Skocz do zawartości
dziuso27

Pasozyt-rybi kleszcz??

Rekomendowane odpowiedzi

Witam..wlasnie kladlem sie spac...zerknalem na akwa i zauwazylem ze blazenek ma na boku glowy(pokrywa skrzeli)jakas plamke..zapalilem swiatlo...patrze a to jakas cholera do niego przyczepiona..widac bylo ze mu to przeszkadzalo bo zarzucal glowa,jakby chcial to zrzucic..wylowilem rybke i za pomoca wykalaczki delikatnie odkleilem to cos...przyznam ze byl naprawde wczepiony w skore rybki..wrzucilem do fiolki i zaczalem ogladac..okazalo sie ze jest napelniony krwia..zupelnie jak kleszcze...nigdy czegos takiego nie widzialem...!jako ze zyjatko male..nie bardzo wyszla mi fotka,ale da sie cos rozpoznac..wiecie co to za diabel..i czy rybie cos grozi teraz no i skad sie to wzielo??dodam ze diabelstwo jest strasznie szybkie..w fiolce az skacze nad wode..tak zasuwa..i jest twardawe-ma jakby pancerzyk..

dsc06366m.jpg

Kostka 70x70x55(270L)+sump 112L,LED 120W+4*24W T5,NewJet 2300,Tunze 7096+2x6055,Dolewka Zajac,Grzalka Eheim 150Watt,Bubble Magus 155Pro na igle AquaBee,Multi Kontroler made in china,dozownik Marine Magic,Resun 250g Ozonator

4966_4997.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym nie uogolnial. Isopoda (Rownonogi) to olbrzymi rzad skorupiakow. Popularny Stonog murowy (stonoga) Oniscus asellus ktorego wszyscy znamy jest absolutnie niegrozny. Poczytaj lepiej o rodzinie rownonogow Cymothoidae w ktorej jest sporo rybich pasozytow. Ta Twoja wyglada na rodzaj Anilocra sp.

Sporo informacji o pasozytniczych odmianach rownonogow znajdziesz np tu , w pracach profesora Rokickiego. Ogolnie o polskich rownonogach morskich mozesz tez poczytac w mojej publikacji pt "Isopoda Zatoki Puckiej" :thumbup: .

Ciekawym pasozytem jest ten na zdjeciu od kapitana - w pysku ryby. Cymothoa exigua - potrafi zaatakowac jezyk ryby, ktory obumiera natomiast pasozyt zajmuje jego miejsce niejako wrastajac w miejsce bylego jezyka i zastepujac go calkowicie. Ryba w zasadzie uzywa pasozyta zamiast jezyka co podobno jej wcale nie przeszkadza. (ja bym tam nie chcial :rambo:)

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obrzydziliście mi wieczór.

90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to widzę coraz bardziej się boje wkładać rąk do słonej wody :wallbash:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Leon

Jest jeszcze Cirolanid isopod:

cirolanid.jpg

one tak jak kiełże występuję w odmianach z jasnym i ciemnym pancerzem. (u mnie w akwarium jest jeden albo dwa i mają ciemny pancerz) Nie wiem co podgryzają ale ryby wyglądają na nie tknięte.

Te łatwo rozpoznać bo mają spłaszczone pancerz, duże czarne oczy i poruszają się dużo szybciej niż kiełże.

praktycznie nie możliwe do złapania. Żywią się rybą ale nie martwą tylko żywą. Powoli ją podgryzając.

pełny artykuł po angielsku tutaj (tłumaczyć można przez google translate):

http://www.reefs.org/library/article/clarke_shimek.html

Kiedyś taki mały badziew ok 5mm mnie dziabnął w palca i muszę przyznać, że się zdziwiłem z jaką siłą to kąsa.

Robalami się nie przejmujcie :) czymś czego naprawdę by się trzeba było obawiać to (bakterie) Necrotizing Fasciitis.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kapitan

Błazenek ;p

pretty-isopod.jpg

17241_262124435210_690615210_4877832_3690766_n.jpg

Parasitic-isopod-Cimothoa-sp.-Parasitism-in-the-mouth-of-the-anemonefish-Amphiprion-clarkii.jpg

nemo5.jpg

Krewetki

Hippolyte-with-isopod-parasite-02-1810.jpg

Isopod-Bopyridae-sp.-Parasite-of-the-shrimp-Periclimenes-imperator-causes-the-swelling-of-gill-chamber.jpg

A te z okolic Zatoki Meksykańskiej podobno nie pogardzą nawet człowiekiem, strach zasnąć.

isopod_450.jpg

unknown.jpg

Na szczęście mają bzika na punkcie Doritos...

doritos_late_night_tacos_at_midnight2.jpg

Więc jeśli zaatakuje was isopod, należy rzucić mu Doritos i uciekać w przeciwną stronę.

44213d1239579005-giant-isopod-isopod2.jpg

:harhar::harhar::harhar:

A tak na poważnie to lepiej nie oblizywać rąk po grzebaniu w baniaku, bo pewnego dnia pójdziecie szczotkować zęby ...

:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w morzu śródziemnym wylowilem rybe ktora miała w pysku ten syf. Dopiero teraz mam swiadomosc co to bylo.

LED Maxspect, Tematy lufta

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.