Skocz do zawartości
Maciej

Jak wysoko HQI?

Rekomendowane odpowiedzi

Jak wysoko nad powierzchnia wody powinienem zawiesic lampe HQI? Zbiornik ma 50cm wysokosci, narazie lampa wysi ok 30 cm nad lustrem, ale troche razi jak sie usiadzie na kanapie.

Chcialbym obnizyc ale czy nie bedzie to za nisko dla zwierzakow ktore tam z czasem sie pojawia? (raczej miekkie, ryby i bezkregowce)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HQI nie nizej niz 30 cm nad woda.

Jak razi swiatlo, to zrob oslone.

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje 150 hqi wisi 15 cm nad lustrem a raczej stoi na obudowie. Wszyscy krzycza ze za nisko, ale moj sarcophyton przelazl wlasnie pod sama lampe tuz pod lustrem wody i rosnie cudnie , xenia tez prawie zaczepia o powierzchnie itd . Fotka jest w wątku "technika" - mam hqi 150 i chyba malo ...

akwa ma 50cm wysokosci

"W akwarium wszystko co dobre dzieje się powoli ;) 250 l delta + sump 100 l. LED 180W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze miałem 20 cm - taką po prostu robiłem koronę dookoła zbiornika i nigdy nie zauważyłem żeby było za dużo światła. Praktycznie mogłoby zaszkodzić tylko grzybom, które i tak przeważnie sa umieszczone na dole.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odległość ustala się w ten sposób:

bierzesz kartkę i kładziesz ją we wnętrzu zbiornika przy górnej krawędzi. lampę podnosisz do góry albo spuszczasz w dół tak by do kartki docierało światło, ale nie wychodziło poza obręb zbiornika. i tyle, choć może to wyjść nisko to tak naprawdę to jedyny logiczny sposób bo założe się że można zwiesić lampę tużnad powierzchnią a i tak wszytsko będzie rosnąć jak cholera

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Adi Zet :

odległość ustala się w ten sposób:

bierzesz kartkę i kładziesz ją we wnętrzu zbiornika przy górnej krawędzi. lampę podnosisz do góry albo spuszczasz w dół tak by do kartki docierało światło, ale nie wychodziło poza obręb zbiornika. i tyle, choć może to wyjść nisko to tak naprawdę to jedyny logiczny sposób bo założe się że można zwiesić lampę tużnad powierzchnią a i tak wszytsko będzie rosnąć jak cholera

Przeczytałes to w ksiązce :D Werner B.

Tynio

Pozdrawiam

Było mineło - akwarium to już wspomnienie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lampę HQI można zawiesić faktycznie nisko 10-15 cm nad powierzchnią wody.Niżej już nie ma sensu ponieważ będzie przegrzewała zbiornik i utrudniała manipulowanie w nim.Należy pamietać ,że im więcej światłą tym lepszej jakości musi być woda w zbiorniku ,inaczej plaga glonów jak nic..

dwa metry kwadratowe dna morskiego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.