Skocz do zawartości
Gość AnT

Sera Siporax - ile litrów etc...

Rekomendowane odpowiedzi

mam pytanko. Miałem wrzucony siporax luzem w worku (takim jak na cebulę) z salariasa. Tydzień temu opłukałem go w wodzie z podmianki. Wczoraj wieczorem postanowiłem nim wstrząsnąć w sumpie. W akwa zrobiła się śnieżyca deytrytusowa - nie widziałem ryb. W DSB warstwa miejscami na 1 cm. Oczywiście od razu pończocha na spływ i sporo udało mi sie usunąć z obiegu. Wydziergałem też koszyk i do 2 w nocy układałem siporax w rurki.

Czy wam też zbiera się tyle syfu w siporaxie ? czy ten syf może mieć wpływ na NO3 ? zauważyłem że po czyszczeniu NO3 spada mi do 5 a po kilku dniach jest 20-25 ...:/

Zastanawiam się nawet nad wywaleniem bo działa jak pułapka na syf.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie wata jest przed DSB a siporax za nim - problem nie występuje.

Może w tej sytuacji pończocha na spływie (częste czyszczenie)  i/lub podzielenie siporaxu na woreczki pomoże ? Pewnie wodzie ciężko przepłynąć.

Edytowane przez Arturro (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podkładem w rurki. Zajęło mi to 2h :/ już się boję wymiany części... Najgorsze ze mam ten mały który jest akurat ciut mniejszy niż kratka rastrowa i musiałem dac dodatkowa siatkę na koszyk. Nie spodziewałem się że przez tydzień może się nazbierac tyle syfu...

PS. Przy okazji w siporaxie znalazłem kraba dzikusa. Hgw jak się tam znalazl.

Wysłane z mojego STV100-4 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

krótkie pytanie - zdecydowałem że wymienię siporax 15mm na 25mm. Niestety mimo ułożenia w rurki po tygodniu jest tam tona deutrytusu.

2 tygodnie temu wymieniłem 2 z 5L. Pytanie kiedy mogę wymienić resztę żeby nie rozwalić filtracji ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

A masz możliwość montażu przed spływem do złoża koszyka z włókniną/watoliną? Zapewniam że jedno że poprawisz filtrację, a dwa że będzie czyściej w sumpie ;)

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

To w takim razie zonk heh ja bym siporax dał na sam koniec przed pompą [emoji14]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no niestety teraz to jest już po ptakach :) pozostaje wymienić na 25mm, który po 2 tygodniach praktycznie się w ogóle nie zatkał, a ten 15mm który leży pod nim jest oblepiony.

ale nie takie było moje pytanie ;)

Edytowane przez mathom (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Dla zasiedlenia bakteriami wystarczy 24h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Nie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wychrzaniłem cały siporax 15mm po połowie w odstępie ok 2 tygodni i zamieniłem na 25mm.

NO3 w ciągu tygodnia z 25 na 2.5-3.

Także przestrzegam wszystkich przed siporaxem 15mm, mimo że regularnie go płukałem i był ułożony w rurki to zarastał syfem niesamowicie. Jak poleżał w wiadrze 24h w pomieszczeniu z klatką chomika to żona przyleciała sprawdzać czy się nie przekręcił bo tak waliło padliną.

Wygląda na to że miałem fabrykę azotanów i pewnie też amoniaku.

Korale, szczególnie lpsy napompowane jak nigdy.

Teraz przez 25mm wszystko przelatuje i ląduje w dsb gdzie od razu jest konsumowane.

Edytowane przez mathom (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 raczej w silniejszym przepływie, zwykle na spadku przed komorą powrotu. 25 świetnie się sprawdza w laminarnym spokojnym prądzie wody.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.