Skocz do zawartości
komar3333

[525L] Moja kropelka oceanu

Rekomendowane odpowiedzi

Ja jak zwykle,z resztą od lat będę bronił szafki z płyty wiórowej bo to dobry materiał.Jeśli ktoś miał problem z tym to tylko z swojej winy lejąc dziennie po niej wodą.Miałem swoje przez lata i szły z czystym sumieniem do następnych klientów.Poza tym przypomnę,stoi baniak 1500L od 9 lat na samej płycie wiórowej mojego wykonania jakoś z tym nie ma problemu.Jak ktoś boi się postawić akwarium na takiej szafce to proszę zobaczyć firmowe szafki,które są tak ażurowe,że aż strach,jednak stoją na tym baniaki.

W tej szafce brakuje tylko pleców z płyty meblowej,inaczej jak kolega wspomniał wcześniej może się złożyć.Moje postawiłem na stelażu ze względu na miejsce.

Ja ostatnio "wyczaiłem" płytę która rewelacyjnie nadaje się pod akwaria, żadna woda jej krzywdy nie zrobi...

U nas stosują tą płytę w zabudowie podłóg naczep samochodowych..

Z tym że jest to brązowa sklejka .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cała ta burza która powstała zaczęła się od Napisania Przez CNCRob "Tak się kończy wyjmowanie odpieniacza z systemu." Z czy się nie zgadzam, bo kolega w chamski sposób cały czas odpisuje i udowadnia brak mojej wiedzy, choć sam za dużej nie ma. I jeszcze jedno to ze zrobię jakąś literówkę, nie znaczy że nie wiem o co chodzi.

Innym osobą bardzo dziękuję za wyrażenie swojej opinii. Są bardzo cenne i przydatne. Wszystkim nam zależy na dobru zwierząt w naszych akwariach.

Chciałbym aby osoby czytające mój temat zrozumiały pewne rzeczy, a nie "jechały" schematami jak wszyscy. Otwórzmy oczy. Po pewnym czasie mimo że warunki są świetne wyniki idealne mamy nie wiadomo z kąt Plagę i nie mówię o moim akwarium ale o akwarium prowadzonym przez kilka lat. Nie chcę nikomu mówić co ma robić, ale niech rozważy różne możliwości które istnieją. Mój cel to obalenie pewnych stereotypów prowadzenia akwarium na które inni nie mają odwagi pisać i się "kłócić" choć wolę rozmawiać i argumentować swoje postępowania ;) Wielu na tym forum zaczynało jak ja i kończyło na tym etapie. Jeśli mi się nie uda to przyznam się do błędu i wyższości techniki XXI wieku.

Mojemu systemowi pomogło to co zrobiłem. A co będzie dalej czas pokaże. :) Ja jako niewielu pokazałem z czym musiałem się uporać, co straciłem, co mi pomogło i jak na tą chwilę wygląda wszystko. Jeśli wyniki się nie zmienią nic nowego nie będę wkładał, ewentualnie zrobię akwarium na miękko bo na to pozwoli tylko mi mój system. Jeśli będzie lepiej, to kto wie, może dołożę oświetlenia i zawitają SPS które mi się marzą.

Moim jedynym błędem jaki zrobiłem na samym początku było wprowadzenie do bardzo młodego systemy od razu całej obsady jaką chciałem mieć. W celu uniknięcia agresji między rybami podczas wpuszczania pokolców. Teraz widzę że się pogonią i im przechodzi po pewnym czasie. Doświadczenie i wiedza jest bezcenna, za to cenię wielu morszczaków na tym i innych forach. Jako młody przeczytałem bardzo dużo i bardzo dużo na pewno jeszcze nie wiem. Ale jak już pisałem czas pokaże co będzie się działo w moim akwarium.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Slawek,

ta plyta to inna bajka :thumbup: Mialem z takiej blat. Nie do ruszenia.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cała ta burza która powstała zaczęła się od Napisania Przez CNCRob "Tak się kończy wyjmowanie odpieniacza z systemu." Z czy się nie zgadzam, bo kolega w chamski sposób cały czas odpisuje i udowadnia brak mojej wiedzy, choć sam za dużej nie ma. I jeszcze jedno to ze zrobię jakąś literówkę, nie znaczy że nie wiem o co chodzi.

daj mi cytaty wypoiwiedzi w ktorych bylem chamski albo nie oskarzaj mnie. Ponadto skoro caly czas piszesz o rzeczowych wypowiedziach to odpowiedz w koncu, dlaczego przy tak cudownym systemie nie masz NO3 na poziomie 0 ????

Akwarium:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

daj mi cytaty wypoiwiedzi w ktorych bylem chamski albo nie oskarzaj mnie. Ponadto skoro caly czas piszesz o rzeczowych wypowiedziach to odpowiedz w koncu, dlaczego przy tak cudownym systemie nie masz NO3 na poziomie 0 ????

1. Kolego czas pokaże. ;) Każda Twoja wypowiedz jest atakiem na mnie. Napisz coś w końcu w stylu że nie zadziała bo ja mam coś podobnego i to nie działa u mnie i będzie ok, a nie szukasz dziury w całym.

2. Miałem no3 na poziomie 50, o tym zapomniałem wspomnieć Gdy zastosowałem AS + odpieniacz dino zeszło, a no3 spadło do 3. Po wyjęciu odpieniacza podeszło do 5 i utrzymuje się tak od 2 tygodni. Dlaczego nie mam no3 0?? AS działa poprawnie od około 1 miesięcy, wszystko się rozkręca i z czasem będzie Twoje upragnione zero. Ponieważ zadziała AS albo DSB. Przypominam że w akwarium pusto nie jest, 5 dużych ryb o innych nie wspomnę, trochę syfi wodę.

Edytowane przez komar3333 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i mamy kolejny tydzień.

Czyszczenie UAS

gallery_13524_2012_1400614.jpg

gallery_13524_2012_624567.jpg

Jak widać na zdjęciach, przyrosty alg na UAS są dużo mniejsze niż na AS który czyściłem tydzień temu. Chyba jednak zrezygnuję z UAS i przedłużę spływ tak żeby zrobić jednak drugi AS. Będą wtedy 2 równe panele formatu A4.

Zrobiłem również testy

Kh 8

Mg 1380

Ca 500

No3 3 SPADA !!!!

Po raz kolejny trafiła do mnie rybka która nie była mile widziana u kogoś innego i znalazła u mnie azyl.

Dostałem wczoraj rano kolejnego pokolca tym razem białobrody bardzo ładna M ma ok 12 cm. Na dzień dobry dostał łomot od xanthurum i żółtka, popołudniu było zdecydowanie lepiej rybki pływały razem, problem walki powrócił wieczorem.

Białobrody je tylko mrożonki, a raczej podskubywał tylko solowca i kryl natomiast spirulinę i algi nori niestety go nie interesują. Nie wiem jak zachęcić go do najważniejszego pokarmu dla pokolców.

Moje pokolce są grubiutkie, zwłaszcza nori, a białobrody widać na nim leciutki zarys kręgosłupa, ważne że nie ma zapadniętego brzucha i je chociaż te mrożonki. Na razie nie dostał kropek. Jak wpuszczałem doris dostała na drugi dzień parę kropeczek i tak utrzymywało się przez 2 tygodnie, wyleczyłem ją czerwonymi płatkami dla paletek z czosnkiem, chyba Tropical. Od tego czasu nie dostała żadnej kropki. Więc dziś dowiemy się pewnie czy białobrody dostanie kropek. Jeśli dostanie to coś czuje że nie będzie tak łatwo jak z doris która, aż się trzęsie za pokarmem w płatkach.

Jak naładują mi się baterię do aparatu zrobię parę zdjęć.

gallery_13524_2012_2166192.jpg

gallery_13524_2012_3837297.jpg

gallery_13524_2012_3522472.jpg

gallery_13524_2012_1996596.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na razie białobrody ma kiepski apetyt. Je tylko solowca. Włożyłem z refugium trochę glonów to też podskubał ale bez większego entuzjazmu je zjadał. Cieszy mnie fakt że mija 3 dzień i nie ma żadnej kropki ;) Mam nadzieję że się oswoi i będzie przyjmował pokarm jak każdy pokolec czyli łapczywie.

W weekend Zawitają pierwsze sps:

I.seriatorpora zielona fluo

II.stylopora fiolet,

III.malutka szczepka zielonej acry

Akwarium wygląda tak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obsadź może jakimiś twardzielami te akwarium, bo na razie widzimy że masz te UAS i tyle , fakt pozbyłes się kłopotów z cyjano, dino ale co dalej, nie jestem jakimś przeciwnikiem tej metody ale widziałem już akwaria w których był stosowany AS i powiem szczerze że kolory akropor jaj nie urywały - rosły bo rosły ale ich kolory pozostawiały wiele do życzenia. Być może metoda się sprawdza przy miękkich i LPSach.

.:: 300L ::.

44b76ffc60a5d020.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładnie, duża poprawa, widać AS robi dobrą pracę :thumbup:

Dopinguje gorąco z SPSami, myśle że dasz radę :)

250L SPS, ATI sunpower 6x39, Schuran 150, Tunze 6095 + 7092, 2xRW8, Jebao WP 25

Poprzedni zbiornik 130L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...225#entry375225

Obecnie 250L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...097#entry416097

pppzm.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mała aktualizacja.

Do akwarium wsadziłem małe szczepki sps:

Seriatopore zieloną

Stylopore fioletową

Montipore stalową

I to tyle z radości po paru dniach, dokładnie 5 dni temu miałem małą przygodę i przyznam otwarcie przydałby mi się odpieniacz... A mianowicie nie miałem prądu przez całą noc. A dzień przed wyczyściłem AS dokładnie z glonów. Rano jak włączyli prąd wszystkie rybki miałem wysypane, strasznie ciężko oddychały, jedynie co zdążyłem zrobić to ustawiłem cyrkulację tak aby dawała prosto w górne lustro wody, no i musiałem jechać do pracy na 12h zmianę. Jak wróciłem nie było dużo lepiej. Ryby dalej strasznie ciężko oddychały. Włączyłem oświetlenie 24h w refugium i nad AS, W sumpie podłączyłem pompkę napowietrzająca która została mi po słodkowodnym akwarium. tak chodziło to przez 4 dni. Dziś rano już jest powiedzmy dużo lepiej. Rybki oddychają normalnie, wysypka zniknęła ze wszystkich ryb oprócz Białobrodego.

Wynik no3 niestety wzrósł przez te 5 dni do 10 mam nadzieję że jeszcze nie podejdzie ;( Więc zabawa z No3 rozpoczyna się od nowa.

Co do korali nie zauważyłem zmian.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i aktualizacja.

Podkreślam Piszę szczerą prawdę co się dzieje z akwarium.

Sps niestety poleciały ;( Reszta korali ma się dobrze, nawet zauważyłem że miękkie korale jak by lepiej rosną. Chcę kupić jeszcze xenie czytałem że wyciąga z wody no3 bo szybko rośnie. No3 na tą chwilę wzrosło do 25. Wszystkie ślimaki jakie miałem padły, to one podwyższyły mi jeszcze no3. Poczytałem trochę o laniu wódki aby obniżyć no3 ale bez odpieniacza nie zaryzykuję czasem przez bakterie zrobi się znowu zaduch. Na Skrobaczkach glony rosną jak szalone, w refugium glony też mają rekordowe przyrosty. Mam nadzieję że moja metoda filtracji poradzi sobie z wysokim no3. Na górnej warstwie DSB mam troszkę bladego cyjano. Oznaka że DSB dojrzewa i jest praktycznie nie wydajne. Rybki wszystkie wróciły już do formy, nie mają żadnych kropek. No i jeszcze jedno chcę kupić jakiś agregat żeby sytuacja się nie powtórzyła. Bo brak prądu w naszym hobby to klęska.

Co do dziwnych rzeczy dziejących się w moim temacie i ludzi mających pretensje o to że ktoś usuwa ich posty, niestety ja za to nie odpowiadam. Mój temat wzbudził duże kontrowersje i nie wszystkim podoba się to co robię i mówię o systemach filtracyjnych w naszych akwariach.

Odpowiadając na pytania odnośnie sprzedaży akwarium. Tak akwarium jest na sprzedaż, idę na swoje i potrzebuję pieniędzy. Sprzedam całość wraz z odpieniaczem za min 5 tys zł. Jeśli ktoś nie kupi całości to akwarium zostaje ze mną. W dodatku myślę o zrobieniu z mojego akwarium głównego sumpa, a akwarium główne zrobić zdecydowanie mniejsze ok 250l tak aby stosunek wynosił 1:2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aktualizacja ;) Na razie jeszcze bez zmian.

Do akwarium Trafiają korele miękkie i w takie pójdę. Azotany cały czas na poziomie 25 czyli dużo ;) Ale mi to już teraz nie przeszkadza. Korale miękkie mają się dobrze rybki też. Co do skrobaczek bez zmian co tydzień skrobię jedną. Glony rozrastają się nadwyżkę skarmiam dla pokolców które chętnie zjadają wszystkie glony z refugium. Akwarium Prawie samo wystarczalne;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To walnij jeszcze foto :-) i aktualizacja zaakceptowana :-D

Pozdrawiam!

wysłane z telefonu.

TOTM ---> http://reefhub.pl/mikolaj-szostak-mixeer-1000l-z-myslenic/

Moje akwarium ---> http://nano-reef.pl/...120#entry664781

Mój kanał Youtube ---> http://www.youtube.com/user/mixeer0700

SPRZEDAM SPRZĘT PO LIKFIDACJI AKWA ---> 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój cały sump z DSB i Refugium i Algeascrubberem:

gallery_13524_2012_4017896.jpg

gallery_13524_2012_4807698.jpg

gallery_13524_2012_3770428.jpg

gallery_13524_2012_2558891.jpg

gallery_13524_2012_2568149.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mała aktualizacja

Od czasu kiedy nie miałem prądu NO3 cały czas na poziomie 25;( W dodatku od tego czasu wszędzie znajduje się pełno detrytusu głównie na skałach i na glonach w refugium. Jeśli nie sprzedam 2 z pięciu pokolców ( xanthurum i borsuka) oraz anthiasów huthi jakie mam będę musiał wstawić odpieniacz gdyż refugium i DSB są za młode i nie oczyszczają mi tak wody jak bym tego chciał przy mojej dużej obsadzie rybek ;) Ale poczekam jeszcze ponad miesiąc. Może się coś zmieni i DSB ruszy. A jeśli nie to:

Do tego celu muszę mieć większy sump bo obecny jest za mały w miejscu gdzie miałem odpieniacz mam teraz DSB i odpieniacza już nie zmieszczę zatem mam mały projekt sumpa w głowie o wymiarach 100x50x40. Trzykomorowy I AS na spływie + Odpieniacz będzie Diy samoróbka + skały II duuuże DSB i refugium III pompy obiegowe i może siporex. Jeśli będzie odpieniacz na pewno będzie chodził tylko gdy będzie zapalone światło nad akwarium głównym gdyż przyzwyczaiłem się do Ciszy jaka panuję w pokoju bez odpieniacza;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety Padł po tych moich wahaniach wody i w dodatku miałem straszne problemy z wyżywieniem tego osobnika. Jak sprzedam 2 pokolce i anthiasy to kupie białobrodego. Będą wtedy 3 pokolce na moje akwarium ok 600 l. Żółtek, Doris, Białobrody potem Chelmon, parka błazenków , parka garbików, wargatek i babka. I nic innego nie będzie wpuszczane.Zdecydowałem że Idę w korale miękkie parametry wody jak i oświetlenie będą dobre.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie chce pisać "a nie mówiłem" - dsb, refugium i AS świetnie sobie radzi, ale tylko z małą ilością ryb ! :) - to było do przewidzenia przy tej osadzie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałem spróbować, ale przy takiej obsadzie i młodym DSB nie da rady. No3 stoi w miejscu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja proponował bym ci sprzedani większości ryb i poczekanie az wszystko sobie dojdzie :-) dsb nawet i 3miesiące może dojrzewać! Jak już parametry się wyrównają dodawaj po jednej rybie co np miesiąc, i będziesz widział jak się podnosi ci no3 i po4, jak się podniesie do poziomu jaki mógłbyś mieć przy miękkich koralach (no3-10, po4-0,03) to sobie tak trzymaj, oczywiści korale głównie miękkie, grzybki, zoa z lps tylko te wytrzymałe, np możesz dać kilka różnych podziałów eufili!

Ja bym to tak widział przy jej filtracji . . .

Ewentualnie zmień pokolce na spokojniejszy Ryby, np apogony! Super wygląda stadko pizamek!

Pozdrawiam!

wysłane z telefonu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez to napisze: a nie mowilem :)

Akwarium:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja proponował bym ci sprzedani większości ryb i poczekanie az wszystko sobie dojdzie :-) dsb nawet i 3miesiące może dojrzewać! Jak już parametry się wyrównają dodawaj po jednej rybie co np miesiąc, i będziesz widział jak się podnosi ci no3 i po4, jak się podniesie do poziomu jaki mógłbyś mieć przy miękkich koralach (no3-10, po4-0,03) to sobie tak trzymaj, oczywiści korale głównie miękkie, grzybki, zoa z lps tylko te wytrzymałe, np możesz dać kilka różnych podziałów eufili!

Ja bym to tak widział przy jej filtracji . . .

Ewentualnie zmień pokolce na spokojniejszy Ryby, np apogony! Super wygląda stadko pizamek!

Pozdrawiam!

wysłane z telefonu.

Wiesz ciężko sprzedać wszystkie rybki. Bardzo przywiązałem się do Doris, Żółtak, Chelmona, błazenków i babki. Resztę rybek mógłbym sprzedać jeśli tylko ktoś by chciał je kupić ;)

Tez to napisze: a nie mowilem :)

Muszę przyznać ,że doświadczenie rzecz bez cenna zwracam honor :unworthy: "Ja tak trochę mam że spróbować zawsze muszę sam" :ball:

Ale odpieniacz będzie malutki mam na kim się wzorować ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rybki zamienione, obsada mniejsza, teraz wszystko wygląda tak:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mała aktualizacja

Ryb jest jeszcze mniej. Została taka obsada:

1. Doris

2. Chelmon

3. Garbiki x2 szt

4. Błazenki x2 szt

5. Wargatek

Ryby zamienione na korale miękkie. Jak będę miał chwilkę wrzucę zdjęcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.