Skocz do zawartości
amldawid

moje pierwsze akwarium morskie

Rekomendowane odpowiedzi

witam serdecznie wszystkich uzytkowników

to mój pierwszy post na tym forum gdyż zdecydowałem sie założyc akwarium morskie, do tej pory miałem paletki ale ostatnio bylismy w pizzeri gdzie było akwa morskie i tak mnie i moją żonkę ono urzekło że decyzja o sprzedamniu paletek i założeniu morskiego nastapiła szybciej niż podali pizzę:)

Wiem że będziecie odsyłać do postów które były gdzies juz pisane, ale bardzo bardzo proszę o wszelkie rady co najlepiej kupić do mojego akwa, z pewnościa będę chciał najłatwiejsze w hodowli koralowce czyli z tego co juz wiem to te miękkie oraz w późniejszym czasie troszkę rybek (błazenki, pokolce, takie żólte całe z takim śmiesznym ryjkiem:)

Moje akwa które szykuje to: 200x50x45 z kominem po prawej stronie z 3 otworami na stelażu

prośba do forumowiczów: co i gdzie kupic do tego akwarium, może ktoś ma cos do sprzedania co by mi się przydało, jakie oświetlenie zastosować (czy lampy HQI czy robić na zamówienie pokrywe z T5 - nie mam możliwości zawieszenia belki)

Na pewno będę chciał sump - jakie wymiary, czy może ktoś robi takie sumpy z Was to chętnie kupię,

Jaki odpieniacz, pompy cyrkulacyjne - równiez może ktoś ma do sprzedania, no i na pewno będę potrzebował zywą skałę to także chętnie kupię

w załącznikach szykowane akwa:)

z góry dziękuję za wszelką pomoc

Dawid

post-14422-0-28153500-1335107337_thumb.jpg

post-14422-0-62590100-1335107346_thumb.jpg

post-14422-0-89422500-1335107355_thumb.jpg

160x80x60wys, sump 250l, odpieniacz Skimz Monzter na 2 pompacj, pompa obiegowa jebao marine aqua, jebao wave box wp-40,jecod RW-15 ,2xJVP-102,tunze 6105 turbele stream x2 + multikontroler, światło ATI Sunpower 8x54 i Diuna 10x54w 15000k, 3x pompy dozujące Johnlen, lampa UV,biopellets Twistman na 2 pompach ,dolewka tunze Osmolator 3155.000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem za wąskie zrobiłeś to akwa. Przy tej szerokości ciężko się ustawia skałę, wykonuje różne prace w akwa itp.

p.s. Powodzenia w tym pięknym hobby:)

Pozdrawiam Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

160x80x60wys, sump 250l, odpieniacz Skimz Monzter na 2 pompacj, pompa obiegowa jebao marine aqua, jebao wave box wp-40,jecod RW-15 ,2xJVP-102,tunze 6105 turbele stream x2 + multikontroler, światło ATI Sunpower 8x54 i Diuna 10x54w 15000k, 3x pompy dozujące Johnlen, lampa UV,biopellets Twistman na 2 pompach ,dolewka tunze Osmolator 3155.000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to mój pierwszy post na tym forum gdyż zdecydowałem sie założyc akwarium morskie, do tej pory miałem paletki ale ostatnio bylismy w pizzeri gdzie było akwa morskie i tak mnie i moją żonkę ono urzekło że decyzja o sprzedamniu paletek i założeniu morskiego nastapiła szybciej niż podali pizzę:)

Wiem że będziecie odsyłać do postów które były gdzies juz pisane, ale bardzo bardzo proszę o wszelkie rady co najlepiej kupić do mojego akwa, z pewnościa będę chciał najłatwiejsze w hodowli koralowce czyli z tego co juz wiem to te miękkie oraz w późniejszym czasie troszkę rybek (błazenki, pokolce, takie żólte całe z takim śmiesznym ryjkiem:)

Moje akwa które szykuje to: 200x50x45 z kominem po prawej stronie z 3 otworami na stelażu

prośba do forumowiczów: co i gdzie kupic do tego akwarium, może ktoś ma cos do sprzedania co by mi się przydało, jakie oświetlenie zastosować (czy lampy HQI czy robić na zamówienie pokrywe z T5 - nie mam możliwości zawieszenia belki)

Na pewno będę chciał sump - jakie wymiary, czy może ktoś robi takie sumpy z Was to chętnie kupię,

Jaki odpieniacz, pompy cyrkulacyjne - równiez może ktoś ma do sprzedania, no i na pewno będę potrzebował zywą skałę to także chętnie kupię

Dawid

Witam>Mie pisz że tylko miękasy i nie nastawiaj się tylko nanie bo podwujnie wydasz pieniądze.

Na począdku przy zakładaniu zbiornika też tak myślałem i póżnie były dodatkowe koszta które

można było ponieść na począdku i nie wymieniać praktycznie wszystkiego.Wiem że to bardzo duże koszta lecz

lepiej kupić dobre używki niż marne nowe.A zbiornik odwdzięczy Ci się za to kolorami i pęknem.Pisz jak byś coś

potrzebował szczepki jakiś się znajdą, jak na początek do zasiedlenia.A długość 200cm.Poczytaj o Wafeboxe Tunze-Warto

MÓJ KAWAŁEK OCEANU:

KoTm lutego 2013

trzy-lata-minely moje pierwsze akwarim

Blekitna-glebia 1500 w obiegu

gallery_14359_2078_47879.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Nie kombinowal bym i kupił normalną żywą skalę, bo później może Ci się to odbić czkawka. Nie musisz kupować całości ze sklepu, czasami na targowisku są spore ilości w dobrej cenie. Ale to jest tylko moje zdanie. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co sądzicie o tej skale??

http://allegro.pl/sk...2284050734.html

Dawid

Ja bym niewzioł nawet do sumpa.

Na skale nie zaoszczędzisz

MÓJ KAWAŁEK OCEANU:

KoTm lutego 2013

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak koledzy wyżej piszą nie ma co się bawić w taką skałę. Kup lepiej żywą, dasz 15zl/kg więcej a efekt dużo lepszy.

Akwarium nr 1: 120/60/55 

Akwarium nr 2: 90/50/50

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy mi sie zle wydaje, czy komin moglby byc kilka cm wyzszy ? W akwarium bedzie falownik ?

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli masz miejsce zrub sump za ścianą lepszy dostęp i możliwość dołożenia wielu sprzętów niebędzie ograniczało Cię tak jak pod zbiornikiem.

Dawid

MÓJ KAWAŁEK OCEANU:

KoTm lutego 2013

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze skałą koledzy mają rację. Kup żywą i to z dobrego źródła- czyli ze sklepu o dobrej opinii

Nieraz zdarzają się okazje zakupu na forum od kolegów cieszących się dobrą opinią a likwidujących zbiorniki. Oni rzetelnie uprzedzą Cię czy skała ma plagi czy nie, oraz jak długo była w akwarium, bo to jest istotne. Zastanów się czy chcesz z frachtu czy odgazowaną –obie maja zalety i wady.

Na Allegro raczej bym Ci nie radził.

Zanim się zdecydujesz, pomyśl nad tym, czy chcesz mieć coś pod piaskiem, czy skałę układał będziesz bezpośrednio na szkle- co często grozi pęknięciem dolnej szyby, np. przy przewróceniu się skały.

Mirekaju- ma rację w sprawie przemyślenia zakupów, lekko na wyrost.

Podam Ci przyklady:. lampę możesz wykonać, lub kupić np, na 8 świetlówek a używać na razie 6 szt. Pompy cykulacyjne zamiast jednej dużej - lepiej mniejsze a potem dokupić w razie potrzeby jeszcze jedną. itd. itd.

Pytaj konkretnie a na pewno koledzy Ci pomogą.

Pozdrawiam :welcome:

Akwarium - aktualnie brak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam>Mie pisz że tylko miękasy i nie nastawiaj się tylko nanie bo podwujnie wydasz pieniądze.

Na począdku przy zakładaniu zbiornika też tak myślałem i póżnie były dodatkowe koszta które

można było ponieść na począdku i nie wymieniać praktycznie wszystkiego.Wiem że to bardzo duże koszta lecz

lepiej kupić dobre używki niż marne nowe.A zbiornik odwdzięczy Ci się za to kolorami i pęknem.Pisz jak byś coś

potrzebował szczepki jakiś się znajdą, jak na początek do zasiedlenia.A długość 200cm.Poczytaj o Wafeboxe Tunze-Warto

witajcie koledzy którzy zainteresowali się moim akwa

MIREKAJU fajny ten wavebox ale koszt powala, nie wiem czy dam radę, może jakaś alternatywa??chyba że może miał by ktos taki ale używany do sprzedania?? Skałę sobie odpuszczam z allegro, jesli ktoś ma od Was do sprzedania to chętnie kupię...To jak z tym oświetleniem radzicie ile i jakie lampy radzicie..Najbardziej to mnie korci pokrywę na zamówienie firma DIVERSA chce mi zrobić z aluminium w wybranym kolorze i w niej zainstaluje 8 świetlówek T5 - jak myslicie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze skałą koledzy mają rację. Kup żywą i to z dobrego źródła- czyli ze sklepu o dobrej opinii

Nieraz zdarzają się okazje zakupu na forum od kolegów cieszących się dobrą opinią a likwidujących zbiorniki. Oni rzetelnie uprzedzą Cię czy skała ma plagi czy nie, oraz jak długo była w akwarium, bo to jest istotne. Zastanów się czy chcesz z frachtu czy odgazowaną –obie maja zalety i wady.

Na Allegro raczej bym Ci nie radził.

Zanim się zdecydujesz, pomyśl nad tym, czy chcesz mieć coś pod piaskiem, czy skałę układał będziesz bezpośrednio na szkle- co często grozi pęknięciem dolnej szyby, np. przy przewróceniu się skały.

Mirekaju- ma rację w sprawie przemyślenia zakupów, lekko na wyrost.

Podam Ci przyklady:. lampę możesz wykonać, lub kupić np, na 8 świetlówek a używać na razie 6 szt. Pompy cykulacyjne zamiast jednej dużej - lepiej mniejsze a potem dokupić w razie potrzeby jeszcze jedną. itd. itd.

Pytaj konkretnie a na pewno koledzy Ci pomogą.

Pozdrawiam :welcome:

Dzieki serdeczne Godeusz:)

mam taki zamiar, bez pośpiechu po pierwsze i o wszystko Was wypytać co i ile kupić..Fakt lepiej mieć nadmiar niz brak:...Czy możecie mi podpowiedzieć jakie dokładnie urządzenia kupić:)> Czy odpieniacz Deltec APF 600 to będzie doby zakup?? Raczej będę szukał sprzętu używanego by był porządny, markowy:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.