Skocz do zawartości
natalia83

Salarias umierający z głodu

Rekomendowane odpowiedzi

Salaris faciatus jest pierwszym mieszkańcem jaki wprowadził się do naszego akwarium, od samego początku był niesamowicie gruby, wręcz upasiony a jak się "zebździł" w okolicy falownika to cały baniak był przez chwilę zanieczyszczony. Ogólnie najbardziej pocieszna i przyjazna rybka jaka mamy. Od jakiegoś czasu ma jakieś problemy psychiczne podchodzące pod bulimię ja to nazywam latami tłustymi i chudymi. Czyli przez tydzień brzuszek ma zmarszczony, wklęśnięty jest osowiały i niechętnie skubie glony, potem wszystko wraca do normy, brzuch zwów wygląda na pękaty i jest ok. Salaris nigdy nie jadł żadnych mrożonek czy płatków żyje z tego co zeskrobał ze skał i szyb. Niestety od wczoraj znów jest gorzej i to duzo gorzej, leży na piasku, płetwę gdzbietową ma klapniętą, brzuch strasznie zapadnięty a do tego jakoś dziwnie pływa.

I tu mój pomysł pomocy, tylko nie wiem czy bardziej nie zaszkodzę. Chciałabym go przenieść do większego baniaka, został on zalany 1 kwietnia a więc zaraz będzie miesiąc, glony zielone i brązowe szaleją tam niesamowicie, tylko nie wiem czy salaris akurat je je. Jaki parametr zecyduje o tym, że można wpuścic już tam rybę?

Parametry poglądowe:

Ca- 380

Mg- 1200

NH4- 0

NO2-0

NO3-10

Po4- 0,1

PH-8

Kh-8

Mała ekipa czyszcząca która została tam przeniesiona wraz z mniej wymagającymi miękasami żyje i ma sie dobrze.

4328_6803.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co opisujesz problem tyczy się rybki, a nie dostepnosci pokarmu. Pytanie co męczy tego kochanego zwierzaczka :(

p.s.

Pozwolilem sobie poprawic w temacie nazwę: rybka nazywa się Salarias (i często widzę różne wersje tutaj w pisowni :D )

pozdro!

LED Maxspect, Tematy lufta

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hey też miałem z nim problem przyszedł tłuściutki a potem jak by anoreksje miał skubał ściany ale nic nie jadł aż w końcu moczyłem pładki i pipetą podawałem koło niego i zaczoł zajadać się tym i do tej pory podjada wszystko co wrzuce do akwa ale chodzinka nadal z niego :_( ale licze że za 2 miesiące ok zawita do wiekszego baniaczka :D

63l + 14l i 27l cube po nich są już tylko wspomnienia (i graty po szafkach)

144 litry pasji 80x45x40h

pacific sun 120w + 2x24w

odpieniacz deltek mc500,

koralia 2+ jebao rw-4,

jager 200w, obieg tunze 2400

refugium z piachem +6w led

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz próbowałam z tym namaczanym pokarmem, wręcz obsypywałam do moczonymi płatkami a on nic nawet pyskiem nie ruszył, odpływa taki dumny. Kurcze tak mi żal tej rybci, może tak jak Luft sugeruje to jakiś pasożyt albo jakaś choroba? Tylko nie widzę żądnych objawów choroby. Może profilaktycznie jakis lek, kąpiele?

A co myślicie o tej przekladce? Zafunduję mu chyba dodatkowy stres, akurat w kiepskim momencie, co?

Ps. Przepraszam za tego salarisa poprostu w domu tak potocznie się mówi na niego to wchodzi do glowy i zostaje :)

4328_6803.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no fajnie jakby wypowiedział się ktos bardziej doświadczony w patologiach chorob... z opisu Twojego jak i Kukubany ryby na coś cierpią. Jeśli to choroba ryby, to przekładka może dodatkowo ją osłabić.

LED Maxspect, Tematy lufta

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja z moim Salariasem przechodziłem to samo. Na początku wszystko było ok. świetna i śmieszna rybka. Jak prehistoryczne stworzenie. Niestety po jakimś czasie zaczął chudnąć w oczach (jak anoreksja). Po kilku dnach, moja znajoma zauważyła że krewetka coś ciągnie po akwarium. Okazało się, że to mój Salarias, niestety nie żył :crybaby:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak z wiekiem tej rybki ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przekładaj, i tak nie masz nic do stracenia.

Zresztą, miesięczne akwarium to wg obecnych standardów stare akwarium ;-) - są tacy, u których w tygodniowym pływały już pokolce i moczyły się SPSy - i nic :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Salarias jak go braliśmy ze sklepu miał jakieś 5cm w tej chwili ma z 8-9 urósł tak w ciągu dwóch miesięcy tak więc musi być młodym ślizem. Te objawy zaczeły się jakieś 2-3 tygodnie temu, chudnie w ciągu jednego dwóch dni a za dwa dni widzę że brzuch już pełny a on jest pełen wigoru. W tej chwili to już trzeci raz kiedy brzuch przykleił mu się do kręgosłupa. Plywa i cos skrobie ze skał, więc może znów z tego wyjdzie? Nowe akwarium ma bardzo burzliwe dojrzewanie wszystko zarośnięte, gdyby tylko lubił ten rodzaj glonów to miałby tam raj. Boję się jednak czy bardziej nie zaszkodzę stresem przy przekładce

4328_6803.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wydaje mi się ze ma robaki układu pokarmowego i dla tego zastosuj leski na robaki dla akwarium pewne

Akwarium 150*65*60 ,sterowanie iks, reaktor vertex ,odpieniacz ,250 bk vertex,filtr vertex1,5 ,vertex filtr Biopallets XL, ,oświetlenie - 8*80w t5 ,cyrkulacja 2*6105,+multi7095, obieg BK 8500 http://nano-reef.pl/....-ceramiki/ ,http://nano-reef.pl/..,

zapraszam po szczepki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A możecie coś poradzić? Wiem, że mikrobe lift jeden preparat jakis ziołowy jest na pasożyty, mam też metronidazol ale to tylko na kąpiele lecznicze i chyba na bakterie. W czasie jak jest chudy ma zawsze uchyony pysk, nie zamyka go do końca, ale nie dyszy czyli raczej to nie brak tlenu. jakie jeszcze mogą byc objawy zakażenia pasozytami? Pewnie inne ryby też maja to świnstwo, ale bez objawów.

4328_6803.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mojego to ja chętnie oddałbym na małe odchudzanie bo bambaryła straszna :thumbup:

Swoją drogą kiedyś dowiedziałem się, że Salariasy są dwa. Znaczy bywają naturalnie szczupłe i naturalnie przy kości.

Szkoda, że mrożonek Ci nie przyjmuje bo lekarstwo wten łatwiej byłoby podać.

90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja już nic nie rozumiem, salaris wygląda juz prawie normalnie, brzuch ma pęłny napewno nie spuchniety, znikneły marszczenia. Dzisiaj rano wyglądał juz tak tragicznie, że byłam pewna iż do wieczora zdechnie. O co tu chodzi??? Czy pasożyty mogą dawać takie objawy? Zamknął pysk, postawił płetwę ogonową i lata po baniaku jak zwykle a rano jak próbował płynąć miał cos takiego jakby drgawki albo jak by był porażony. Napewno cos mu jest. Tylko co?

4328_6803.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A możecie coś poradzić? Wiem, że mikrobe lift jeden preparat jakis ziołowy jest na pasożyty, mam też metronidazol ale to tylko na kąpiele lecznicze i chyba na bakterie. W czasie jak jest chudy ma zawsze uchyony pysk, nie zamyka go do końca, ale nie dyszy czyli raczej to nie brak tlenu. jakie jeszcze mogą byc objawy zakażenia pasozytami? Pewnie inne ryby też maja to świnstwo, ale bez objawów.

twoja rybcia cierpi na cos zwiazanego z ukladem pokarmowym. Mysle ze to nie sa bakteriologiczne sprawy choc to nie wykluczone lecz zwiazane z jakims pasozytem. Przez bakterie prawdopodobnie ryba juz by zeszla, teraz masz jeszcze szanse cos z tym zrobic. Metronizadol absolutnie odpada. Zabija bakterie atakujace uklad nerwowy. Teraz jest oslabiony, metronizadol wrecz moze go zabic. Ja bym go nie stosowal. Nie umiem ci doradzic jakiego srodka powinnas uzyc ale z pewnoscia cos z ukladem trawiennym jest nie tak. Sympton pojawia sie i przechodzi, mozliwe ze jakis pasozyt przechodzi pelny cykl, jest spokoj i znowu to samo.

122x61x61 + sump cyrkulacja 2x6045 tunze H&S 150

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.