Skocz do zawartości
Valdi

Farbujace wezowidla

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Od jakiegos czasu moje czerwone zoantchusy nie otwieraly sie wszystkie tak jak wczesniej. Na forum znalazlem podpowiedz zeby zrobic kapiel w RO co i przy ostatniej podmianie wody zrobilem. No i okazalo sie ze na tej skalce bylo dosyc duzo wezowidel. wszystkie pozbieralem do kubeczka i zauwazylem ze woda w kubku robi sie czerwona. No i teraz pytanie zagadka. Jaki jest tego powod? Czy one zjadaly moje korale? Czy moze sprawila to slodka woda? Ma ktos jakis pomysl? Bo np. te ktore wyjmowalem z pompy nie farbowaly.

post-9977-0-18013100-1329345958_thumb.jpg

75 gal 6x54w T5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tych akurat wężowieł każdy z nas ma..... dziesiątki i one są OK, nie powinny robić krzywdy zoa.

A kolor wody ?..... może to od słodkiej wody...... może krew ? :) hgw

Pozdrawiam

Skoczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kawa93

Wężowidła farbują tak po włożeniu ich do słodkiej wody ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda zwierzat, zjadaja resztki, dbaja o czystosc...

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krew mnie zalewa :angry:

Tez kiedys zaczynalem, ale jednym z pierwszych pojec z jakimi nalezalo sie zaznajomic to byla zywa skala. Jak dziala, co w niej zyje.

Jedni sie mnoza by miec "pozytecznych" jak najwiecej, drudzy bezmyslnie usmiercaja opisujac spostrzezenia czy nawet chwala sie zamiast najpierw zapytac.

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzegorz jeśli chcesz to kolejnego wieloszczeta którego wyłowie z akwarium chętnie Ci oddam, tylko będziesz musiał go odebrać osobiście co by się jeszcze pożyteczne zwierzątko nie zmęczyło podczas transportu :unworthy:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolekcjonuje roznego rodzaju robale, ale ten sarkazm niepotrzebny.

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to po co się czepiasz jak ktoś wyrzuca coś co jest mu niepotrzebne a tym bardziej szkodliwe w akwarium :) Nie mam tu na myśli wężowideł :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

event,

dialog jest o wezowidlach. O wieloszczetach masz monolog. :sleeping:

Chodzi tez o to, ze niektore z tych "niepotrzebnych" zwierzat, okazuja sie potrzebne, a odpowiedzi o usmiercaniu ich, pochodza czesto od osob nieodpowiedzialnych.

Co ta wypowiedz miala wniesc dobrego, tez nie zrozumialem :welcome:

"Grzegorz jeśli chcesz to kolejnego wieloszczeta którego wyłowie z akwarium chętnie Ci oddam, tylko będziesz musiał go odebrać osobiście co by się jeszcze pożyteczne zwierzątko nie zmęczyło podczas transportu "

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no poleciał zbiorowy offtop:

dostrzegam na forum czasami przeciąganie liny nad tym co jest/co powinno być "w dobrym guście", a co jest "niesmaczne".

Rozumiem zarówno tych, którzy pochylają się z szacunkiem nad każdą formą życia, jak i "panów" swego bagienka eliminujących (w kiblu) z baniaka asteriny, nadmiar xenii (ktorej nikt nie chce w danej chwili) etc. Pomijając nieszczęście z tytułowymi wężowidłami ( :wallbash:), to jako morszczak prosiłbym o nieco tolerancji dla praktyki drugiego morszczaka "killera". Sami wiecie, że wyrzucam asteriny i nie mam zamiaru tego ukrywać, ani mieć choćby cień wyrzutów sumienia.

pozdrawiam

Mariusz

LED Maxspect, Tematy lufta

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie asteriny pałaszuje ze smakiem cynarina i fungia, nie trzeba wyrzucać do kibla.

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie byla zbrodnia z premedytacja I nie napisalem tego zeby sie chwalic. One byly w zakamarkach skaly i kiedy skale zalalem slodka woda zginely. Te ktore dalo sie wynralem wczesniej i wrocily do zbiornika. Wiem ze sa pozyteczne dla systemu. Zastanawia mnie tylko czemu farbuja na czerwono po zalaniu slodka woda?

75 gal 6x54w T5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jak juz jestesmy przy wezowidlach ponizej kilka moich troche wiekszych

post-8731-0-26115100-1329400085_thumb.jpg

post-8731-0-20777700-1329400093_thumb.jpg

post-8731-0-18713700-1329400194_thumb.jpg

post-8731-0-60655700-1329400201_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jak juz jestesmy przy wezowidlach ponizej kilka moich troche wiekszych

ładniutkie ja też mam takie tylko zamiast zielonego mam czerwone a zielonego to mi brakuje

morze masz więcej zielonych?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czemu farbuja? Jak koniecznie chcesz wiedziec to Tobie wyjasnie. Kto jest wrazliwy niech dalej nie czyta. Otoz blony komorkowe sa blonami polprzepuszczalnymi, to znaczy jony czyli

rozpuszczone sole zatrzymuja a woda przechodzi. Woda dazy do wyrownania stezen, czyli rozciencza bardziej stezony roztwor, co oznacza ze woda wchodzi przez blone komorkowa do srodka gdy komorki zanurzymy w roztworze bardziej rozcienczonym (hypotonicznym) od soku komorkowego ( cytopazmy). Jezeli natomiast komorki zanurzymy w roztworze bardziej stezonym od cytopazmy tzn hypertonicznym to sie one odwadniaja czyli kurcza bo woda z nich ucieka. Niestety woda slodka jest hypotoniczna wzgledem komorek wezowidla wiec wnika do ich wnetrza, pompuje jak balony ktore pekaja uwalniajac cytoplazme. Wogole caly zwierzak puchnie i peka, a ze w srodku jego plyny sa czerwone to juz inna bajka.

1200 l Opti-White (263x85x64); 215 kg LR; Pieniek Deltec SC 2060; 2x Tunze 6001 na Multikontroller; 2x Black Python 120W; 1x HQI 250W Reeflux 12000k; 4xT5 Fiji Purple i AM ReefBlue; 2x Lajon. Sól Preis Zalane od 15.12.2009r.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i po co chcialem to wiedziec?! No ale teraz wiem i nastepnym razem postaram sie dokladniej oczyszczac skale przed zanurzeniem w RO.

75 gal 6x54w T5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kapuhy

U mnie asteriny pałaszuje ze smakiem cynarina i fungia, nie trzeba wyrzucać do kibla.

Muszę spróbować ale przyznam, że krwawe rozwiązania nie przypadają mi do gustu.

450 lit + 120 lit sump; 2*150 HQI+2*54 T5 ; Deltec APF 600; AM OR 3500-obieg; 1*4500+1*8000+1*4400-cyrkulacja;

http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=23191

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i dzieki koledze Valdi dowiedzielismy sie wielu ciekawych rzeczy- ale szkoda tych stworow sam je mam i nawet czasami staram sie je dokarmiac

4788_4801.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.