Skocz do zawartości
Kośmid

Kamikadze

Rekomendowane odpowiedzi

Pseudanthias squamipinnis właśnie jest w drodze do miejskiej oczyczalni ścieków.

Wieczna rafa, rybia Walhalla.

Po wpuszczeniu do baniaka chciał się ukryć i wybrał złą kryjówke. Bez wyjścia i wąską, spanikowany brnął wgłąb i w konsekwencji zablokował się na amen.

Kiedyś hałas dochodzący z sumpa obudził mnie. Mała babka utkneła w spływie do sumpa. Niestety zablokowała się w drodze do.

A Wasze doświadczenia na temat rybek kamikadze ?

90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co prawda słodkie wody, ale słone mam od niedawna...

Bojownik w otworze powstałym w łupinie kokosa... zszedł.

Skalar (10 cm wielkosci) kontra plecostomus (27 cm długosci). Usiłował przekonać Glusię żeby sobie pływała gdzie indziej. Po trzech dniach wypłyną z krzaków do jedzenia...

125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT,  Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kojaczek5

eeee no w słodkich to ja miałam przeżycie z welonami hehehe jedna taka o imieniu dexter z wiadomych przyczyn (wielka czerwona głowa) zniknęła.... a była dość sporych rozmiarów, podejżenie padło na szczura bo się czaił zawsze przy powieszchni i łapki maczał....

i co się okazało... w akwarium był korzeń z otworem i ta tępa welona tam wplynęła, zaklinowała się i padła, ale jak ją miałam po tygodniu poszukiwań wyciągać.... bleeeee ochyda.

a w morskim to szukałam krewetek raz, a coś spływ mi się przytkał... no i oczywiście aż 2 chciały poziedzać sump ale się zaklinowały....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie w słodkim Neonki wyskakują cały czas. A z morskiego Labroides Dimidiatus - czyściciel - wyskoczył na odległość 1 m.crybaby.gif

P.S. @kojaczek5, a gdzie Twoje zdjęcie z awatara zniknęło???

"Boże, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji." - św. Tomasz z Akwinu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chromis - rozpędził się, uderzył w szybę i 5 minut później było po rybie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój Salarias Fasciatus to nie tylko kamikadze, ale największy twardziel wśród ryb.

Czy ktoś wpuściłby rybę w dniu zakładania zbiornika? Według wszelkich prawideł pewnie nikt. Ja też. Ale stało się mimo że nie planowałem posiadania tej ryby, ani tym bardziej wpuszczania życia w pierwszym dniu istnienia baniaka.

Salarias po prostu przyjechał...ze skałą. I to kiedy. Skała była w termoboksie ponad 4 godziny, w bagażniku, był to Styczeń i minus 20 stopni na dworzu. W bagażniku było ok. 19 na plusie. Wiem bo wiozłem też wodę z działającego baniaka, której po przyjeździe mierzyłem temeperaturę.

Ponieważ czas mnie gonił, nie podgrzewałem wody tylko od razu wlałem do baniaka, włożyłem do niej skałę, dopełniłem świeżą solanką i już.

Wyobraźcie sobie moje zdumienie, kiedy na drugi dzień przychodzę z pracy, a tu po skale snuje się Salarias i pieczołowicie ją obgryza.

Przeżył bez wody kilka godzin, w temperaturze 19 stopni.

Mało tego. Ponieważ w moim mieście nie znam nikogo ze słonym akwarium, to nie miałem go komu nawet oddać. Dzisiaj nie zrobiłbym tego za żadne skarby świata. Bo ryba oczywiście żyje nadal i ma się dobrze, jak przystało na twardziela i Króla Baniaka. Choć jak na niego patrzę, to nie wiem czy mu pewnego dnia tego wielkiego brzucha nie rozerwie na części. Aha, nie ma chyba dziwne, że ksywa Salariasa to..."Gruby" :lol: (choć przez pierwsze 4 tygodnie nie przyjmował żadnych podawanych pokarmów, tylko obgryzał skały i szyby)

I jeszcze jedna przygoda. Uwielbia żarłok algi. Kiedyś podpłynął do klipsa, szarpnął i oderwał cały płat. Chciał z nim uciec w skały, ale algi zawinęły mu się na ten głupi łeb, w efekcie czego nic nie widział, nie wymierzył w szczelinę i tak wyciął w skałę, że aż go odrzuciło. Zamarłem z przerażenia. Na szczęście nic mu się nie stało i po chwili już pałaszował zielsko. Nawet nie próbuję sobie wyobrazić, co robi jak mnie nie ma w domu.

Tak więc jak gdzieś przeczytałem że Salarias to delikatna ryba, wymaga stabilnych parametrów itp, to mam wątpliwości :no

I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.