Skocz do zawartości
Jałoś

Żywa Skała...od kogo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam takie pytanie: Od kogo warto kupić żywą skałę, a od kogo nie ?

Proszę o opinię tych co już mają skałę i w perspektywie dłuższego czasu są z niej zadowoleni.

Może ktoś ma aka na skale "ekologicznej" z aquariusa z gdyni? Może ktoś mieszał żywą i tą "ekologiczną"?

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi i sugestie.

Pozdrawiam

powolutku czas coś zamówić....:)

Pozdrawiam Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bede chyba kupowal w akwarystyka.com. Za niedlugo bedzie dostawa swiezej skalki wiec bedzie dobrze. jak kupie to napisze jaka jest.

jeszcze tu wroce:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Ja właśnie kuiłem w korale.pl i mam ja od 2 dni.

Wylazłz niej krab pustelnik (spory) oraz chyba wężowidło - ale siedzi w skale i nie chce wyłazić.

To początek.

Nie mam zbytniego doświadczenia , ale jej kształty są naprawdę ok - niektóre zupełnie odjechane.

Wiekszosc wprost obrosnietr czrwonymi glonamii innymi dziwnymi rzeczami.

Narazie poza tym co pisałem nic niewylazło (poza krabem i krewetką pistoletową - ale to martwe - skała długo do mnie jechała :-(

Kup od razu martwa skałę - kilka kg - ma rewelacyjne kształty - przyda się na budowanie skałek na dno i za jakis czas ożyje i jest tania - i fajniejsza od tufu.

250-baniak.HQI 150w+2x39w T5 +2x24T5 + nocne , cyrkul. 9000l ,pełen Balling ,odpieniacz ??, LR 30kg. Silunaria ,Xenia ,Sacropython ,Clavularia ,grzybki ,Oceanaris x2 ?limaki turbo x3 (kilka twardych)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle, ze za cene tej martwiej lepiej dolozyc i kupic juz ekologiczna albo chocby z akwarystyka.com. Na martwej jest duzo zwierzat ktore zaczna sie rozkladac i klapa. Na zywej tez sa ale na pewno mniej.

jeszcze tu wroce:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skałę ekologiczna odradzam i to bardzo

miałam ja przez kilka miesięcy w swoim akwarium i wymieniłam u witka na prawdziwą był to zwykły wapień drążony cięzki i nieporowaty, tym że obrośniety glonami wapiennymi nie ma co sie sugerować

Jałoś jeżeli jesteś poczatkujacym akwarysta morskim na ewentualną wycieczkę do aquariusa proponuję wybrać się z kims kto choć trochę na morskim się zna

w przeciwnym wypadku wyjdziesz ze skałą ekologiczną a zapłacisz jak za prawdziwą, niestety pan witek ma słabość do naciagania nowicjuszy

skałę kupowałam tez w siren (3 różne partie) i jestem z niej bardzo zadowolona

podsumowując: na skałę żywa - "prawdziwą" z aquariusa nie narzekam, ale ze skały z siren "wyszło" mi więcej życia np. krab porcelanowy, szczepki koralowców itp

110x60x50,sump 70l,50 kgLR, LED 2x90W, Fiji Purple 39W, ATI Actinic Blue 39W, Deltec APF600, cyrkulacja 16000l/h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"tym że obrośniety glonami wapiennymi nie ma co sie sugerować"

To jeszcze gorzej jak jest za mocno obrosnieta bo sa zatkane pory w skale i nie spelnia ona swojej funcji denitryfikacyjnej. To po prostu robienie ludzi w balona: wrzucanie wapienia do solanki, Balling na maxa zeby bylo fioletowo, caulerpe zeby wygladalo naturalniej i juz mamy "ekologiczna skale". A jak tanio!

Fuj.... <niesmak>

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co ciekawe nikt nic nie mówił o skale z reefshop/um-um....:wink

mam jeszcze pytanie odnośnie skały: jaką macie bo np. siren sprzedaje: indonezja, filipiny, karaiby....ma to jakąś różnicę?

pozdrawiam

Pozdrawiam Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skale dzielimy generalnie na dobra i zla:)

Skala ma byc lekka i porowata, ma byc na niej duzo zycia, pochdzenie jest mniej wazne.

Generlnie skala z Indonezji i Fiji jest uznawana za najlepsza, skala z Kenii, Karaibow, Brazylii i M.Czerwonego jest przewaznie dosc ciezka i zbita ale jak pisalem nie ma reguly - widzialem tez kiepska skale z Indonezji i super skalke z Karaibow.

Co do reef-shopu to nie bralem igdy ale z tego co pamietam ludzie byli razej zadowoleni, na pewno sie odezwie jeszcze ktos kto zakupil.

Widzisz, skala ma pelnic funcje denitryfikacyje a wiec dobrze kiedy ma bogate i nieregularne ksztalty (wieksza powerzchna) i jest na niej duzo zycia (jest szansa ze jest wewnatrz poprzecinana siecia kanalikow wydrazonych przez rozne zyjatka a w tych kanalikach zachodzi beztlenowa czesc procesu denitryfikacji).

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam ja mam skałę od kolegi bartyego indonezja i kawałek z keni razem 7kg może i za dużo życia tam nie było w sensie nie było krabów albo krewet :) jest jakieś czerwone coś co ma 6mm i rośnie na skałce w miejscu zacienionym to coś jest sztywne i ma kształt czegoś jak koral może ktoś mi to zidentyfikuje? niedługo aparat albo kamera cyfrowa to będę szalał, kawałek z keni proporcjonalnie wcale nie jest cięższy nawet bardziej lekki od indonezji i bardziej porowaty kupiony w botii niewiele droższy od indonezji

ja jestem ciekaw skały z filipin może ktoś ma? to mój ulubiony tropikalny kraj nie wiem czemu

poza tym na skale masa życia porośnięta cała glonem wapiennym część pokryła się białym nalotem tj. umarła zapłaciłem 32zł za kg do tego masa sabelli claurepa prolifera i szczepki grzybków oraz zoanthusy jestem zadowolony dziś mam wysyp glonów nitkowatych ale niedługop wprowadzam życie sorry ze się rozpisałem :)

skała ekologiczna jest ciężka ale ma sporo życia lepiej włóż tuf resztę albo z forum albo z: aquamedica, reefshopu, sirena, botii chyba bo ten kawałek z keni jest super :), um-umie choć nie wiadomo skąd jest sprowadzana może ktoś wie? a jak coś przegapiłem to piszcie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam z korale.pl i nie narzeka, dostałem krabiki, korale (2-3 szt) małżę (albo coś podobnego), skała w baaardzo ciekawych kształtach (np z otworem, lub taka miseczka) do tego na skale wyrosły mi fajne liście (jak uszy słonia) rurówki (takie zwykłe szaro-bordowe, mam też rurówki krwisto czerwone) do tego jakieś małe jakby ukwiały (takie zielone czułki) i nie ma aptisji (czy jakoś tak)

-- akwa 160L, Biostar Flotor, RO+DI, 6x24W T5, cyrkulacja 2000l/h, sól KENT Marine, LR 25kg Ophiolepis superba, 3x?limak, 9xpustelnik, Z.velifierum, 2xA.occelaris, E.bicolor, A.typicus, Xenia, Rhodactis indosinensis, Lobophyton, Clavularia,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwa tygodnie temu przyszła do mnie skała z Aquamedica z Poznania. Skała ok mocno porowata i w ładnym kolorze, z życia widocznego niewiele krabik, jakieś robaczki itp. Dojrzewania zbiornika przebiega rewelacyjnie prawie bez glonów. Jedyne co razi to transport moim zdaniem powinna być w worku z wodą i było to lepsze rozwiązanie niż na sucho. Ogólnie polecam napewno lepsza niż Siren gdzie była porośnięta zielonymi glonami :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skała w umumie/reefshopie to aktualnie import z Kuby.

Co do skały z Karaibów/Fiji - jak to pisze na swojej stronie jeden z importerów, osobiście w to niewierzę - z racji tego, że jeśli to import to musiały by być wystawiane na te skały citesy z kraju pochodzenia - i były by one rejestrowane w MŚ. A z rozmowy ostatnio przeze mnie przeprowadzonej wynika, że nie stamtąd skała nie była jeszcze brana(wiem, bo pytałem, przy pierwszym imporcie przed uzyskaniem citesów trwa to dużo dłużej).

Chyba że skała zmienia źródło pochodzenia w zbiornikach "importera" - i tak pewnie jest ...

Pozdr

Przemek

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu
Home for advanced technology

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skała w umumie/reefshopie to aktualnie import z Kuby.

Co do skały z Karaibów/Fiji - jak to pisze na swojej stronie jeden z importerów, osobiście w to niewierzę - z racji tego, że jeśli to import to musiały by być wystawiane na te skały citesy z kraju pochodzenia - i były by one rejestrowane w MŚ. A z rozmowy ostatnio przeze mnie przeprowadzonej wynika, że nie stamtąd skała nie była jeszcze brana(wiem, bo pytałem, przy pierwszym imporcie przed uzyskaniem citesów trwa to dużo dłużej).

Chyba że skała zmienia źródło pochodzenia w zbiornikach "importera" - i tak pewnie jest ...

Pozdr

Przemek

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu
Home for advanced technology

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Myfg :

Dwa tygodnie temu przyszła do mnie skała z Aquamedica z Poznania. Skała ok mocno porowata i w ładnym kolorze, z życia widocznego niewiele krabik, jakieś robaczki itp. Dojrzewania zbiornika przebiega rewelacyjnie prawie bez glonów. Jedyne co razi to transport moim zdaniem powinna być w worku z wodą i było to lepsze rozwiązanie niż na sucho. Ogólnie polecam napewno lepsza niż Siren gdzie była porośnięta zielonymi glonami :D

Cześć

Ja jak dobrze pójdzie to też będe mieć właśnie z Aquamedica kilka kilo (5 kg).

Fajnie by było dostać kilka jakis robaczków :)

z tego co piszesz to ta skała miała już około 1-1,5 miesiaca , więc faktycznie życia może mniej ale i tez mniej problemów - już dojżała.

Rozmawiałem z pracownikiem z AM i dowiedziałem się że

za około 2 tygodnie bedzie swieża dostawa żywej skałki

moze tam bedzie więcej życia , choć może nie bedzie tak bezpieczna jak Twoja

Tynio

Pozdrawiam

Było mineło - akwarium to już wspomnienie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK to właśnie zamówiłem kamyki do mojego oceanu :wink

Zamówiłem u reefshopie. Zobaczymy co z tego wyjdzie...dosłownie i w przenośni :)

pozdrawiam

Pozdrawiam Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jałoś :

OK to właśnie zamówiłem kamyki do mojego oceanu :wink

Zamówiłem u reefshopie. Zobaczymy co z tego wyjdzie...dosłownie i w przenośni :)

pozdrawiam

To czekam na informacje

- jak szybko dostałeś skałkę

- w jaki stanie

- co Ci wylazło ze skałki

- I czy zadowolony jesteś

Jestem bardzo ciekawy

Tynio

Pozdrawiam

Było mineło - akwarium to już wspomnienie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do odbioru skały to chcę się umówić na konkretny dzień, odbiór osobisty, a co do reszty to się okaże

pozdrawiam

Pozdrawiam Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jalos: ja mam skale z reefshopu. polecam.

ocean pod nosem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj odebrałem 20kg LR Karaiby z akwarystyka.com

Nie chcę dyskredytować sklepu jako sklepu, ale ja z transakcji (póki co) nie jestem zadowolony ;-(

Plusy: jeden telefon o godz. 15 we wtorek - środa godz. 13 mam skałę w akwarium. Na prawdę błyskawica.

Skała po 30,80zł za kg.

Minusy: fatalna struktura skały - jest kilka kawałków nawet bez jednego otworu - zupełny brak porowatości. Generalnie część skały wygląda jakby wrzucić do oceanu pół płyty chodnikowej, poczekać aż "sfioletowieje" i sprzedanie jej jako LR. Prawie zupełny brak życia na osiedlu. w 20kg znalazłem 1 kraba i 1 wieloszczet. Poza tym brak czegokolwiek. Miałem już w ręku skałę z frachtu i zawsze pachniała ona dość specyficznie a po włożeniu jej do akwa odpieniacz aż wychodził z siebie. Tutaj skała bez zapachu, odpieniacz przez 24h prawie wogóle nie zareagował na skałę, a w nocy NIC z niej nie wyszło... Dlatego na razie prowadzę rozmowy o zwrocie tego bubla i jeżeli wszystko pójdzie OK na pewno ponowię zakupy w tym sklepie... Po prostu trafiła mi się końcówka, której nikt nie chciał i stąd ten kwas. Ale na dniach mają mieć dostawę z Kenii (przynajmniej tak twierdzą) więc pewnie zrobię drugie podejście...

Morski dinozaur w stanie spoczynku - forumowy weteran :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

faktycznie skała beznadzieja ale nie tylko ty się nadziałeś mój znajomy tez kupił karaiby i normalnie wygląda to tak jak w twoim opisie brtły wapienia bez żadnych otworów zero porowatości i życia tylko tyle że fioletowa no ale to nie oto chodzi

Jutro aquamedic ma mieć dostawę żywej skały z indonezji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.