siwy811 Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2012 Witam, mam do Was pytanie co do PO4, i od razu zanim zadam pytanie powiem ze czytalem mnostwo postow, i czytajac doszedlem do wniosku ze kazdy jest inny, tyle metod ze niewiadomo jaka wybrac . wiec, akwarium ma 11 miesiecy 84ltr w nim prawie same sps lps kilka grzybkow + zontasow, parametry: zasolenie 1.025, temp 26, Ca 440, Mg 1350, kH 9.2 -te testy sa od salifert, NO3 0 -od seachem, no i PO4 0.06 testami Red Sea programu reef care, no i za chiny nie chce zejsc, wiem ze jak jest zerowy no3 to po4 nie zbijesz ale nie chce tez sztucznie podbijac tego no3. woda przeplywa przez filtr z weglem, rowaphos + purigen co dwa tygodnie prodibio bioclean salt nano, codziennie 1.5 ml NO3PO4-X Red Sea, oswietlenie 4x 24W 2x blue+ i 2 reef white 14k + 12W cree led, cyrkulacja 2x tunze 1800/h, dodam ze akry ladnie wybarwione, hystrix dostalem brazowa a od kilku tygodni zaczela wybarwiac sie na jaskrawo rozowy, moge powiedziec ze korale rosna w oczach, a nie ze mi sie wydaje, jedyny problem to te glony na szybach musze czyscic co drugi dzien czasem codziennie i gdzie niegdzie czerwone na skalach, ach karmie jedna kostka artemii dziennie 4 malusie rybki a korale co drugi dzien na przemian coral snow, live phytoplankton i suchym pokarmem dla sps od DD. Doradzcie co zrobic z tym PO4, prosze... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kubaaas Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2012 Daj wiecej Rowy Cytuj 1248l+700l (3x400W+6x39W, BK250, 2x8000l/h obieg, 60X Tunze cyrkulacja i inne graty...) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rekin Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2012 skoro gloniska rosną to No3 0 jest zapewne wynikiem konsumpcji. Cytuj Wreszcie zdymisjonowana..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2012 siwy - te zaleznosci co do stosunku PO4 do NO3 maja znaczenie tylko w metodach probiotycznych np VSV. Duzo latwiej jest zbic samo PO4 niz samo NO3. Z jednej strony jesli korale sa pieknie wybarwione to nie ma co sie stresowac. Z drugiej strony zakladajac ze testy sa dobre to zrob aktywny przeplyw przez filtr z rowa czy phosguardem, wsyp potrojna dawke, wyjmij wegiel i plucz mrozonki - gwarantuje poprawe Szyby beda do czyszczenia zawsze co pare dni - nawet przy zerowych parametrach nutrientow. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
siwy811 Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2012 doje potrojna dawke na moj litraz i wymieniam go co 5 6 tygodni czasem czesciej, wiec wydaje mi sie ze dosyc go daje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
siwy811 Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2012 siwy - te zaleznosci co do stosunku PO4 do NO3 maja znaczenie tylko w metodach probiotycznych np VSV. Duzo latwiej jest zbic samo PO4 niz samo NO3. Z jednej strony jesli korale sa pieknie wybarwione to nie ma co sie stresowac. Z drugiej strony zakladajac ze testy sa dobre to zrob aktywny przeplyw przez filtr z rowa czy phosguardem, wsyp potrojna dawke, wyjmij wegiel i plucz mrozonki - gwarantuje poprawe Szyby beda do czyszczenia zawsze co pare dni - nawet przy zerowych parametrach nutrientow. heh, wiem ze szyby beda do czyszczenia co kilka dni, ale zastosuje sie do Twojej rady wywale wegiel i purigen zostawie tylko rowaphos, a mrozonki plucze od zawsze... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rekin Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2012 łeee myślałem, że tobie chodzi o gloniska na szybie, a nie o nalot. Cytuj Wreszcie zdymisjonowana..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
siwy811 Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2012 siwy - te zaleznosci co do stosunku PO4 do NO3 maja znaczenie tylko w metodach probiotycznych np VSV. Duzo latwiej jest zbic samo PO4 niz samo NO3. Z jednej strony jesli korale sa pieknie wybarwione to nie ma co sie stresowac. Z drugiej strony zakladajac ze testy sa dobre to zrob aktywny przeplyw przez filtr z rowa czy phosguardem, wsyp potrojna dawke, wyjmij wegiel i plucz mrozonki - gwarantuje poprawe Szyby beda do czyszczenia zawsze co pare dni - nawet przy zerowych parametrach nutrientow. mowilem juz o tym n poczatku, ale leje tez NO3PO4-X Red Sea to jest tez na bazie alkoholu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darecky3 Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2012 a jak dlugo stosujesz NO3PO4-X? Miales juz inwazje cyjano po tym? Prawie u wszystkich sie ono pokazuje po tym cudnym specyfiku. Cytuj 122x61x61 + sump cyrkulacja 2x6045 tunze H&S 150 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
siwy811 Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2012 a jak dlugo stosujesz NO3PO4-X? Miales juz inwazje cyjano po tym? Prawie u wszystkich sie ono pokazuje po tym cudnym specyfiku. okolo 3 miesiecy, i pierwsze slysze ze cyjano po tym wyskakuje, owszem mialem cyjano ale duzo wczesniej zanim zaczalem uzywac no3po4-x. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darecky3 Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2012 okolo 3 miesiecy, i pierwsze slysze ze cyjano po tym wyskakuje, owszem mialem cyjano ale duzo wczesniej zanim zaczalem uzywac no3po4-x. nawet go uzylem zeby go sztucznie wywolac i wywolalem. Widocznie twoj baniaczek ma juz swoj mocny "immu-system".Pogratulowac Cytuj 122x61x61 + sump cyrkulacja 2x6045 tunze H&S 150 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yendruu Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2012 Jeśli NO3=0 a PO4 0,06 to ja bym nie płukał mrożonek, ew skręcił odpieniacz na sucho. NO3 powinno wzrastać, co spowoduje spadek PO4. Cytuj 50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
siwy811 Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2012 Jeśli NO3=0 a PO4 0,06 to ja bym nie płukał mrożonek, ew skręcił odpieniacz na sucho. NO3 powinno wzrastać, co spowoduje spadek PO4. Tez o tym samym pomyslalem, zobaczymy za kilka dni, czy jedzie w dol, wywalilem juz wegiel i purigen zostawilem tylko rowaphos + wata podkrece troche odpieniacz i zobaczymy w jakim kierunku to pojdzie, tez nie chce za bardzo kombinowac bo akwa dosyc dobrze funkcjonuje i jestem naprawde zadowolony z przyrostow i wybarwien... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2012 zrob test na PO4 w wodzie po plukaniu mrozonek - zobaczysz czmu mowie zeby je plukac Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kubaaas Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2012 zrob test na PO4 w wodzie po plukaniu mrozonek - zobaczysz czmu mowie zeby je plukac Na pewno plukac? Ja płucze ale po poniższym artykule zastanawiam sie czy to ma sens... http://www.advancedaquarist.com/2012/3/chemistry Wrzuce to jako oddzielny watek. Cytuj 1248l+700l (3x400W+6x39W, BK250, 2x8000l/h obieg, 60X Tunze cyrkulacja i inne graty...) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yendruu Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2012 Tez o tym samym pomyslalem, zobaczymy za kilka dni, podkrece troche odpieniacz i zobaczymy w jakim kierunku to pojdzie, tez nie chce za bardzo kombinowac bo akwa dosyc dobrze funkcjonuje i jestem naprawde zadowolony z przyrostow i wybarwien... Nie zmieniaj dwóch rzeczy na raz bo nie będziesz wiedział co zadziałało U mnie niepłukanie pomogło. Cytuj 50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2012 Nie rozumiem. Skoro NO3 = 0 a PO4 =0.06 to po co Siwy ma nie plukac mrozonek skoro sa one zrodlem PO4? Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yendruu Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2012 Nie rozumiem. Skoro NO3 = 0 a PO4 =0.06 to po co Siwy ma nie plukac mrozonek skoro sa one zrodlem PO4? No dlatego, że są też źródłem NO3 Cytuj 50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommi36 Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2012 Jak dla mnie jedynym lekarstwem na to dziadostwo czyli glony nitkowate na szybach,jeśli się nie chce człowiekowi płukac mrożonek i czyścic szyb a przy okazji się trochę papu dla korali przesypie jest vodka! Oczywiście z umiarem, ale dzięki niej to się rozwija taka konkurencja pokarmowa dla glonów, że nie mają szans.Po tygodniu stosowania po prostu rozpuściły się!I nie to,że stosuje tydzień,ale pół roku i widzę same korzyści. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2012 brawo tommi - "konkurencja pokarmowa" - klucz do rozwiazania wielu problemow w akwarium. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommi36 Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2012 Wielu jest akwarystów i wiele jest ich problemów z baniakiem,każdy stosuje własne,sprawdzone metody naprawiania swoich błędów oraz prowadzenia baniaka. Jeśli jest skuteczna metoda, która nie szkodzi żadnym moim zwierzakom w akwa a skutecznie obniża poziom PO4 i co za tym idzie niszczy glony to czemu nie stosowac?Ja leję wódkę ktoś inny stosuje biopellety, ktoś adsorbery,piszę co się u mnie sprawdza a co może naprowadzic kogoś na właściwą drogę, po to właśnie jest to forum! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach