Skocz do zawartości
Loszek

euphyllia divisa umiera pomocy !!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich mam problem z moją euphyllią mianowicie nie wiem czemu po miesiącu pobytu w moim baniaczku zaczęła sie pojawiać martwa tkanka od dołu korala nie wiadomo z jakiej przyczyny.

Koral ogólnie był ładnie rozłożony zawsze a od tygodnia nie pompuje się wogóle, mam co prawda kraba pustelnika ale nie wierze że to z jego winy (ale nigdy nic nie wiadomo) parametry wody mam stałe i nie zmieniają sie znacznie:

Mg 1200 (red sea) 1220 (JBL)

Ca 400 (red sea) 380 (JBL)

pH 8 (salifert)

KH 9-10 (JBL)

PO4 0,2 (red sea) 0,1(JBL)

NO2 0,1 (red sea) 0,05(JBL)

NO3 10 (red sea) 5(JBL)

amoniak 0(JBL)

miedż 0(JBL)

zasolenie 1,022-1,024

podmiany wody robie co sobote 3litry

w skład baniaczka (35l) wchodza;

-rurówka (plus 3 nowe mi wyrosly)

-krab pustelnik

-2x blazenki

-clawularia

-grzybieniec

-euphyllia divisa

-euphyllia glabrescens

post-14029-0-68737400-1329931046_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myśle że akwa masz za młode, bo wykrywalne NO2 świadczy o tym, że akwa jeszcze nie dojżało

New project 75×60×60

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myśle że akwa masz za młode, bo wykrywalne NO2 świadczy o tym, że akwa jeszcze nie dojżało

a może nie dojRZało????

d4de0a021b7dcb2f19d2db8c778d364fu426a393.png

Wreszcie zdymisjonowana.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak jest mlode ale druga euphyllia ma sie swietnie i czy jezeli akwa jest zamlode to jest szansa ze ona odrosnie czy w takim wypadku jez wszystko stracone??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A probowales ja przestawic? Moze przestawiles pompe i teraz za bardzo jej dmucha?

75 gal 6x54w T5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie mam mala cyrkulacje wody gdyz mam dwie euphillie a one tak lubia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

syndrom mlodego akwarium nie dotyczy tylko cech chemicznych wody. Tkanka korala wyglada jakby byla podgryzana od dolu. Masz czysciutki piasek, akwarium mlode... zaloze sie ze wieloszczety gloduja :whistle:kto wie czy im nie zasmakowala Euphylia...

Poza tym magnez troszku niskawy a przez to i wapn. Euphylia to koral twardy!!!!

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ponawiam prośbę o pomoc moja euphyllia dalej w stanie jak na zdięciu nie pompuje sie ale też regres ustał, zauważylem z kolei ze chodzą po niej jak by biale pchełki może to jest przyczyną jej choroby????

co o tym sądzicie bo po koralu widać że walczy i nie chce odchodzic a w zbiorniku pojawil sie trzeci gatunek tegoż korala i dwa z trzech mają się doskonale

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak możesz to podaj trochę bakterii, albo coś do szybkiej redukcji no2 (np. prodibio stop ammo) i może spróbuj dokarmić pipetą bezpośrednio...tragedii jeszcze nie ma...ale zastanawia mnie rozbieżność w zasoleniu, skąd to wynika? Lepiej jak masz cały czas 1,022, a nie raz 1,022 a raz 1,024...

pozdrawiam

Maciek

Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! !

I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

salimetr oszukiwal to widelki byly :)

zasolenie 1.025

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale co to za robaczki na niej moga byc??? takie male biale pchelki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale co to za robaczki na niej moga byc??? takie male biale pchelki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie te robaczki to kiełże, odnośnie tego co @Tester pisał coś w tym może być...może za mało papu w akwa...

pozdrawiam

Maciek

Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! !

I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

biorę pod uwage jego wypowiedż nawet bardzo gdyż mam inwazje maciupkich wapiennych wieloszczetów na sciankach akwa i ze trzy znalazłem na euphylii lecz nie wiem co z tym fantem zrobić.

Wczoraj wypłukałem ją w RO i tak jak by poprawił sie jej stan troszeczke ale dalej jest markotna, a kompiele w RO to tylko chwilowy medykament.

a czy te kiełże moga jej zaszkodzic?, bo tylko na niej chodza,i jeżeli tak to jak sie ich pozbyc????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze byc tez problem z protozoa chociaz ze zdjecia to nie wynika. Jest taki plyn antyseptyczny od Sachema . Ewentualnie wez odlej z litr wody k dodaj z 15 kropel plynu lugola i wsadz korala na minute, dwie. Nastepnie wsadz korala spowrotem do akwa ale przylep na dno malej szklanej miseczki. W ten sposob wykluczysz wieloszczety. Innego pomyslu nie mam

Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odczekam dwa dni po kąpieli w RO aby zaobserwować efekt potem spróbuje z lugolą zastanawiam sie tylko czemu kiełże upodobały sobie ten koral skoro mam jeszcze dwie inne euphyllie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli tkanka jest naruszona i "podgniwa" (ło rety co to za slowo :D) to pewnie i one na krzywy ryj sie zalapia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam forumowiczów ponieważ na wezwanie pomocy odpowiedziało paru z was sugerując różne rozwiązania i nikt tak naprawde nie wiedział o co chodzi i na forum zanalazłem dwa podobne posty również bez odpowiedzi postanowiłem sfinalizować tego posta i podzielić się tym że po wymyciu euphlli w wodzie RO z tych małych białych organizmów (ktos napisał że to kiełże ale chyba nie te wyglądały jak białe ziarenka a podonych kiełży nie spotkałem na google) euphyllia żyje do dzis i po 9 miesiacach z problemami udalo mi sie ja zreanimowac do tego stopnia ze postanowiła z boczku wypuscic mala szczepke wiedz czy wirki czy kiełże dokładne płukanie w RO naprawde pomaga mam nadzieje że ktoś skożysta z tej wiedzy dzieki wszystkim za sugestie i zamykam temat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.