki. Jest na 2xt8 i ma 60 cm, ale mozna przerobic na 2x t5 i ma regolacje szerokosci:) bedzie super. Co o tym sadzicie??

Tu koles ma nad akwa taka ale na t8:

http://rafa.biotopy.pl/diary/reef_notverybigblue.php

To jest ta pokrywa. DR60

http://colisa.com.pl/?/s-Atman-oswts-opraw.shtml

cena jest super a pokrywa wyglada na drozsza:D

jeszcze tu wroce:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz przerobka:

2 stateczniki + oprawki + koszta wysylki okolo 120zl

swietlowki juz mam

do tego cena samej pokrywy + wysylka okolo 170zl

czyli pokrywa wyniesie mnie jakies 300zl. Nie liczac swiatlowek. Co o tym sadzicie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na mój gust to ta propozycja z aqvalight jest lepsza.

Zresztą jak bym miał polecać to zawsze polecę zakupy w aqvalight. A poza tym ta pokrywa atmana bardziej mi się podoba.

Pozdrawiam

Pozdrawiam Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam sobie w zwykla pokrywa Juwela 60cm 1x15W T5 wmontowalem 24W T5 i tez jest spoko :) Troche sie tylko grzeje i trzeba zamontowac wentylatorek jakis ale swieci doskonale, cala pokrywe wykleilem odblysnikami.

To dopiero tanio wyszlo: 40Euro pokrywa + akwa, 27 Euro elekronika 2x24/39W Osram i pare Euro oprawki i odblysniki :)

Ale te lampki tez sa spoko, i cena tez jest dobra.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie dzieki.

Jakbym sam to przerabial to wychodzi jakies 20zl taniej no i mam mozliwosc odpalania swietlowek osobno. Chyba jednak sam sie tego podejme. Kupie ta poktywe z aqvalight a elektronike na allegro i sam sie pobawie:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No 80 do 60 raczej sie nie zmiesci? :)

T5 24W ma 55 cm dlugosci, wiec taka sie spokojnie zmiesci a daje juz calkiem niezle swiatlo :) Dwie takie i jest OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokładnie starczy, zastanów się nad porkywą DIY a ty chcesz zamontować 2 świetlówki i że nie jestem na fali :) zapytam się jaki baniak, wymiary i oświetlenie, odpieniek chyba miniflotor bo dostałeś chyba od tomasza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adrian masz ta belke ze mowisz ze starczy? Jak masz to przeslij mi fotki wnetrza. Co do akwa to 50l z panelem 10l. Oswietlenie wlasnie t5 odpieniacz jw:) Wszystko na 1 pompie okolo 1900l/h (oczywiscie troche spadnie jej wydajnosc dlatego tak duza:)) Wymiary to 50x30x35h. Dlatego mam problemy z poktywa. A ze akwa bedzie stalo w jadalnii to musie wygladac jakos:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

piszę że jak byś do 60cm spokojnie montuje się T5 24w a nie o belkę mi chodziło, ja mam T8 belki przemysłowe bez odbłyśników

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzn ja miałem pewien drobny problem z pokrywą 60 cm i świetlówkami T5 24W o długości 55cm. Mam pokrywę taką czarną standardową i ona ma przetłoczenia, także de facto w miejscu montowania świetlówek było z 55 cm. Musiałem wiercić dziury i oprawki montować na zewnątrz.

Także wniosek jest taki, że lepiej zobaczyć pokrywę na własne oczy i przymierzyć świetlówki, żebyś później nie miał jakiegoś brzydkiego kaczątka

PS

A że obudowa czarna i czarne oprawki to nawet nieźle mi wyszło, nie chwaląc się :wink

Pozdrawiam i powodzenia

Pozdrawiam Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam podobny problem ,myślę nad oświetleniem i kombinuje jaką pokrywce założyć akwa będę miał 60x30x35 z giętą szybom przednia [jak to sie zwie panoramiczne ?]

statecznik dam 3x25w-4x25w [93 pln] http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c=70d1ed302da4&UID_p=6e19b48bcc59&UID=a8ffd0a9c2bd

[2x25w kosztuje tyle samo]

pokrywe zostawił bym najchetniej orginalną tylko nie wiem czy znajde gdzies bez elektryki ,nie chce mi sie płacic 90pln za pasci które zaraz wywale.

"Plany...,plany ;)"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Jalos no u mnie weszly na styk, idealnie na styk, tez sie troche balem ale pokrywa ma 58 cm a oprawki zalatwilem specjalnie Giesemanna :yes sa bardzo krotkie, calosc byla mierzona wczesniej i ze standartowymi oprawkami byloby ciezko no ale Giesemann mnie uratowal.

@Przemek ciezko bedzie o pokrywe bez elektryki. Pomysl tez ze jesli wsadzisz tam 4x24W to sie to bedzie porzadnie grzalo wiec bez wiatraczka sie IMO nie obedzie. 100W T5 na takie akwarium to bedzie dosc duzo swiatla. Ja mam raptem 24W i 15W aktynike na T8 i powiem Ci jest calkiem jasno, nie wiem czy dam jeszcze wiecej swiatla, chyba nie, SPS-w nie bede hodowal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Jałoś @AquaManiac > Panowie byłbym wdzieczny za opis waszych setup-ów [bo mysle nad zbiorniczkiem podobnej pojemnosci] na priva nie chce zasmiecac tego tematu

"Plany...,plany ;)"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra zrobie pare zdjec i wrzuce cos dzisiaj, chociaz akwa na razie czeka na odpalenie :yes Ale juz niedlugo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do akwa klubowiczów ti hope, że złapię chwilę w ten weekend i cosik tamn wkleję.

@Przemek77: prpponuje podeślij mi swego maila na priv to Ci fotki wyślę, będzie łatwiej

Pozdrawiam

Pozdrawiam Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mariusz Szramek

A ja Ci proponuję tego Pana:

www.myciok.pl

Po pierwsze szybka wysyłka

2. Dobra cena

3. Kupiłem u niego już 2 akwaria profil 112l. i panorama 60l.

4. Można się dogadać co do ceny

Po za tym tą pokrywę można przerobić.

Ja mam panormaiczne 60l. gdzie miałem 1x15w .

WYCIĄŁEM plastik na środku gdzie są dławiki. Wywaliłem bebechy na zewnątrz i dałem w środek jeszcze jedną świetlówkę 1x15. Oczywiście w wycięcie wkleiłem ładnie pleksi przeżroczyste aby się woda nie dostała.

Osobiście wolę oryginale pokrywy. Po pierwsze mają niżej położone świetlówki. Te atmany są za wysokie. Po drugie i tak musisz położyć coś na akwarium (szybe albo pleksi) inaczej parowanie wody spowoduje GRZYBA na ścianach :yes

POZDRAWIAM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mariusz Szramek

No ale jakbyś dał T8 która ma 44cm to by było wszystko ok. I wyszło by Ci dużo taniej niż ten Atman.

POZDRAWIAM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.