emler233 Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 2012 Witam mam takie pytanie gdzie najlepiej zamontować zawór ze spływu wody. Czy może być zamontowany zaraz za pudełkiem przelewowym czy jak najdalej od pudełka. Mam mało miejsca w szafce bo to będzie drugie akwa podłączone pod już działające. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirekaju Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 2012 Witam mam takie pytanie gdzie najlepiej zamontować zawór ze spływu wody. Czy może być zamontowany zaraz za pudełkiem przelewowym czy jak najdalej od pudełka. Mam mało miejsca w szafce bo to będzie drugie akwa podłączone pod już działające. Niema rużnicy zamontuj tak abyś miał do niedo dość dobry dostęp. Ja gdy wygospodaruję troche czasu i zabiore się za wymiane starego cieknącego, ciężkiego w regulacj kulowca wymienie na: http://www.sklep.aquamedic.pl/zawor-bramowy-fi32.html Być może będzie lepszy,ale to dopiereo się okaże-cenowo niema rewelacji. Cytuj MÓJ KAWAŁEK OCEANU: KoTm lutego 2013 trzy-lata-minely moje pierwsze akwarim Blekitna-glebia 1500 w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 2012 Im nizej zamontujesz zawor, tym dluzszy odcinek rury bedzie zalany i tym ciszej bedzie woda splywala, bo ten zalany odcinek nie bedzie halasowal Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirekaju Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 2012 Im nizej zamontujesz zawor, tym dluzszy odcinek rury bedzie zalany i tym ciszej bedzie woda splywala, bo ten zalany odcinek nie bedzie halasowal Ja zawór mam zaraz pod śrubunkiem z przelotu, tyle że woda ze spływu ląduje w skarpete filtracyjną przy dnie sumpa i jest cicho. Cytuj MÓJ KAWAŁEK OCEANU: KoTm lutego 2013 trzy-lata-minely moje pierwsze akwarim Blekitna-glebia 1500 w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 2012 Im nizej zamontujesz zawor, tym dluzszy odcinek rury bedzie zalany i tym ciszej bedzie woda splywala, bo ten zalany odcinek nie bedzie halasowal Dokładnie to samo chciałem napisać,poza tym sam na razie nie mam,ale polecam bramowy z racji dokładnej regulacji.Ja ze swoim już miesiąc się bawię. Cytuj http://nano-reef.pl/...__1#entry380116 było http://nano-reef.pl/...__1#entry214523 było http://nano-reef.pl/...rojekt-nano-30/ było http://www.sma.org.p...tawiam+zbiornik było Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
emler233 Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 2012 A koniec rury lepiej zanurzyć czy nie. Teraz mam jakieś 3 cm nad woda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 2012 Zanurzyc i zapomniec Mozesz nalozyc na samym dole kolanko, to troche wzmocni lub ukierunkuje cyrkulacje w sumpie. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirekaju Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 2012 Zanurzyc i zapomniec Mozesz nalozyc na samym dole kolanko, to troche wzmocni lub ukierunkuje cyrkulacje w sumpie. Dokładnie a co sądzisz o założenieu skarpety na spływie? Ja używam już ok roku. W sumpie kryształ żadnyhch syfów i brudów niema, tyle że skarpeta po trzech dniach do pralki bez proszku i od nowa filtruje. Super sprawa, rure najlepiej poniżej lustra wody do będzie zupełna cisza. Cytuj MÓJ KAWAŁEK OCEANU: KoTm lutego 2013 trzy-lata-minely moje pierwsze akwarim Blekitna-glebia 1500 w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
emler233 Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 2012 To jak koniec rury będzie pod woda to mogę zawór dac zaraz za pudełkiem? to nie będzie słychać spływu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 2012 W rurze miedzy zaworem a poziomem wody w sumpie bedzie przez dluzszy czas powietrze i bedzie slychac chlupot wody, dlatego im nizej tym lepiej. Mirek, skarpety nie uzywam to i nie musze nic prac. Co pare miesiecy robie podmiane, sciagajac nadmiar nieszkodliwego detrytusu z sumpa. Reszte podmian prosto z akwarium, jedynie co kilka miesiecy z komina... Tam sie zbiera... Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
emler233 Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2012 Dzisiaj zalalem akwarium i uruchomilem obieg wszystko fajnie działa tylko słychać jak woda spływa z pudełka jak jest zawór otwarty na max. a jak go trochę przykrece to nic nie słychać tylko poziom w akwa się podnosi. Czy jest to normalne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2012 Powinna byc druga rura, jako rewizja. Pierwsza przymykasz a druga powinno minimalnie "kapac". Bez drugiej rury, stosowanie zaworu jest ryzykowne. Dlatego w kominach mamy dwie lub trzy rury. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
emler233 Zgłoś Napisano 24 Kwietnia 2012 Mam druga rurę i jest jako rewizja. To zaworem mogę ustawić poziom wody w akwarium? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirekaju Zgłoś Napisano 25 Kwietnia 2012 Mam druga rurę i jest jako rewizja. To zaworem mogę ustawić poziom wody w akwarium? Tak -pompa wode pompuje z supa cały czas z taką samą siłą a poziom w akwa właśnie zaworem na spuście regulujesz. Cytuj MÓJ KAWAŁEK OCEANU: KoTm lutego 2013 trzy-lata-minely moje pierwsze akwarim Blekitna-glebia 1500 w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach