Tester Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 2012 Witam, Potrzebuje pomocy w sprawie lampy HQI. Pod nowe akwarium mam lampe SilverSun 2x250W + 2x54W. Lampe kupilem w super cenie jednak bylem poinformowany ze lampa wymaga drobnej naprawy. Otoz po wlaczeniu lampy jeden zarnik rozjasnial sie prawidlowo a drugi zapalal sie od razu duzo jasniej , mrugal raz na niebiesko raz na zolto po czym wylaczal sie na 1 minute i od nowa... Jak rozebralem lampe okazalo sie ze od temperatury pokruszyly sie kostki i ogolnie lampa wymaga lepszej renowacji. Myslalem ze problemem sa balasty (magnetyczne) ale Chodi sugerowal ze to raczej zaplonnik. Te balasty wedlug mnie sa w zlej kndycji i chcailem je wymienic tak czy siak. Okazuje sie ze nie moge trafic na takie parametry przy tych samych rozmiarach i to sie sprawa rozbija. Maksymalna wysokosc i dlugosc to 7cm i 15cm. Wieksze sie nie zmieszcza. Pomyslalem o balastach elektronicznych. I tu mam pytania do specjalistow: 1 Czy elektroniczny balast ma w sobie te dodatkowe startery czy zaplonniki? Znaczy czy elektroniczny balast podlaczam juz bezposrednio do zarnika? 2 Czy wszystkie tak maja czy to cecha indywidualna danego balastu i ewentualnie po czym to poznac? Pozdrawiam Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akvarius Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 2012 witam jeśli chodzi ci o elektroniczne to wszystko wyrzucasz i w elektroniku masz 4 gniazda 2 wejścia i w2 wyjścia na żarnik nie pomylisz nic więcej dodatkowo od razu zastosuj wentylatory bo będzie ci się wyłączać termiki ,jeśli chcesz zostawić stare 1 sprawa poskładaj to do kupy zamień żarniki miejscami jeśli nadal tak będzie się działo na tym samym żarniku to znaczy żarnik do wymiany, jeśli po zmianie miejsca nadal to samo gniazdo to zapłonnik 40 zł szt Cytuj Akwarium 150*65*60 ,sterowanie iks, reaktor vertex ,odpieniacz ,250 bk vertex,filtr vertex1,5 ,vertex filtr Biopallets XL, ,oświetlenie - 8*80w t5 ,cyrkulacja 2*6105,+multi7095, obieg BK 8500 http://nano-reef.pl/....-ceramiki/ ,http://nano-reef.pl/.., zapraszam po szczepki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nemo Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 2012 to sie nazywa TUZ - tyrystorowy układ zapłonowy. to co opisujesz to najczęściej obiawy awarii żarnika... Cytuj 1100 l. w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 19 Kwietnia 2012 znalazlem takie balasty firmy tridonic. Pierwszy kosztuje 47 funtow drugi 60 funtow. -Link do strony producenta Kto mi powie ktore kupic? Pozdro Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 20 Kwietnia 2012 nikt nie wie czy te balasty sie nagaja? Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zachu Zgłoś Napisano 20 Kwietnia 2012 pewnie oba sie nadaja, ja bym bral ten bez odciecia temperatury. taki z odcieciem mi sie wylaczal w lecie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 20 Kwietnia 2012 a czemu one na zdjeciach maja cztery zlacza? Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zachu Zgłoś Napisano 21 Kwietnia 2012 a nie 2 gniazda, po 2 zlacza? dwa kable wchodza dwa wychodza.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach