czadol81 Zgłoś Napisano 20 Marca 2012 Witam jak w temacie czy ktos z was probowal produkcje wody RO z deszczowki. Co wy o tym myslicie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
druid Zgłoś Napisano 20 Marca 2012 A jak wytworzysz ciśnienie żeby membrana pracowała? Masz pompę o dużej wydajności? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio Zgłoś Napisano 20 Marca 2012 Pompa to mały pikuś, są nawet specjalne pompy dedykowane do RO, ale zdajesz sobie sprawę ile syfu z powietrza spada z deszczem ? Cytuj Było - Yarcio na słono 260 Obecnie - Yarcio na słono 650 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013 40 kg LR +40 kg LS, Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal Oświetlenie ATI 8x54w Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czadol81 Zgłoś Napisano 20 Marca 2012 dla tego sie pytam czy ktos to kiedys robil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
druid Zgłoś Napisano 20 Marca 2012 W zamierzchłych czasach rozmnażałem dyskowce w deszczówce, a raczej w "śniegówce". Jak sie szybko zebrało to nie było za dużo sadzy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 20 Marca 2012 dla tego sie pytam czy ktos to kiedys robil Ja kiedyś hodowałem pielęgniczki na deszczówce "odstałej" w podziemnym zbiorniku -mam takie do okoła domu... Myślę ze nie ma to większego sensu - musiał być kupić dodatkową pompę i zbiornik ciśnieniowy do deszczówki. Jeżeli jednak chcesz zrobić w domu oddzielną instalację do deszczówki i wykorzystywać ją np jako woda do spłukiwania kibelka to podłączenie do niej filtra RO może być to dobrym pomysłem. Filtr RO oczyści wodę ze wszystkiego co mogło by się dostać do wody z powietrza. Deszczówka jest dużo czystsza od tej "oczyszczonej" z rzeki albo podskórnej na terenach miejskich. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 20 Marca 2012 deszczowka ma w sobie bardzo duzo rozpuszczonych gazow i spalin co ja dyskwalifikuje jako wode do morskieg. No chyba ze gdzies w gorach ale w Manchesterze bedzie kaplica Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi Zgłoś Napisano 20 Marca 2012 Tylko w jakim celu RO z deszczówki ? bo darmowa ? Cytuj Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czadol81 Zgłoś Napisano 20 Marca 2012 Mam podlaczone zbiorniki na ogrodzie do zbierania deszczowki i dlatego o tym pomyslalem ,ale pewnie tutaj tak jak Tester pisze w deszczowce bedzie cala tablica Mendelejewa a jeszcze na demna jest podejscie na lotnisko w manchesterze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch Zgłoś Napisano 20 Marca 2012 Mieszkałem jakiś czas temu w południowej walii w Swansea woda tam była super kamień nazębny schodził sam bez stomatologa, a w czajniku tylko kiślowaty osad Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kyzak Zgłoś Napisano 20 Marca 2012 Się śmiejecie ale u mnie deszczówka lecąca z altanki pokrytej papą, z rynną byle jaką jest czystsza wg TDS-u niż RO membranowe. Tylko kolor szary...pewnie to od pyłów, papy itp. Cytuj Obecnie suchy dok... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaspy Zgłoś Napisano 20 Marca 2012 Badałem temat jakiś czas temu na forum i odpuściłem. Mam pompę membranową w RO i według specyfikacji wymagane jest ciśnienie na wejściu. Co nie neguje faktu że pompę warto mieć, bo uzysk w stylu 1:1.5 to marzenie posiadaczy RO bez pompy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 20 Marca 2012 deszczowka ma w sobie bardzo duzo rozpuszczonych gazow i spalin co ja dyskwalifikuje jako wode do morskieg. No chyba ze gdzies w gorach ale w Manchesterze bedzie kaplica Woda z pod ziemi też może zawierać "ciekawe" gazy jak np metan, siarkowodór... W atmosferze miejskiej jest dużo niebezpiecznych gazów takich jak np tlenki azotu, tlenek węgla, ozon, są też sadze, nanorurki, fulereny, kwas solny, itp itd... - wszystko to tworzy zabójczą mieszankę. Z czystą wodą w okolicach miasta zawsze jest problem. Ta z deszczu jest brudna a ta z pod ziemi i z wodociągu nie jest wiele "lepsza". Może nie zabija zaraz po wypiciu ale zdrowa nie jest. Ludzie powinni mieć szczelne szamba ale w realnym świecie większość szamb w starych dzielnicach miasta i stare instalacje kanalizacyjne wcale nie są szczelne więc ścieki przenikają do wody. Wody z wodociągu wcale nie są "lepsze". Dlatego właśnie mamy filtry RO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darecky3 Zgłoś Napisano 20 Marca 2012 szambo jest szczelne przy odbiorze inspektoratu. Po wizycie uwienczonej certyfikatem uzytecznosci ludzie rozbijaja zalane dna butelek cienka warstwa betonu i po sprawie. Po co placic za wyproznianie. Nagminne schorzenie, do dzis czesto praktykowane. Cytuj 122x61x61 + sump cyrkulacja 2x6045 tunze H&S 150 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach