dziuso27 Zgłoś Napisano 22 Marca 2012 Witam..wlasnie kladlem sie spac...zerknalem na akwa i zauwazylem ze blazenek ma na boku glowy(pokrywa skrzeli)jakas plamke..zapalilem swiatlo...patrze a to jakas cholera do niego przyczepiona..widac bylo ze mu to przeszkadzalo bo zarzucal glowa,jakby chcial to zrzucic..wylowilem rybke i za pomoca wykalaczki delikatnie odkleilem to cos...przyznam ze byl naprawde wczepiony w skore rybki..wrzucilem do fiolki i zaczalem ogladac..okazalo sie ze jest napelniony krwia..zupelnie jak kleszcze...nigdy czegos takiego nie widzialem...!jako ze zyjatko male..nie bardzo wyszla mi fotka,ale da sie cos rozpoznac..wiecie co to za diabel..i czy rybie cos grozi teraz no i skad sie to wzielo??dodam ze diabelstwo jest strasznie szybkie..w fiolce az skacze nad wode..tak zasuwa..i jest twardawe-ma jakby pancerzyk.. Cytuj Kostka 70x70x55(270L)+sump 112L,LED 120W+4*24W T5,NewJet 2300,Tunze 7096+2x6055,Dolewka Zajac,Grzalka Eheim 150Watt,Bubble Magus 155Pro na igle AquaBee,Multi Kontroler made in china,dozownik Marine Magic,Resun 250g Ozonator Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość kapitan Zgłoś Napisano 22 Marca 2012 Poczytaj o isopodach. http://www.reefkeeping.com/issues/2002-05/rs/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jedikk1 Zgłoś Napisano 22 Marca 2012 alien! Cytuj 2011 30_Gallon_Nano_Reef 2015 2017 60_Gallon_Nano_Reef 20... SevenReefs.pl / Seven Reefs Instagram Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 22 Marca 2012 Ja bym nie uogolnial. Isopoda (Rownonogi) to olbrzymi rzad skorupiakow. Popularny Stonog murowy (stonoga) Oniscus asellus ktorego wszyscy znamy jest absolutnie niegrozny. Poczytaj lepiej o rodzinie rownonogow Cymothoidae w ktorej jest sporo rybich pasozytow. Ta Twoja wyglada na rodzaj Anilocra sp. Sporo informacji o pasozytniczych odmianach rownonogow znajdziesz np tu , w pracach profesora Rokickiego. Ogolnie o polskich rownonogach morskich mozesz tez poczytac w mojej publikacji pt "Isopoda Zatoki Puckiej" . Ciekawym pasozytem jest ten na zdjeciu od kapitana - w pysku ryby. Cymothoa exigua - potrafi zaatakowac jezyk ryby, ktory obumiera natomiast pasozyt zajmuje jego miejsce niejako wrastajac w miejsce bylego jezyka i zastepujac go calkowicie. Ryba w zasadzie uzywa pasozyta zamiast jezyka co podobno jej wcale nie przeszkadza. (ja bym tam nie chcial ) Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kośmid Zgłoś Napisano 22 Marca 2012 Obrzydziliście mi wieczór. Cytuj 90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
el_kocurro Zgłoś Napisano 23 Marca 2012 Jak to widzę coraz bardziej się boje wkładać rąk do słonej wody Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Leon Zgłoś Napisano 23 Marca 2012 Jest jeszcze Cirolanid isopod: one tak jak kiełże występuję w odmianach z jasnym i ciemnym pancerzem. (u mnie w akwarium jest jeden albo dwa i mają ciemny pancerz) Nie wiem co podgryzają ale ryby wyglądają na nie tknięte. Te łatwo rozpoznać bo mają spłaszczone pancerz, duże czarne oczy i poruszają się dużo szybciej niż kiełże. praktycznie nie możliwe do złapania. Żywią się rybą ale nie martwą tylko żywą. Powoli ją podgryzając. pełny artykuł po angielsku tutaj (tłumaczyć można przez google translate): http://www.reefs.org/library/article/clarke_shimek.html Kiedyś taki mały badziew ok 5mm mnie dziabnął w palca i muszę przyznać, że się zdziwiłem z jaką siłą to kąsa. Robalami się nie przejmujcie czymś czego naprawdę by się trzeba było obawiać to (bakterie) Necrotizing Fasciitis. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość kapitan Zgłoś Napisano 23 Marca 2012 Błazenek ;p Krewetki A te z okolic Zatoki Meksykańskiej podobno nie pogardzą nawet człowiekiem, strach zasnąć. Na szczęście mają bzika na punkcie Doritos... Więc jeśli zaatakuje was isopod, należy rzucić mu Doritos i uciekać w przeciwną stronę. A tak na poważnie to lepiej nie oblizywać rąk po grzebaniu w baniaku, bo pewnego dnia pójdziecie szczotkować zęby ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 23 Marca 2012 w morzu śródziemnym wylowilem rybe ktora miała w pysku ten syf. Dopiero teraz mam swiadomosc co to bylo. Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach