Łapa Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2012 Wpadłem na szatański pomysł,bo mi W akwarium zrobili 2xtaki komi jak chciałem i 3xtaki jak trzeba-strasznie duży i mi się nie podoba,zawalił mi widok z boku na moją pseudo rafe... Tak sobie pomyślałem ,że skoro te kulki nie dają dobrego efektu to po co wogóle komin na te kulki? Może by wyciąć szyby komina żyletką i całkiem go zlikwidowac? A spływ przedłóżyc rurą do powierzchni wody i na samej górze zamontować koszyczek na filtrację mechaniczną. Ktoś ma takie rozwiązanie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2012 Po pierwsze jakie kulki nie zdają egzaminu bo jakieś zagadki piszesz? Na jakie kulki robi się komin? Po drugie może być i rura, pod warunkiem że nie spadnie Ci na nią skała i nie rozszczelni na dole. Wtedy całość zbiornika spłynie Ci do sumpa. I musi być jeszcze druga rura jako rewizja. Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcmonk Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2012 Możesz mieć problem ze ściąganiem "kożucha" z tafli. Na bank się będzie tworzył a komin daje różnice w poziomie wody i naturalnie ściąga cały syf który pływa po powierzchni. Cytuj Pozdrawiam mm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
matejoz Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2012 Komin to przede wszystkim bezpieczenstwo ... stanowczo odradzam - poleci przelot albo rurka (tfu tfu) i po akwarium Cytuj ponad 1000l wody w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Łapa Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2012 A tak cały syf z powierzchni będzie splywał do koszyczka w kształcie doniczki na samej górze rury spustowej. Jak nawet się rozszczelni na dole w jakimś wypadku to i tak nie zaleje pokoju ,bo pompa wyśle znowu do baniaka na górze. Jak prąd wyłączą ,a w dodatku się rozszczelni to strumieniem lecieć nie bedzie tylko kapać, a w tedy dam radę wrócić z parcy,zakupów itp i to naprawić. jedyne ryzyko jest takie ,że przy wycinaniu szyby komina mogę uszkodzić silikon w szczelinie pomiędzy dnem ,a boczną szybą... oraz że się te sitko zatka i woda nie zleci na dół do sumpa bo Arcymistrze z AM powiedzieli że trzecia rura (ta awaryjna do spustu) jest nie potrzebna... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2012 http://nano-reef.pl/topic/43278-alternatywa-dla-komina/ Może ten temat Ci pomoze, kulki o których mowa to pewnie biobale Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kośmid Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2012 Właśnie zmodernizowałem swojego sumpa i mam przelot wody przy samej powierzchni. Jestem zaskoczony. Przelot 32mm ledwo ledwo obsługuje pompe AquaBee 2000. Jest za mocna a jak dam kolanko 45stopni aby całkowicie z powierzchni wody spływała wody to nie wyrabia spływ. Będę musiał zastosowac słabszą pompe. Cytuj 90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2012 Przelew, tylko przelew i nic więcej .Kominy przerabiałem i ... przelew tylko ... Wytnij komin , zaklej otwór i ... przelew Cytuj Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Łapa Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2012 Przelew, tylko przelew i nic więcej .Kominy przerabiałem i ... przelew tylko ... Wytnij komin , zaklej otwór i ... przelew co? o co chodzi? Przelew, tylko przelew i nic więcej... nie kapuję piszcie mi dokladnie bo ja ciemnota... kominy przerabiałeś i co dalej? Ps, tak te kulki to biobale od AM- są niepotrzebne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2012 Tak ,kuli są zbędne a przelew to https://www.google.pl/search?q=pude%C5%82ko+przelewowe&hl=pl&newwindow=1&safe=off&rlz=1T4GGLL_plBE386BE386&prmd=imvns&source=lnms&tbm=isch&ei=AYmVT9iwIcXsOcGYnYQE&sa=X&oi=mode_link&ct=mode&cd=2&ved=0CDMQ_AUoAQ&biw=1344&bih=670&sei=BImVT76JAsiUOobolP8D Cytuj Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Łapa Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2012 Ten przelew to bym musial mieć jakiś wielki i szeroki, bo pompę obiegową mam Oceanruner 6500 i u góry akwarium mam wzmocnienie o szerokości 7cm+1,2cm grubość szyby... A te przelewy są bezpieczne? Jakiej marki i model byście mi polecili? Jak widać komin za wielki i mnie wkurza na maxa!! problem jest taki, -nie ma dziury na rewizje... -szafka jest mniejsza od akwarium i ta rura od przelewu by musiała mieć jakieś kolanka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2012 Lapa wrzuc no fote tego zbiornika , co Ci tam takiego wielkiego zrobili? albo chociaz zmierz ten kominc i podaj wymiar. Edit: Tak juz lpiej, tragedii nie ma, calkiem normalny komic. a jak zaczniesz kombinowac to dopiero moze byc. Zwlaszca przy pompie 6500 Ja bym odpuscil przerobke a zmienil aranzacje Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akvarius Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2012 tunze i blauł Cytuj Akwarium 150*65*60 ,sterowanie iks, reaktor vertex ,odpieniacz ,250 bk vertex,filtr vertex1,5 ,vertex filtr Biopallets XL, ,oświetlenie - 8*80w t5 ,cyrkulacja 2*6105,+multi7095, obieg BK 8500 http://nano-reef.pl/....-ceramiki/ ,http://nano-reef.pl/.., zapraszam po szczepki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Łapa Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2012 Niechce tego komina!!! Mam nowe meble i lubię usiąść z lewej strony i popatrzeć na .... KOMIN!!!??? W sumie to by mogło być tak... przelew na spust do wody, a stara dziura na spust byla by idealna na rewizje. ps zdjęcie z przed trzech lat...bo w domu na kompie mam nowe zdjęcia, a teraz jestem w pracy i wlasnie pracuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2012 Jak zastosujesz przelew to siedzac na nowych meblach bedziesz patrzyl na 15-20 cntymetrowa dziure jaka powstanie po odsunieciu akwarium od sciany i zamontowaniu takiego przelewu. Zostaw komin, przestaw meble, patrz z prawej strony Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Łapa Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2012 Jak już to bym ten przelew zrobił po prawej stronie bo baniaka przesuwać nie chcę... A rura z koszykiem na górze? to złe rozawiązanie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2012 Co zrobisz jak uszczelka z parcieje? Pusci srubunek i zejdzie cala woda ze zbiornika. W przypadku komina tylko tyle ile wody masz w kominie. Klikni sobie w googlach aquarium overflow box, zdjecia filmiki na youtube. Myslisz ze bedzie estetyczniej? Edit. Majac komin dokonasz wszelkich reperacji bez spuszczania wody z akwarium. Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Łapa Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2012 Faktycznie masz racje bedą problemy... trzeba by całą wodę wylać i na sucho wymieniać uszczelkę, w sumie to tak szybko ta uszczelka nie pójdzie-wiele lat..., a nawet jak to najpierw zacznie kapać więc mieszkania nie zaleje! chyba najlepiej zaczopować obie dziury na stałe i zrobić nowe rury z obiegiem i ten przelew...ale w sumie wiem ,że ludzie stosują takie rozwiązania i jest ok... myślę o takim kominie(tam gdzie mam palce to by była rura spustowa) a w tle nowy fotel przygotowany specjalnie do obserwacji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach